Haberler

Yaşlılar Gününde Yaşlılarla El Ele

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sağlıklı Yaşlanmak Önemli

Manisa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ayhan Korkmaz 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü sebebiyle yaptığı açıklamada '' Yaşlılarımız geçmişimiz ve bugünümüz arasında bağ kuran, kültürümüzü ve değerlerimizi köprü olup yarınlara taşıyan, hoş sohbetleriyle içimizi ısıtan büyüklerimizdir.''dedi

Sağlıklı yaşlanmanın önemine değinen Korkmaz, günümüzde yaşlılık kavramının giderek değiştiğini ve gelişen yaşam şartları içerisinde yaşlılığın ilk evreleri olan 60'lı yaşların artık orta yaş grubu olarak görülmeye başlandığını ifade etti.

Sağlıklı yaşamak ve yaşlanabilmek için sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi gerektiğini söyleyen Genel Sekreter Korkmaz, yaşlılıkta da sağlıklı olabilmek için erken yaşlardan itibaren yiyecek içecek seçimine, hareketli yaşamdan kilo kontrolüne kadar birçok faktörün önemli olduğunu belirtti.
Sağlıklı yaşlanma; yalnızca sağlık yönünden değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal yönden de tam bir iyilik halinin varlığını gerektirir. Yaşam uzunluğu, biyolojik ve zihinsel sağlık, bilişsel yeterlilik, sosyal yeterlilik ve üretkenlik, kişisel kontrol ve yaşamdan zevk alma, sağlıklı yaşlanmanın temel göstergeleridir.
Bu bağlamda sağlıklı yaşlanma; bireyin kendini yaşlılığa hazırlama sürecinde sosyal çevresini ve ilişkilerini canlı tutmak, sağlık sorunlarını en aza indirmek için koruyucu önlemler almak, bellek ve fiziksel işlevlerini geliştirici çabalar içinde olmak ve yaşama pozitif bakmasını becerebilmek anlamına gelmektedir.

Yaşam Süresi Uzuyor

Günümüzde ön plana çıkan en önemli demografik olgulardan birisi nüfusumuzun yaşlanmasıdır. Dünyada insanlar daha uzun yaşamakta, doğum oranları azalmakta ve yaşlı nüfus sayısal olarak artmaktadır. Gelişmiş ülkelerde daha belirgin olan yaşlanma olgusu, artık gelişmekte olan ülkeler açısından da önem kazanmakta olup ülkemizde yaşlı nüfus giderek artmaktadır. Nüfus yaşlanması, sağlıktan sosyal güvenliğe, eğitime, iş imkânlarına ve aile hayatına kadar toplumun her yönünü etkilemektedir.

Türkiye'de doğumda beklenen yaşam süresi giderek arttığını ifade eden Uzm. Dr. Ayhan Korkmaz, Dünya Sağlık Örgütü 2013 yılı sağlık istatistiklerine göre ülkemizde 1990 yılında 66 yıl olarak beklenen yaşam süresi 2011 yılında 76 yıla çıkmıştır. Bu oranın 2023 yılında erkeklerde 75,8, kadınlarda ise 80,2 olacağı tahmin edilmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu'na göre ülkemizdeki 65 yaş üzeri nüfus 2012 yılında yüzde 7,5 ile 5,7 milyonken, 2023 yılında yüzde 10,2'lik oran ile 8,6 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir.

Manisa ise 2015 verilerine göre yüzde 9,7 yaşlı nüfus oranı ile Ege bölgesinde en yaşlı nüfus oranına sahip 5.il olurken Türkiye genelinde 39. sırada.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close