Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Yarışlara "Amon Ra" ile İddialı Hazırlanıyorlar

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

NKÜ öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan ve 100 kilometre hızla gidebilen, "Amon Ra" adını verdikleri otomobil tasarladı Doç. Dr. Çelen: "Bu araç, geçen yılki araca göre daha hızlı gidiyor ve ağırlığı daha az. Bu yıl katılacağımız yarışmada şampiyonluk hedefliyoruz"

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) öğrencileri, güneş enerjisiyle çalışan ve 100 kilometre hızla gidebilen "Amon Ra" adını verdikleri otomobil tasarladı.

Geçen yıl, Formula G yarışlarına katıldıkları "Güneşin Oğlu" adlı otomobille istedikleri başarıyı yakalamayan ekip, aracı daha da geliştirdi.

Otomobil, 100 kilometre hızla gidebilecek ve daha hafif olacak.

Öğrencilerden Betül Çalışkan, projede görev almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, tasarladıkları otomobilin yarışta başarılı olacağına inandığını söyledi.

Proje danışmanı Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin İlker Çelen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK tarafından bu yıl düzenlenecek Formula G yarışına katılacaklarını söyledi.

Tasarladıkları aracın 160 liraya mal olacağını belirten Çelen, yarışlarda birinci olmak için araç üzerindeki çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Otomobilin 100 kilometre hızla gidebileceğini vurgulayan Çelen, şöyle konuştu:

"Güneş enerjisi ile çalışan otomobil projesi üzerinde öğrencilerimizle çalışıyoruz. Geçen yıl 'Güneşin Oğlu' adını verdiğimiz otomobili tasarlamıştık. Geçen yıl tasarladığımız otomobille istediğimiz başarıyı elde edemedik. Bu yüzden projemizi geliştirme kararı aldık. Bu araç, geçen yılki araca göre daha hızlı gidiyor ve ağırlığı daha az. Bu yıl katılacağımız yarışmada şampiyonluk hedefliyoruz."

"Mühendislik çalışması daha fazla"

Çelen, otomobil kabinini polyester elyaf karışımıyla yaptıklarını söyledi. Bu yıl, otomobilin üzerinde mühendislik çalışmasının daha fazla olduğunu belirten Çelen, şöyle devam etti:

"Rüzgar testlerine tabi tuttuk ve bu testler sonucunda sürtünmenin en az olduğu ve otomobilin daha az enerji ile hareket etmesini sağlayacak kalıbı oluşturduk. Geçen yılki otomobilimize göre, gücü biraz daha fazla olacak. Hedefimiz 150 kilo ağırlığında bir araç yapmak. Geçen seneki aracımızın güneş panellerini öğrencilerimiz tek tek dokumuştu. Bu yıl panel sistemini kullanmayı düşünüyoruz."

Çelen, projenin öğrencilere çok büyük katkısı olduğunu söyledi. Dünyada güneş enerjisinden ne kadar çok faydalanılabileceği üzerinde çalışmalar yapıldığını ve çevreye duyarlı sistemler geliştirildiğini vurgulayan Çelen, şunları kaydetti:

"Biz proje ile hem bu bilinci veriyoruz hem de bu bilgiyi öğrencilere katmaya çalışıyoruz. Onlar da bu vesileyle hem kendileri araştırıyorlar hem de burada uygulama şansı buluyorlar. Buradan mezun olup herhangi bir sektöre girdiklerinde özellikle güneş enerjisi konusunda en azından yorum yapabilecek durumdalar. Her bir öğrencimin bu tür bir güneş enerjili arabayı tasarlayıp yapabileceğine inanıyorum. Bu da ülkemizde yerli üretime geçildiği taktirde faydalı mühendisler yetişmesi anlamına geliyor." - Tekirdağ

Kaynak: AA / Güncel
title