Haberler

Yargıtay'dan Dönen Şerzan Kurt Davasında Sanık Polise Yurt Dışı Yasağı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şerzan Kurt'u tabancayla öldürdüğü suçlamasıyla güvenlik nedeniyle Eskişehir'de yargılanan polis memuru Gültekin Şahin'e 8 yıl hapis cezası Yargıtay'dan döndü.

Muğla'da 12 Mayıs 2010 tarihinde meydana gelen olaylarda üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Şerzan Kurt'u tabancayla öldürdüğü suçlamasıyla güvenlik nedeniyle Eskişehir'de yargılanan polis memuru 47 yaşındaki Gültekin Şahin'e 2 yıl önce verilen 8 yıl hapis cezası Yargıtay'dan döndü. Şahin'in yargılanmasına yeniden Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlanıldı. Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan sanık için yurt dışına çıkış yasağı getirdi.

Muğla Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü 2'nci sınıf öğrencisi Şerzan Kurt, 12 Mayıs 2010 tarihinde çıkan olaylar sırasında kurşunla omzundan vurularak ağır yaralandı. Kurt, kaldırıldığı İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde yaşamını yitirdi. Kurt'un ölümüyle ilgili olarak Muğla Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubesi'nde görevli polis memuru Gültekin Şahin tutuklandı. Şahin hakkında Muğla Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Olası kasıtla nitelikli adam öldürme' suçundan dava açıldı. Muğla'daki mahkeme, güvenlik nedeniyle davanın Eskişehir'de görülmesine karar verdi. Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 9 Eylül 2012 tarihinde yapılan son duruşmada mahkeme heyeti polis memuru Gültekin Şahin'i önce ömür boyu hapis cezasına, ardından olayı olası kastla işlediğine kanaat getirerek cezayı 20 yıla indirdi. Heyet daha sonra, olay günü sanığın yanında başka bir polisin daha silah kullanması ve olay yerinde 7.65 mm. çapında tabanca mermisi bulunmasını dikkate alarak Gültekin Şahin'i 8 yıl hapis cezasına çarptırıp tahliye etti. Karara Şerzan Kurt'un ailesinin avukatları ile polis memuru Gültekin Şahin'in avukatları tepki göstermiş, her iki taraf da kararı temyize göndereceklerini açıklamıştı. Yargıtay 11'inci Ceza Dairesi de 14 Nisan 2014 tarihinde Eskişehir'in 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararı onamadı.

Şerzan Kurt davasının Yargıtay'dan dönmesi üzerine  polis memuru Gültekin Şahin'in yargılanmasına Eskişehir 1'inci Ağır ceza Mahkemesi'nde yeniden başlanıldı. Bugün yapılan duruşma nedeniyle Eskişehir Adalet Sarayı çevresinde polisler geniş güvenlik önlemi aldı. Duruşmayı izlemeye gelenler tek tek aranarak içeriye alındı.

SİNİR İLTİHABI RAHATSIZLIĞI

Van Milletvekili Kemal Aktaş, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş ile sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin izlediği duruşmaya Şerzan Kurt'un babası Ömer Kurt ile avukatlar katıldı. Mahkemeye 'Sinir iltihabı' rahatsızlığı raporu ve mazeret dilekçesi gönderen sanık polis memuru Gültekin Şahin ise duruşmaya katılmadı.

YARGITAY'IN BOZMA KARARINA KISMEN KATILIYORUZ

Şerzan Kurt'un ailesinin avukatlarından Arif Ali Cangı duruşmada mahkeme heyetine Yargıtay'ın bozma kararına kısmen katıldıklarını ifade ederek şöyle devam etti: "Bozma ilamına kısmen katılıyoruz. Yargıtay 3 yönde bozma kararı vermiş. Bozma ilanına kısmen katılıyoruz. Sanık hakkında olası kasıt ile adam öldürmeden ceza verilmişti. Yargıtay kasten adam öldürmeden ceza verilmesini talep etmiştir. Bu kararına katılıyoruz. Ayrıca sanığın görevi gereği belli haklarını kullanması yönündeki kararına ve özellikle sanık hakkında haksız tarik hükümlerinin uygulanması yönündeki bozma kararına katılmıyoruz. Yargıtayın bozma kararında yanlış tespitler söz konusudur. Sanığa karşı doğrudan bir saldırı söz konusu olmadığı için haksız tahrik hükmü uygulamak yanlıştır. Şerzan Kurt'un olayda taş attığı veya sopa kullandığına dair bir belge ve delil yoktur. Bunların karşısında haksız tahrik uygulanamaz. Adaletin tecelli etmesini istiyoruz."

