Yasaklar Gastronomi Eğitiminin Kalitesini Engelliyor
Gastronomi Eğitimi Arama Konferansı, Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansları dizisi kapsamında 26-27 Şubat 2015 tarihlerinde Antalya Expo Center'da düzenlendi.
Konferans, TUYED Ar-Ge Üyesi ve Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi Editörü Prof. Dr. Nazmi Kozak ile Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun (TAFED) işbirliğiyle düzenlendi.
Gastronomi Eğitimi Arama Konferansı'nda ülkemizde son yıllarda moda bir alan haline gelen ve üniversitelerde pek çok bölümün açıldığı gastronomi alanı masaya yatırıldı. Arama konferansında gastronomi eğitimi "müfredatlar", "sektörle ilişkiler", "akademik kadrolar", "fiziksel yapı ve bütçe" ve "gastronomi alanının algılanması" olmak üzere altı konu başlığı altında değerlendirildi.Katılımcılar bu alanda özellikle alkollü içecekler ve dünya mutfaklarında kullanılan bazı gıdaların (domuz eti, vb. ürünlerin) gastronomi eğitiminde kullanımına yönelik kültürel ve yasal kısıtlamaların olmasının, bu tür malların uygulamalı derslerde kullanılmak üzere temininde (satın alma) önemli sorunlar yaşanmasına yol açtığını, bunun da verilen eğitimin kalitesini etkilediğini vurguladılar.
Gastronomi Eğitimi Arama Konferansı, Akademik Turizm Eğitimi Arama Konferansları dizisi kapsamında 26-27 Şubat 2015 tarihlerinde Antalya Expo Center'da düzenlendi.Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi'nin akademik koordinatörlüğünde ve Türkiye Aşçılar Federasyonu'nun (TAFED) öncülüğünde düzenlenenGastronomi Eğitimi Arama Konferansı'nda ülkemizde son yıllarda moda bir alan haline gelen ve üniversitelerde pek çok bölümün açıldığı gastronomi alanı masaya yatırıldı. Arama konferansında gastronomi eğitimi "müfredatlar", "sektörle ilişkiler", "akademik kadrolar", "fiziksel yapı ve bütçe" ve "gastronomi alanının algılanması"olmak üzere altı konu başlığı altında değerlendirildi.Katılımcılar bu alanda özellikle alkollü içecekler ve dünya mutfaklarında kullanılan bazı gıdaların (domuz eti, vb. ürünlerin) gastronomi eğitiminde kullanımına yönelik kültürel ve yasal kısıtlamaların olmasının, bu tür malların uygulamalı derslerde kullanılmak üzere temininde (satın alma) önemli sorunlar yaşanmasına yol açtığını, bunun da verilen eğitimin kalitesini etkilediğine vurguladılar.
22. Uluslararası Gıda İhtisas Fuarı ve 4. Uluslararası İçecek İhtisas Fuarı etkinlikleri arasında düzenlenen toplantıya, ilgili taraflar olarak Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümlerinin başkanları ile öğretim elemanları, aşçılık mesleğini icra edenler, gastronomi alanında araştırmaları ve yayınları bulunanların da içinde olduğu, kamu ve özel sektörden yaklaşık 50 temsilci katıldı. İki gün süren toplantı, SİSMA yöntemiyle Dr. İrfan MISIRLI'nın yönetiminde gerçekleştirildi.
Toplantının düzenleyicisilerinden Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi'nin editörü ve Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Nazmi KOZAK, dergi olarak turizm ve otelcilik alanlarındaki akademik eğitim ve öğretimin niteliğinin artırılması amacıyla 2009 yılından bu yana Akademik Turizm Eğitimi Konferansları düzenlediklerini, Gastronomi Eğitimi Arama Konferansı'nın da bu dizi kapsamında gerçekleştirilen yedinci toplantı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kozak, gastronomi eğitiminin Turizm Fakülteleri düzeyinde verilmeye henüz yeni başlandığını ve bu nedenle birtakım sıkıntılar yaşandığını söyleyerek, gerçekleştirilen arama konferansında gastronomi eğitiminin bütün yönleri ile tartışıldığını açıkladı.
Gastronomi Eğitimi Arama Konferansı'nın diğer düzenleyicisi olan Türkiye Aşçılar Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Zeki AÇIKÖZ, toplantıda yaptığı konuşmada; aşçılık mesleğinin ve Türk mutfağının daha ileriye götürülmesine yönelik olarak düzenlenen bu toplantının düzenlenmesindeki öneme işaret ederek, dernek olarak bu tür etkinliklerin içinde olmaktan memnuniyet duyduklarını söyledi. Açıköz, Türkiye Aşçılar Federasyonu olarak Gastronomi Eğitimi Arama Konferansı'nın amacına ulaşması için yürütülecek çalışmaların izleyicisi olacaklarını söyledi.
