Haberler

Yaşlılara Saygı Haftası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, yaşlılık döneminde düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolesterol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo...

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, yaşlılık döneminde düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolesterol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo alımının önlenmesi gibi faydaları bulunduğunu bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, her zaman deneyim ve tecrübelerinden yararlanılan yaşlılara, sevgi ve saygıyı dile getirmek için tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de her yıl 18-24 Mart tarihinin "Yaşlılara Saygı Haftası" olarak kutlandığını belirtti.

Günümüzde nüfus artış hızındaki azalma eğilimi ve ortalama yaşam beklentisinin yükselmesinin, genel nüfus içinde yaşlı nüfus oranının artmasına yol açtığı ve dünyanın giderek demografik yaşlanma sürecine girdiğini kaydeden Hamzaoğlu, "Bireyin yaşamını uzatmanın yanında yaşlılık döneminde sağlığının geliştirilmesi de önem taşımaktadır. Yaşlılıkta daha iyi ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenme, alkol ve sigara kullanımından uzak durma ve özellikle doğru fiziksel aktivite ve egzersiz yapma yaşlanma ile ortaya çıkabilecek önemli sağlık sorunlarından başarılı şekilde korunma sağlayacaktır." ifadesini kullandı.

Hamzaoğlu, yaşlılarda önerilen fiziksel aktivitenin yürüme olduğuna dikkati çekerek, yürümenin en yaygın ve kolay uygulanabilen dayanıklılık aktivitesi olduğunu vurguladı.

Düzenli yürüme alışkanlığı olmaması halinde başlangıçta 20 dakikalık sürelerin amaçlanması gerektiğini belirten Hamzaoğlu, haftada 10'ar dakika artırmak suretiyle hedef aktivite düzeyine ulaşılması gerektiğini ifade etti.

Hamzaoğlu, yaşlılık döneminde düzenli fiziksel aktivitenin, kalp hastalığı ve inme riskinde azalma, yaşam süresi ve yaşam kalitesinde artma, kolesterol seviyesinde düşme, düşmelerin önlenmesi ve kalça kırığı riskinde azalma, uyku kalitesinde düzelme, kilo alımının önlenmesi gibi faydaları bulunduğuna işaret ederek, fiziksel aktivitenin ömrü uzattığını, yaşlanmayı geciktirdiğini, her yaşta ve her koşulda yapılacak fiziksel aktivitenin mutlaka olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close