Haberler

Yaşar Kemal, Doğduğu Köyde Anıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden olan, 92 yaşında aramızdan ayrılan Yazar Yaşar Kemal (Kemal Sadık Gökçeli), ölümünün birinci yıldönümünde doğduğu Osmaniye'nin Gökçedam (Hemite) Köyü'nde düzenlenen törenle anıldı.

Türk Edebiyatı'nın önemli isimlerinden olan, 92 yaşında aramızdan ayrılan Yazar Yaşar Kemal (Kemal Sadık Gökçeli), ölümünün birinci yıldönümünde doğduğu Osmaniye'nin Gökçedam (Hemite) Köyü'nde düzenlenen törenle anıldı.

Osmaniye Valiliği ve Belediye Başkanlığı öncülüğünde, sivil tolum kuruluşlarının katkılarıyla Yaşar Kemal Parkı içindeki Yaşar Kemal Kültür Evi önünde düzenlenen anma etkinliği, Köy Camii İmam Hatibi Ahmet Has'ın Kuran-ı Kerim okuması ile başladı.

"ÇOCUKKEN 'KÖR KEMAL' DERDİK"

Daha sonra Yaşar Kemal'in en yakın çocukluk arkadaşı 91 yaşındaki Veli Kılıç, anılarını anlattı. Evlerinin yan yana olduğunu ve Yaşar Kemal ile kardeş gibi büyüdüklerini anlatan Veli Sarı, şöyle dedi:

"Kemal, benim komşumdu. Babası vefat ettiğinde Yaşar 4 yaşındaydı. Babası Kurbanlık keserken, 'Babacığım keserken bende ayağından tutayım, size yardım edeyim' demişti. Babası yanına çağırıp kurbanlığı keserken Yaşar, davarın ayağını tutuyordu. O sırada babasının elindeki bıçak Yaşar'ın sağ gözüne değiyor ve gözünü kör ediyor. Ondan dolayı biz kendisine 'Kör Kemal' derdik çocukluğunda. O okula gitti okudu, sonra İstanbul'a gitti."

Belediye Başkan Vekili Oğuzhan Saçıkara ise, Yaşar Kemal'in Osmaniye'nin evrensel kültüre sunduğu bir armağan olduğunu belirterek, "Yaşar Kemal Osmaniye halkının ve doğasının saf ürünüdür. Ekonomi, politika ve sporla erişemediğimiz yere sanatçımızla hem de en üst düzeyde uluslararası boyutta ulaşmış bulunmaktayız" dedi.

"GURUR KAYNAĞIMIZDIR"

Osmaniye Valisi Kerem Al ise, Çukurova'nın sanatçılar için mümbit bir diyar olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Yaşar Kemal ile aynı fikirde olunmasa bile bu onun ülkenin önemli bir değeri olduğunu azaltmıyor. Yaşar Kemal, toplumsal yapıyla, kurulu düzenle çok barışık olmamıştır, itirazları olmuştur. Romanlarında işlediği İnce Memedlerle zulme karşı bir direnç göstermiştir. Çukurova'yı onun kadar güzel anlatan başka bir yazar olmadı. Çukurova'nın çiçeği, böceği, dağını, kartalını destansı bir havayla sundu. Onun edebiyat birikimin başında ağıt destan geleneği gelir. İlk olarak bu köylerden ağıt toplamakla başlamıştır. Ses bayrağımızdır, önemli bir edebiyatçımızdır. Osmaniyeli, Hemiteli olarak bizde böyle bir değere sahip olmakla övünüyoruz, gurur kaynağımızdır. Bizler de düzenleyeceğimiz bu törenlerle Yaşar Kemal'in anılarını yaşatmaya, diğer kuşaklara tanıtmaya devam edeceğiz, ruhu şad olsun."

İNCE MEMED ANITINA KARANFİL BRIAKILDI

Konuşmaların ardından Gökçedam İlköğretim Okulu öğrencileri Yaşar Kemal'in ağıtlarını okudu. Osmaniye Ozanlar Şairler ve Yazarlar Derneği'nin 'Osmaniye'nin dünkü çocukları' ekibi siyah ilkokul önlüklerini giyerek 'Andımız' okunduktan sonra Yaşar Kemal'in sevdiği 'Kiriştek çevirme', 'İp atlama' ve 'Mendil kapmaca' gibi çocuk oyunları sergilendi. Yaşar Kemal'in sözleri ve fotoğraflarından oluşan resim sergisinin gezilip 'İnce Memed' anıtına karanfil bırakıldığı anma etkinliği, ikramlar ve ardından Osmaniye Dağcılık ve Doğa Kulübü tarafından Hemite Kalesi'ne saygı yürüyüşü ile sona erdi. - Osmaniye

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close