Haberler

Yaş Meyve Sebzede Rusya Açığı Kapanmadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, bir dönem 109 milyon dolar yaş meyve sebze ihracatı yapılabilen Rusya'ya bu yılın ilk 5 ayında sadece 3 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi.

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, bir dönem 109 milyon dolar yaş meyve sebze ihracatı yapılabilen Rusya'ya bu yılın ilk 5 ayında sadece 3 milyon dolarlık ihracat yapıldığını söyledi. Bülbül, Rusya kayıpları ile Rusya dışı kazançların mahsup edilmesi halinde 52 milyon dolarlık bir farkın ortaya çıktığını belirtti.

ATB'nin haziran ayı meclis toplantısında tarım sektöründeki gelişmeler ele alındı. ATB Meclis Başkanı Hüseyin Cahit Kayan'ın başkanlık ettiği toplantıda, ATB Başkan Vekili Halil Bülbül, yönetim kurulu ve meclis üyelerine son bir aylık dönemdeki gelişmelerle ilgili değerlendirmede bulundu.

TARIMDA BÜYÜMEYİ ENGELLEYEN NEDENLER

2017'nin ilk çeyreğinde ekonomik büyüme yüzde 5 olarak gerçekleşmesine rağmen, tarım sektöründe bu oranın yüzde 3.2'de kaldığını anlatan Halil Bülbül, genel ekonomik büyümeye sektörel katkının olması gerekenin altında kaldığını söyledi. Bülbül, bunun nedenlerini şöyle sıraladı:

"Verilen desteklerin büyümeye ivme kazandırmaması. Sektörümüzde yaşanan toprak kayıpları. Tarımsal faaliyetlerden çekilme. Fiyat istikrarı adına tarımsal ithalatın kolaylaştırılması. Dünya tarımsal ürün fiyatlarındaki düşüşler. Tarımsal girdi maliyetlerindeki aşırı artışlar olarak ifade edebiliriz."

Tarım sektöründeki büyümenin Antalya tarımı açısından anlamını yaş meyve sebze ihracatındaki eğilimlere bakarak belirli ölçülerde görmenin mümkün olduğuna işaret eden Halil Bülbül, 2017 yılı ilk 5 ayında yapılan yaş meyve sebze ihracatının 189 milyon dolar olduğu ve bunun geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11'ik artışı ifade ettiğini söyledi. İlk bakışta büyüme oranı itibariyle yüksek bir rakam gibi gelse de 189 milyon dolarlık ihracatın aynı dönemler itibariyle araştırıldığında 2008 yılı rakamına denk geldiğine değinen Bülbül, "243 milyon dolarla en yüksek ihracat yaptığımız yılda Rusya'nın payı 109 milyon dolardı. Bu yılın ilk 5 ayındaki ihracatımızın ise sadece 3 milyon doları Rusya'ya gerçekleşmiştir. Rusya kayıpları ile Rusya dışı kazançları mahsup edersek 52 milyon dolarlık bir fark ortaya çıkmaktadır. Sonuç olarak diyebiliriz ki Rusya kayıplarının yaklaşık üçte birini yeni pazarlarla telafi edebilmişiz. Dolayısıyla yeni pazarlar konusunda çok daha fazla çalışmalıyız" dedi.

SEKTÖREL SORUNLAR

Toplantıda meclis üyeleri sektörel sorunlarını da dile getirdi. Hububat sektöründe yağışların devam ediyor olmasının süne problemi ortaya koyduğu açıklandı. Et sektöründe ise kuzu eti fiyatlarının yüzde 40- 50 civarında arttığı belirtilirken, süt sektörü ise büyük firmaların süt üreticilerine kendilerinden yem alma karşılığında sütünü alacağı şeklinde zorlama getirdiğinden şikayet etti. Yün sektöründe ise yine yağışlar nedeniyle kırpma işleminin başlatılamadığı ve havaların ısınmasının beklediği ve bu yıl için yaşanan dönemsel bir sorun oluşturduğu kaydedildi.

- Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
'Kayyum atanacak belediye sayısı 16'yı bulacak' iddiası

"16 belediyeye daha kayyum" iddiası! Bir şehre özellikle dikkat çekildi

Yenidoğan Çetesi davasında kritik duruşma başladı! Elebaşı Fırat Sarı savunma yapacak

Bebek katili çetenin lideri sanık sandalyesine oturacak

İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

İşte İstanbul'da kar yağışı beklenen ilçeler

Kayyum kararının ardından harekete geçen CHP, 414 belediye başkanını Ankara'ya çağırdı

Kayyum kararının ardından harekete geçtiler! 414 belediye başkanına çağrı

title