Yaşarken De Ölürken De Hayat Kurtardı
Diyarbakır'da 10 yıldır böbrek nakli beklerken fenelaşan ve beyin ölümü gerçekleşen Dr. Deniz Karahan'ın organları bağışlandı.
Diyarbakır'da 10 yıldır böbrek nakli beklerken fenelaşan ve beyin ölümü gerçekleşen Dr. Deniz Karahan'ın karaciğeri İzmir'de yaşayan 15 yaşındaki genç kıza gönderildi.
Diyarbakır'da 4 gün önce beyin kanaması geçiren ve akşam saat 17.00 de de beyin ölümü gerçekleşen Dr. Deniz Karahan'nın (35) organları bağışlandı. 10 Nisan 2014 tarihinde geçirdiği beyin kanaması sonucu Dicle Üniversitesi Hastanesinde tedavi altına alınan ve yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak beyin ölümü gerçekleşen Nükleer Tıp Doktoru Deniz Karahan'ın (35) organları ailesi tarafından bağışlandı.
D.Ü. Hastaneleri Organ Nakli Koordinatörü. Veysel Cangül konuyla ilgili yaptığı açıklamada; "Hastanemizde ayın onunda yatan Dr..Deniz Karahan isimli hastanın 4 gün sonrasında yoğun bakımda beyin ölümünün tespitinden sonra aileyle görüşüldü. Aile duyarlı yaklaşıp organ bağışında bulundu. Dr. Deniz Karahan D.Ü.de asistanlık yapmıştı. Aile böbrek arayışında bulunmuştu. Bunun üzerine organ bağışı yapmak istediklerini dile getirdiler. Aile bağışı yaptıktan sonra Bölge Koordinatörlüğü ile iletişime geçip beyin ölümü ve organ bağışını bildirdik. Bölge koordinatör merkezide UKAME''ye bildirip, beyin ölümü ve organ bağışını bildirdi. Dicle Üniversitesi Hastanelerinde dünür çıktığını bildirdi. Bunun üzerine Ege üniversitesinden 15 yaşındaki pediraktif bir hastaya acil karaciğer sunumu yapıldı. Ekip kabul etti. Gece saat 01.30 da Ege Üniversitesinden Sağlık Bakanlığının uçak ambulansla hastanemize geldiler. Saat 0. 4.00 gibi de çıkarmış oldu. Ekip tekrar yola çıktı 15 yaşındaki pedriaktif hastaya karaciğer naklini yapmak üzere yola çıktı" dedi.
BÖBREK NAKLİ BEKLİYORDU
Dr Deniz Karahan'nın on yılı aşkın bir süreden beri böbrek nakli için sıra beklediğini ifade eden D.Ü. Hastaneleri Organ Nakli koordinatörü Veysel Cangül, "Dr. Deniz Karahan 10.04.2014 günü evinde periton diyaliz yaptıktan sonara beyin kanaması geçiriyor. Evde ilk müdahaleyi doktor olan eşi yapıyor ve hemen hastanemize getiriliyor. Hastanemizde 4 gün tedavi gören Dr. Deniz Karahan, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Akşam saat 17.00 de beyin ölümü gerçekleşti, Ailesiyle yaptığımız görüşmede organlarını bağışladılar. Aileye teşekkür eder, Allahtan sabır, metanet diliyorum" dedi.
YAŞARKEN DE ÖLÜRKEN DE HAYAT KURTARDI
Bölge Organ Nakli Koordinatörlülüğünde görevli Hatice Gündüz ise, "Beyin ölümü gerçekleşen Dr. Deniz Karahan'ın ailesinin organlarını bağışladığı haberi Bölge Koordinatörlüğümüze bildirilince bizde bunu Ulusal Organ Nakli Koordinatörlüğüne bildirdik. Ulusal Organ Nakli Birimi de İzmir'de acil organ nakli bekleyen 15 yaşındaki bir kız çocuğuna gönderilmesini kararlaştırması üzerine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezinden Dr. Batuhan Demir, Dr. Tufan Gümüş ve Songül Hemşire gelerek Dicle Üniversitesi Hastanesinde sabaha karşı gerçekleştirilen operasyonla dünürün zarar görmeyen organlarından sadece karaciğeri alınarak sağlık bakanlığına ait hava ambulansı ile bugün saat 05,00 de İzmir'e gönderildi. Dr. Deniz Karahan'dan alınan karaciğer bugün saat 07.30 da karaciğer nakli bekleyen 15 yaşındaki bir kız çocuğuna nakledilecek." dedi.
Koordinatör Hatice Gündüz: 2014 yılının ilk 4 ayında bölgede 52 beyin ölümü vakasının olduğunu, bunun dördünün bağışta bulunduğunu ifade ederek, Dicle Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Biriminde ise 2 dönürden organ alındığını söyledi.
DİNİ, DİLİ, IRKI NE OLURSA OLSUN
Baba Ahmet Karahan, da yaptığı açıklamada şunları söyledi; "Çok böbrek aradım bir türlü bulamadım Oğlum uzun zaman rahatsızdı, çok böbrek aradım, bulamadım. Diyalize başladı uzun süre diyaliz ile tedavi görüyordu. Durumu iyiydi. Sınava girdi kazandı. Diyarbakır Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde normal doktorluğunu yapıyordu. Düşündüm böbrek arayışında çok zahmet çektik. Bu nedenle kendi gönlümce oğlumun organlarını bağışlamak istedim. Dini, cinsi ne olursa olsun, İster Türk, Kürt, Arap olsun. Süryani, Alevi olsun. Benim için fark etmez. Böyle karar verdim. Oğlumun organlarını bağışladım. Oğlumun Karaciğeri nakledilecek hastaya Allah şifa versin. Biz böyle bir zahmet çektik o zahmet çekmesin "
BÖLGEDE ORGAN BAĞIŞI AZ
Türkiye'de Akdeniz ve Ege Bölgesi organ bağışı konusunda biraz daha bilinçlenmiş durumda olduğunu belirten D.Ü. Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan da; "Gönül ister ki organ bağışı kolaylaşsın ve kişilerde seve seve bağışta bulunsun" dedi.
Bölgede organ bağışı oranının bayağı düşük olduğunu kaydeden Alan; "Ülkemizde iki yıl önceki verilere göre 25 bini aşkın organ nakli bekleyen insanlarımız var. Bu az bir rakam değildir. Bunu canlılardan karşılamak hemen hemen imkânsızdır. Avrupa bu konuda bizden kat kat ilerdedir" dedi.
158 KİŞİYE ORGAN NAKLİ YAPTIK
Organ ve Doku Nakli Merkezinin kısa sürede büyük işler başardığını ifade eden Prof. Dr. Sait Alan, iki yıl önce Dicle Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde kurulan Organ Doku Nakli Merkezinde, iki yıl gibi kısa bir sürede 111 kornea, 24 böbrek, 4 karaciğer ve 19 ilik nakli olmak üzere toplam 158 kişiye organ ve doku nakli yapıldığını söyledi.