Yarım Asırlık "Daktilo" Sevdası
Amasya'da emekli olduktan sonra 20 yıldır arzuhalcilik yapan eski adliye başkatibi 74 yaşındaki İsmail Arpakuş, yarım asırdır kullandığı daktilosuyla vatandaşın derdini kağıda döküyor.
CİHAN OKUR - Amasya'da emekli olduktan sonra 20 yıldır arzuhalcilik yapan eski adliye başkatibi 74 yaşındaki İsmail Arpakuş, yarım asırdır kullandığı daktilosuyla vatandaşın derdini kağıda döküyor.
Merzifon ve Suluova adliyelerinde 30 yıl görev yaptıktan sonra emekli olan Arpakuş, mesleğe başladığı yıllarda ağabeyinin hediye ettiği daktilosuyla 20 yıldır arzuhalcilik yaparak vatandaşın adeta dili oluyor.
Gelişen teknolojiye rağmen daktilo ile dilekçe yazmayı sürdüren Arpakuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adliyede çalıştığı dönemde edindiği tecrübelerle çevresine yardımcı olabilmek ve çok sevdiği daktilosundan ayrılmamak için emekli olduktan sonra arzuhalcilik yapmaya başladığını anlattı.
Arpakuş, daktilo sevgisi nedeniyle bilgisayardan uzak durduğunu ifade ederek, "Vatandaş arzuhalcinin ne demek olduğunu bilmiyor. Şimdi yoldan geçerken vatandaş daktilonun sesini duyunca burada dilekçe yazıldığını anlıyor. Daktiloyla yazarken hiç zorlanmıyorum, daktiloyla çalışmak bana zevk veriyor, içime huzur getiriyor. Onun takırtısını da, şıkırtısını da, sesini de seviyorum" diye konuştu.
"Onun sesi beni ayakta tutuyor"
Arzuhalcilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini kaydeden Arpakuş, şu değerlendirmede bulundu:
"Allah ömür verirse bir süre daha daktilomdan ayrılmak istemiyorum, çalışmak istiyorum. Bir kahve alışkanlığım veya zamanımı boşu boşuna geçirme gibi bir alışkanlığım yok. Daktilo sesinden de kopamıyorum onun sesi beni ayakta tutuyor. Daktiloyla çalışırken yorulmak nedir bilmiyorum. Bilgisayarla çalışan arkadaşlar, 'Çok yoruldum, gözlerim ağrıyor.' dediğinde çok şaşırıyorum. Ben hiç yorulmam daktiloyla çalışırken, hatta yorgunluğumu bile alıyor diyebilirim."
Çoğunlukla veraset, tapu, nüfus, boşanma davaları gibi konular için dilekçe yazdığını belirten Arpakuş, vatandaşların derdini, sıkıntısını anlattığını, kendisinin de buna ortak olduğunu belirterek, "Uzlaşılacak konularda çoğu zaman vatandaşı uzlaştırmaya çalışıyorum. Geçen gün bir bayan geldi, 'Ben boşanmak istiyorum, dilekçe yazdırmam gerekiyor.' dedi. Konuyu anlattı, ben de basit bir mesele olduğunu anlayınca, 'Sen şimdi git sakinleş, kafanı topla, iyi düşün, yuvanı yıkma.' dedim. Daha sonra geldi bana teşekkür etti. Böyle örnekler çok." diye konuştu.
Arpakuş'un müşterilerinden Selahattin Demir de "İsmail amcamız bizim için değerli bir yadigardır, herkese yardımcı olmaya çalışır. Mahkemelerle ilgili, hukukla ilgili bir konu olduğunda İsmail amcaya danışılır, o da her türlü bilgi paylaşımını yaparak yardımcı olmaya çalışır." ifadesini kullandı.