Haberler

Yargıda Birlik Platformu, HSYK Aday Tanıtım Toplantısı Yapıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, “HSYK’nın görevi operasyonel bir yargı inşa etmek ve bunları koruma altına almak değildir” dedi.

HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz, "HSYK'nın görevi operasyonel bir yargı inşa etmek ve bunları koruma altına almak değildir" dedi.

Yargıda Birlik Platformu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) aday tanıtım toplantısı yapıldı. Yenimahalle Nazım Hikmet Kültür Merkezi'nde yapılan tanıtım toplantısında konuşan Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Abbas Özden, "Bugün artık bıçağın kemiğe dayandığı gündür. Bugün, tuzun koktuğu gündür. Üzülerek ifade ediyoruz ki, mensubu olduğumuz yargı camiası üzerinde karanlık gölgeler bulunuyor, paralel hesaplar yapılıyor. Yargıda Birlik Platformu'nun teşekkülü, harekete geçmesi tam da böyle bir zamana isabet etmiştir. Bunu anlamlı ve değerli görmek gerekiyor. Yargının yaşadığı sorunlar, kimseye söz hakkı tanımayan, yandaşlık yapan, adam kayıran, kanunları kendine göre uygulayan, her şeyden vahimi ise hukukun üstünlüğü inancı ile değil, şaibeli hedeflerin motivasyonu ile, şaibeli insanların telkinleri ile hareket eden bir kitlenin tazyikine, baskısına maruz kaldığımız bir zamanda yüksek bir sesle yargıda birlik demiş olmamız, bunu dillendirmemiz, belli ilkeleri hatırlatmamız hepinizin de malumu olduğu gibi yargımız için bir umut, bir yeniden aslına rücu imkanı olarak görülmüştür" diye konuştu.

Yargı mensuplarının şahit oldukları ayrışmalardan, mücadelelerden, gruplaşmalardan bıktığını, yeniden sadece işini yapan, görevini hakkıyla ifade eden bir mesleki zemin talep eder duruma geldiğini kaybeden Özden, "Yargıya güvenin yüzde 60'lardan yüzde 20'lere inmesinden bahsediyorsak, bu ciddi bir sorunu da gösteriyor demektir. Bunun nedenleri konusunda her birimiz benzerlik taşıyan çok sayıda başlık sayabiliriz. Yargının kavgaların içine çekilmesine kimsenin gönlü razı değildir. Yargının bir takım hesapların parçası yapılması, çeşitli planların uygulayıcısı konumuna düşürülmesine kimsenin vicdanı razı değildir. Ülkesini ve milletini seven her vicdan, insaf ve adalet duygusu taşıyan insanın bugün şahit olduğumuz oyunlara, entrikalara rıza göstermesi mümkün değildir. Son beş yıldır yaşadığımız sorunları düşündüğümüzde yargının nasıl belli çevrelerin kontrolüne girdiğini de göreceğiz. Bugün yaşadıklarımız ayrıca bir milli güvenlik krizi olarak nitelendirilebilir. Ülkemizin güvenliği konusunda ciddi bir endişe doğmuşsa, bu endişe sadece hükümette değil, farklı ideoloji ve inanç mensuplarında da hasıl olmuşsa burada ciddi bir sorun var demektir. Bu yüzden bir yanlıştan dolayı başka bir yanlışa rıza göstermek yok. 'İlk devrilen sütun ilk ayağa kalkacak olandır' şeklinde bir söz vardır. Bu söz mucibince düşündüğümüzde yargının ayağa kalkması önemli bir sütunun da ayağa kalkması demek olacaktır. Sonra bütün bir yapının inşası ve ihyası mümkün olacaktır. Yargı içinde adı ne olursa olsun ayrımcılığı körükleyen kendileri dışındakileri ötekileştiren gruplaşmalar hoş olmadığı gibi, sonrasında sorunlara da kaynaklık etmektedir" şeklinde konuştu.

