Yaşar Üniversitesi'nden "Yenilenebilir Enerji" Atağı
Yaşar Üniversitesi, İzmir ve Ege'nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yetişmiş uzman açığını kapatmak için Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nün ardından bu yıl da Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi...
Yaşar Üniversitesi, İzmir ve Ege'nin yenilenebilir enerji kaynaklarındaki yetişmiş uzman açığını kapatmak için Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü'nün ardından bu yıl da Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı açtı.
Üniversiteden yapılan açıklamada Türkiye'nin, 2012 sonu rakamlarına göre cari açığının yüzde 71'inin enerji ithalatından kaynaklandığı belirtilerek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2023 yılına kadar elektrik arzındaki termik, hidroelektrik, rüzgar ve güneş enerjisi gibi alternatif enerji payını yüzde 1'den yüzde 30'un üzerine çıkararak cari açığı kapatmayı planlıyor. Yaşar Üniversitesi, özellikle rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kapasitesi açısından öne çıkan Ege Bölgesi ve İzmir'in potansiyelini göz önünde bulundurarak yenilenebilir enerji sektöründe yetişmiş teknik eleman ihtiyacını karşılamak için Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı açtı" denildi.
-EGE'NİN ENERJİ UZMANLARI-
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Elektrik ve Enerji Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Karacan, "Ege ve özellikle de İzmir, coğrafi konumu, ekolojik yapısı, tarım ve sanayi sektöründeki gelişmişliği nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesi açısından çok yüksek bir potansiyele sahip. Özellikle rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kapasitesi açısından hep ön sıralarda. Cari açığın en büyük nedenleri ise doğalgaz ve petrol ithalatı. Bu nedenle yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimi cari açığın önlenmesinde büyük önem taşıyor. 2023 yılında Türkiye'nin enerji ihtiyacı, iki kat artacak. Bu nedenle, mevcut potansiyel ve ilerleyen yıllarda oluşabilecek ihtiyaçlar göz önüne alındığında yenilenebilir enerji sektöründe yetişmiş teknik eleman ihtiyacı ortaya çıkacak. Bu bağlamda Yaşar Üniversitesi Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı, enerji sektörü temsilcileriyle işbirliği sağlayarak bu ihtiyacı en iyi şekilde karşılamayı hedefliyor" dedi.
-RÜZGAR ENERJİSİNDE TÜRKİYE LİDERİ İZMİR-
Açıklamaya göre, İzmir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesi açısından ön plana çıkıyor. Özellikle rüzgar, güneş ve jeotermal enerji kapasitesi açısından öne çıkan iller arasında yer alan İzmir'in, İzmir Kalkınma Ajansı'nın (İZKA) hazırladığı "2014-2023 İzmir Bölge Planı"na göre, rüzgar enerjisi açısından 1.854,2 MW'lık kapasitesi bulunuyor. Bu potansiyelin ancak yüzde 2,6'sı kullanılabilirken potansiyelin değerlendirilmesiyle, Ege Bölgesi'nin toplam enerji tüketiminden daha fazla enerji üretmek mümkün olacak. Türkiye'deki kurulu rüzgar enerjisi santrallerinin yüzde 41'i Ege Bölgesi'nde ve rüzgar enerjisi kurulu gücünün de yüzde 40'ı İzmir il sınırları içerisinde yer alıyor. Yine İZKA'nın analizine göre, İzmir rüzgar enerjisi kurulu gücü, şu an 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan 545 MW. 2015 yılına kadar yeni kurulumlarla birlikte 943 MW'a, 2023 yılında ise yaklaşık 10 bin 480 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan 2 bin 096 MW'a ulaşması ön görülüyor.
-GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİNDE İKİNCİ-
İzmir, sadece rüzgar enerjisinde değil, güneş enerjisinden yararlanma açısından da en avantajlı iller arasında yer alıyor. Türkiye'nin güneş kapasite oranı en yüksek alanı olan Antalya bölgesinde oran yüzde 20 iken, İzmir'de ise yüzde 15-18 civarında. İzmir, ayrıca jeotermal ve biyogazdan elektrik üretimi için de büyük bir potansiyele sahip. İzmir biyogazda, yaklaşık 2 bin 500 konutun 1 aylık tüketimine eş değer olan 537 MW'lık bir potansiyele sahip. Jeotermal kaynaklar açısından da oldukça zengin olan İzmir'in tüm potansiyelinin kullanılabilmesi durumunda 28 bin konutun ısıtılabildiği şu anki durumdan 5 kat daha fazla olan yaklaşık 150 bin konutun ısıtılabilmesi mümkün olacak.
-SEKTÖREL İŞBİRLİKLERİYLE EĞİTİM-
Tüm bu rakamlara bakıldığında Ege'nin ve özellikle de İzmir'in potansiyelinin çok iyi ortaya çıktığını kaydeden Prof. Dr. Karacan, EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Vatansever, alternatif enerji alanındaki çalışmalarıyla tanınan sanayici Kemal Zorlu'nun danışma kurulunda yer alacağını kaydetti. Karacan, "Program kapsamında öğrenciler, enerji sektörü temsilcileriyle işbirliği içinde eğitimlerini tamamlayabilecek ve stajlarını yine bu sektörlerde yapabilecek. Program dahilinde yüksek başarıya sahip öğrenciler, 4 yıllık lisans programlarına dikey geçiş yapıp mühendis olarak mezun olabilecek. Ayrıca, meslek liselerinin, elektrik-elektronik teknolojisi, makine teknolojisi bölümleri sınavsız geçiş yapabilecek. Mezunlarımız, sektörde enerji üretimi ve dağıtımı konusunda faaliyet gösteren kuruluşlarda, enerji teknolojisine dayalı mal üreten işletmelerde veya tüm bu teknolojiler için bakım ve servis hizmeti üreten işletmelerde çalışabilirler. Ayrıca enerjiye dayalı çevre teknolojisi üreticilerinde veya ilgili alandaki hizmet üreticisi kuruluşlarda da istihdam edilebilir" diye konuştu. - Ankara