Duruşmaya aynı zamanda Şerzan Kurt'un avukatı sıfatı ile de katılan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı avukat Meral Danış Beştaş ise mahkeme heyetinden tutuksuz yargılanan sanığın tutuklanmasını talep ederek, "Türkiye'nin bu tür davalarda verdiği kararlar nedeniyle sicili bozuktur. Polisin siyasi görüşü ne olursa olsun, hangi partiye oy verirse versin bu tür olaylar karşısında tarafsız olması gerekir. Sanığın tutuklanmasını talep ediyoruz. Yargıtay'ın nasıl haksız tahrik hükmüne kapılmış olduğunu da anlamış değiliz" dedi.

BABA KURT SANIĞIN TUTUKLANMASINI İSTEDİ

Şerzan Kurt'un babası Ömer Kurt ise duruşmada yaptığı konuşmada oğlunun öldürülmesinin üzerinden 4 yıl geçtiğini söyleyerek şöyle dedi: "Ben adalet istiyorum. Adalet talep ediyorum. Adaletin bağımsızlığını, adaletin mülkün temeli olduğunu hissetmek istiyorum. Şerzan ölmemiş olsaydı şuanda 27 yaşında ve memleketine hizmet ediyor olacaktı. Çocuklara ötekileştirme gözüyle bakılmamalıdır. Şerzan'ı okutan öğretmenleri dindar insanlardı. Şerzan tahrik yapan bir insan değildi. Sanık cinayeti kasten işlemiştir. Eskişehir'de meydana gelen Ali İsmail Korkmaz olayı da kapatılmak istenmiştir. Kamera kayıtları silinmiş, ancak daha sonra vicdanlı polisler tarafından görüntüler ortaya çıkartılmıştır. Biz adaleti Edirne'den Hakkari'ye kadar eşit dağıtılmasını istiyoruz. Ancak çıkan sonuçlar bizim aleyhimize çıkıyor. Halen güvenimi yitirmedim ve mahkemenizden adalet istiyorum. Kurşun yarası, hançer yarası geçicidir. Ancak evlat acısı geçmiyor. Adalet tecelli etsin. Sanığın tutuklanmasını talep ediyorum."

SANIK AVUKATI: KESİN DELİL YOK

Sanık avukatlarından Erol Halka ise müvekkilinin suçu işlediğine dair kesin bir delil bulunmadığını öne sürdü. Avukat Halka savunmasında şunları söyledi: "Yargıtay'ın kasten öldürme yönünde ceza verilmesi yönünde bozma ilanına katılmıyoruz. Eski karara direnilsin. Gültekin Şahin'in cinayeti işlemediğine dair deliller sunduk. Öldürmüş olduğuna dair maddi bir delil de yoktur. Öldürdüğüne dair bir karar vermek mahkemenin vicdanına kalmış bir karar olacaktır. Bizler de olayın gerçek yüzünün ortaya çıkmasını istiyoruz. Gültekin Şahin günah keçisi ilan ediliyor. Gültekin Şahin mahkemeden kaçmamaktadır. Rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamamıştır. Soruşturma evresi düzgün yönetilememiştir. Toplum vicdanını rahatlatmak amacıyla olası kasıt ile adam öldürmeden ceza verilmiştir. Mağdur aileyi gerçekten iyi anlıyoruz. 21 yaşındaki bir genç öldürülmüştür. Mermide DNA'ya rastlanmamıştır ve mermide deforme olmamıştır. Gültekin Şahin'in ateş etiğine dair kesin delil yoktur. Şerzan'ın kafasında darbeye rastlanmıştır ve adli tıp kurumu raporuna göre kafasına aldığı darbe veya mermi yarası sonucu öldüğüne dair rapor vardır. Kafa travmasından da ölmüş olabilir. Dava ile ilgili gizli tanık dinlenmiştir. Böyle bir davada gizli tanığı da anlamış değiliz. Şüpheden sanık yararlanır. Berat kararı verilsin."

SANIĞA YURT DIŞINA ÇIKIŞ YASAĞI

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkeme heyeti Gültekin Şahin'in tutuklu yargılanması talebini kabul etmedi. Heyet, Şahin için yurt dışına çıkış yasağı konulmasına karar vererek duruşmayı 5 Aralık 2014 tarihine erteledi. Duruşma sonrasında Adalet Sarayı önünde gazetecilere açıklamada bulunan Milletvekili Kemal Aktaş, "Bu dava Türkiye'de adalet arayan, eşit ve özgürlük peşinde koşan herkesin takip etmesi ve sonuçlarını öğrenmesi gereken bir davadır" dedi. - Eskişehir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title