Gastronomi alanı altı konu başlığında ele alındı
Arama konferansında gastronomi eğitimi altı ana başlık altında incelendi ve konuyla ilgili tespitler belirlendi. "Müfredat","sektörle ilişkiler", "akademik kadrolar", "fiziksel ve yapı ve bütçe" ve "gastronomi alanının algılanması" olmak üzere belirlenen altı konu üzerinde çeşitli sonuçlara ve çözüm önerileri ortaya atıldı.
Dersler sektörle uyumlu değil:Gastronomi arama konferansında saptanan sorular arasında ilk olarak mevcut derslerin eğitim ihtiyacını tam anlamıyla karşılamadığı, derslerin içeriklerinin gastronomi alanının ihtiyaçları göz önüne alınarak oluşturulması gerekliliği konu vurgulandı. Bu bağlamda, gastronomi bölümlerindeki seçmeli ders çeşitliliğinin artırılması önerildi.Öncelikli olarak kültürümüzden küresel kültüre doğru bir gelişim göstermesinin önemi olduğu, eksikliği fazlaca hissedilen Türkçe kaynakların, yapılacak akademik çalışmalarla ve yayınlarla birlikte artırılmasının gastronomi eğitimine sağlayacağı katkıların öneli olduğu vurgulandı.
Gastronomi eğitiminde sektörel işbirliği yetersiz
Sektörle işbirliği yetersiz: Başlıkla ilgili olarak üniversitelerde verilecek eğitimlerde müfredat hazırlanırken sektör temsilcilerinin dahil edilmemesinin önemi ve bu bağlamda öğrencilerin staj uygulamaları konusunda sektörle işbirliğinin önemi üzerinde duruldu. Akademik kadrolar: Ülkemizde gastronominin yeni bir alan olması dolayısıyla bu alanda akademik personel sorunu yaşandığı vurgulanarak, bu duruma bağlı olarak bu bölümlerde çalışacak öğretim elemanlarının nicelik ve niteliği konusunda sorunlar yaşanmakta olduğu açıklandı. Ek olarak, gastronominin disiplinlerarası bir dal olması dolayısıyla beslenme, gıda, turizm, tarih, antropoloji, arkeoloji vb. bilim dallarıyla birlikte yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Yasal ve kültürel kısıtlamalar eğitime zarar veriyor..
Kaynak ve bütçe sorunları yaşanıyor: Uygulama alanlarında yetersiz planlama, eğitim için ihtiyaç duyulan malzeme, donanım, kıyafet, teknoloji ve yayın temininde yeterli ödenek ayrılmaması, yasa ve yönetmeliklerden kaynaklanan kısıtların söz konusu olduğu belirtildi. Katılımcılar bu alanda özellikle alkollü içecekler ve dünya mutfaklarında kullanılan bazı gıdaların (domuz eti, vb. ürünlerin) gastronomi eğitiminde kullanımına yönelik kültürel ve yasal kısıtlamaların olmasının, bu tür malların uygulamalı derslerde kullanılmak üzere temininde(satın alma) önemli sorunlar yaşanmasına yol açtığını, bunun da verilen eğitimin kalitesini etkilediğine vurgu yaptılar. Ayrıca, gastronomi alanında ünlü aşçılar, yazar ve araştırmacıların gastronomi bölümlerinde eğitim verebilmelerinin önünde kısıtların olduğu vurgulandı. Ek olarak, öğrencilerin yurt içi ve yurt dışı gezi, fuar, bağbozumu gibi gastronomi etkinliklerine katılım ödeneklerinin sağlanmasında sorunlar yaşandığı açıklandı.
Gastronomi alanını medya tarafından yanlış tanıtılıyor
Gastronomi algısı: Gastronominin zengin ve geniş bir çerçevesinin bulunmasından dolayı birçok algıya neden olmakta olmaktadır. Özellikle gastronomi tanımının net olarak yapılamaması en temel sorun olduğu orta çıktı.Öte yandan gastronomi algısı ile ilgili olarak toplum, öğrenci ve akademik bakış açısı olmak üzere dört ana başlıkta toplandığı belirlendi. Bu sorunlar sektör algısının genel olarak ucuz işgücü ve alaylı aşçıların mezunları yetersiz olarak görmesi şeklinde yaşanıyor. Toplum bakış açısı ile halkın özellikle medya organlarının gastronomiyi aşçılık, şeflik olarak parlak ve popüler meslek olarak yansıtması gastronominin sadece aşçı veya şef olarak algılanmasına neden olmaktadır. Ayrıca, gastronomi bölümlerinin farklı fakültelerde yer alması ve buna göre farklı misyonlar yüklenmesi de öğrenciler ve toplum üzerinde yanlış algılara yol açabilmektedir.