Özden konuşmasına şöyle devam etti:

"Mesleğimizin en büyük teminatı ve özelliği bağımsızlık ve tarafsızlıktır. Hepimizin mutabık olacağı bir husus, bağımsızlık diğer erklerle de ilgilidir. Ancak tarafsızlık bizzat bizlerin vicdanlarında tezahür etmektedir. O yüzden tarafsızlığımızı temin ederek bağımsızlığımızı talep etmeliyiz. Tarafsızlığımıza ve bağımsızlığımıza halel getirmeyecek şekilde özellikle HSYK gibi idari kurulların diğer kamu kurumları ile, yasama ve yürütme kuvvetleriyle uyumlu çalışması esastır ve doğrusu da budur. Bir dönem bir sloganı vardı; 'Tehlikenin farkında mısınız' diye. Şimdi bu soruyu tekrar soruyoruz ve kesinlikte farkındayız, kesinlikle ciddiyetini görüyoruz, kesinlikle yıkımın farkındayız diyoruz. Biz bu ülkenin sağduyulu, vicdanlı, hakkaniyetli ve yerli düşünen insanları olarak farklı inanç ve ideolojiler taşısak da evet 'tehlikenin farkındayız.' Tehlikenin farkındayız. Çünkü bunun milli bir konu olduğunun farkındayız. Bunun bir güvenlik sorunu olduğunun, bunun bir demokrasi karşıtı kalkışma olduğunun farkındayız. Bunun bir adalet ve ahlak sorunu olduğunun farkındayız. Bunun ülke, millet ve nihayetinde yargı sorunu olduğunun farkındayız. Burada zarar gören demokrasimizdir, hukukun üstünlüğüdür, anayasadır, anayasal kurumlardır. Burada zarar gören milletimizdir, ülkemizdir. Ülkemizin geleceğidir, itibarıdır. İşte bunlardan dolayı Yargıda Birlik Platformu olarak yola çıktık, farkındalığımız yüksek, buna dair inancımız ve çalışma azmimiz tamdır. YBP olarak açık, şeffaf, çoğulcu, renkli, demokratik bir kadro ile yola çıkmanın vicdani ve ahlaki rahatlığı içindeyiz. Yargıda Birlik olarak, yargımızın en temel sorununu da adımızla gündeme getirdik. Evet, yargıya birlik gerek. Yargıya düzen, dirlik gerek."

Adaletin herkes için gerekli olduğunu belirten Özden, "Bugün, yarın demiyoruz, şimdi ve burada adalet diyoruz. Yargıda Birlik hakkaniyet ve adalet temeli üzerinde yürüyüşünü sürdürecektir. Her kurum asli görevlerini yapmakla yükümlüdür. HSYK'nın görevi operasyonel bir yargı inşa etmek ve bunları koruma altına almak değildir. Yargıda Birlik Platformu olarak HSYK seçimlerine hazırız. Yargının bugün en güncel ve en temel sorunları konusunda çözüm irademiz ve birikimimiz mevcuttur. Bu kadronun yargımız için olduğu kadar ülkemizin geleceği için de önemli katkılar sunacağını ifade etmek istiyorum. Kendimize güveniyoruz, meslektaşlarımızın ferasetine ve vicdanlarına da güveniyoruz. Konuşmamızın sonunda hepinizi saygı ile selamlarken, şimdiden seçim çalışmalarında kolaylıklar diliyorum. Başarılar diliyorum. Başarımızın ve gayretimizin daimi olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

HSYK Başmüfettişi Mehmet Yılmaz da yaptığı konuşmada, hakim ve savcıların, aklı ve vicdanı hür kişiler olması gerektiğini belirterek, "Sağlam duramayan, etkiye açık, kendisine güvenemeyen, birisini yol arkadaşı olarak düşünmeyeceğimiz tartışmasızdır. Zaten bu seçiminde kaybedeni sadece ve sadece onlar olacaktır. Kendi sorunlarımızı siyasetin veya başka alanların sınırlarını çizme çabaları çözüm getirmemekte, bu yöndeki her adım daha da diplere gitmemize neden olmaktadır. Yıllardır dosyalar dururken birkaç haftalık dosyaları sırf siyasete cevap üretmek adına olumsuz bir şekilde işleme koyma tavrının bitmesi gerekiyor. Daha birkaç evvel bakanlıkta olan isimlerin, bütün icraatları ortadayken bugün sosyal medya üzerinden adalet ve haktan söz etmek, yargı tarafsızlıktan ve yargının siyasallaşmasından bahsetmelerini takdirlerine arz ediyoruz. Son yıllarda yargıyı içinden çıkılmaz bir hale getirenlere karşı çare, yargı da birliktir. Adalet herkes için geçerlidir. Bugün, yarın demiyoruz. Şimdi, burada adalet diyoruz. Her kurum asli görevini yapmakla yükümlüdür. HSYK'nın görevi operasyonel bir yargı inşa etmek ve bunları koruma altına almak değildir. Yargıda Birlik Platformu olarak HSYK'nın bu seçimlerinde hazırız. Yargının bu güncel, en temel sorunları konusunda çözüm irademiz ve birikimimiz mevcuttur" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından seçime girecek olan 16 aday etik sözleşmesini imzaladı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close