Haberler

Yargıyı Eleştirdiler

Yargıyı Eleştirdiler
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'da Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'yu anma programı çerçevesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan ADD Genel Başkanı Çölaşan ile CHP Konya Milletvekili Kart, yeni sivil anayasayı ve yargıyı eleştirdi.

Manisa'da gazeteci-yazar Uğur Mumcu'yu anma programı çerçevesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak katılan ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan ile CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, yeni sivil anayasayı ve yargıyı eleştirdi.

CHP Manisa Merkez İlçe Teşkilatı, gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun katledilişinin 19'uncu yıldönümü nedeniyle panel düzenledi. Panele konuşmacı olarak CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, CHP Konya Milletvekili ve CHP Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı Tansel Çölaşan ile Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Serhan Özbek katıldı. Panelde, Uğur Mumcu'nun hayatı slayt eşliğinde anlatıldı. Paneli yöneten CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, 19 yıl önce öldürülen Uğur Mumcu'nun söylediklerinin bugünün Türkiye'sinde ortaya çıktığını belirtti. Devrim şehidi Mumcu'nun 19 yıl önce irticanın olmadığı dönemde, 'gelecekte irtica Türkiye gündemine gelecek' dediğini hatırlatan Ören, "Söylenenler bir bir ortaya çıkıyor" dedi.

"12 EYLÜL İRTİCACILARI ŞİMDİ ÜLKEYİ YÖNETİYOR"

ADD Genel Başkanı Tansel Çölaşan da, şu anda Türkiye'yi 12 Eylül irticacılarının yönettiğini iddia etti. Çölaşan, Türkiye'nin bugün cemaatlerin yönetiminde olduğunu savunarak, "12 Eylül darbesiyle ortaya çıkan cemaatçiler şimdi AK Parti kanalıyla ülkeyi yönetiyor. Yani şimdi ülkemizde 12 Eylül zihniyeti iş başında. Türkiye şu anda 12 Eylül rejiminin sonuçlarını bir bir yaşıyor. 12 Eylül'de devletin mülkiyesine, eğitimine, adliyesine, yargısına ve demokrasisine yapılan saldırıların aynısını şimdi yaşıyoruz. Şimdi 12 Eylül'de cemaatçilerin desteğiyle dışarıda eğitim görmüş başbakanı başımıza getirdiler" dedi. Cölaşan, 1990'lı ve 2000'li yıllarda cemaatçilerin devletin kadrolarına yerleştirildiğini ve 2002 yılında iktidara gelen AK Parti için zemin hazırlandığını ileri sürdü.

Çölaşan, hazırlanmakta olan sivil anayasayı ve AK Parti iktidarının "Darbe Anayasası'nı değiştireceğiz' söylemlerini eleştirerek, "O darbe zihniyetinden kurtaracağız diye iktidarın peşinden gitmek ihanete eşdeğerdir. Onlardan demokratik bir Türkiye beklemek yobazlıktır. İktidar eğitimden, sağlığa, adliyeden yargıya cemaatçi yapılaşması ile parti veya tek kişi diktatörlüğünün olduğu bir anayasa yapmak istiyor" dedi.

"YARGI CEMAATLEŞTİ"

Çölaşan, konuşmasında yargıya da değinerek, AK Parti iktidarı döneminde yargının siyasallaştığını ve cemaatleştiğini savundu. Çölaşan, "Yargı bugün siyasallaştı. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kalktı. Bugün yargı siyasetçilerin elinde. İktidar artık yargıyı kendisine sopa olarak kullanıyor. Yani yargı da cemaatleşmiştir. Yargıdaki esas amaç, Ergenekon soruşturmasını bitirmemek ve bunun üzerinden Türkiye üzerinde bir korku imparatorluğu yaratmaktır" dedi.

Çölaşan, Ak Parti iktidarının oyunlarına son verecek tek kesimin halk olduğunu ve Türkiye'nin bağımsız, laik düzenin halkın iradesi sayesinde bozulmayacağını söyledi.

"CUMHURİYET SAVCILARI HÜKÜMETİN AJANI"

CHP Konya Milletvekili ve CHP Anayasa Komisyonu üyesi Atilla Kart da sivil anayasa çalışmalarına değindi. İktidarın oluşturacağı sivil anayasanın da 12 Eylül darbesi anayasasından bir farkının olmayacağını kaydeden Kart, "12 Eylül anayasasının hiçbir maddesini değiştirmeden sivil anayasa diye halkın önüne yine koyacaklar" dedi. Ak Parti İktidarı döneminde yargının bağımsızlığının ortadan kalktığını savunan Kart, "Türkiye'de artık mesleklerini icraa ettikleri için tutuklanan avukatlar, hakimler, gazeteciler var. Hani yargı bağımsızdı? Şimdi Cumhuriyet Savcıları artık Cumhuriyetin savcıları değil, devletin ajanıdır. Bu savcılar muhalif olanlara iddianameler düzenlerken, Tayyip'in arkadaşlarının zimmet dosyalarını yok ediyorlar. Artık yargısız infazların yapıldığı bir Türkiye haline geldik. Uğur Mumcu 19 yıl önce o savcıları nasıl tarif ediyor: 'Unutmayın ki onlar bir gün savcı olarak geri gelecekler.' 19 yıl önce Mumcu bunu görmüştür" dedi.

Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları komisyonu Başkanı Serhan Özbek de, Türkiye'de insan hakları konusunda yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. - Manisa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close