Haberler

Yaralı "Caretta Caretta"Lara Burundan Sonda Takıldı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi sahilinde yaralı halde bulunan iki "caretta caretta"ya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezinde (DEKUM) dünyada ilk kez denenen yöntem ile beslenmeleri için burundan mideye sonda bağlantısı yapıldı.

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesi sahilinde yaralı halde bulunan iki "caretta caretta"ya, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezinde (DEKUM) dünyada ilk kez denenen yöntem ile beslenmeleri için burundan mideye sonda bağlantısı yapıldı.

DEKUM Müdürü Doç. Dr. Şükran Yalçın Özdilek, gazetecilere yaptığı açıklamada, başlarından yaralı halde bulunan "caretta caretta"ların tedavilerine ÇOMÜ Dardanos Yerleşkesi'ndeki Deniz Canlıları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde başladıklarını söyledi.

Özdilek, ilk olarak beslenme sorunlarını çözmeye çalıştıklarını ifade ederek, bunun için veteriner hekim Özay Bedizci ile dünyada ilk kez denenen bir yöntem ile anestezi altında mideye direk bağlı beslenme sondası yerleştirdiklerini bildirdi.

Canlıların hayatta kalmaları için büyük bir mücadele verildiğini anlatan Özdilek, "Gökçeada ilçesinde geçtiğimiz 20 Temmuz tarihinde iki farklı noktada ikisi de dişi olan caretta carettalar sahile vurmuş halde bulundu. Oradaki görevliler tarafından canlılarımız yaşar halde üniversitemize ulaştırıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü görevlileri ve veteriner hekimlerce canlıların durumları görüşüldü, ilk muayeneleri yapıldı. Şu anda iki canlımız su ürünleri üretim tesisinde bulunuyor. Tedavileri sürüyor." diye konuştu.

Özdilek, şu anda hayvanların günlük beslenme, ilaçlı tedavi ve diğer temizlik gibi bakımlarının gerçekleştirildiğini belirterek, şöyle devam etti:

"İki canlımız da başlarından darbeli haldeydi. Bir caretta dibe batamama dalamama sıkıntısı yaşıyor. Bu nedenle de kendi başına dipteki besinleri bulup beslenemiyor. Çünkü bu türler dibe dalıp yiyeceklerini temin ediyorlar. Muhtemelen kafasını da dibe batamadığı için bir tekneye çarpıp yaralanmış olabilir. Diğerinin ise durumu daha ciddi. Çok fazla enfekte halde. Gözler yüksek miktarda iltihaplı durumda. Hayvanlarda genel olarak bir halsizlik söz konusu. Yeme sorunlarına karşı veteriner hekim Özay Bedizci ile anestezi ortamında mideye direkt bağlı olarak burundan beslenme sondası yapıldı. Bu deniz kaplumbağaları için dünyada ilk kez denenen bir tedavi yöntemi olacak. Çünkü şu an iki canlıda ağızdan beslenmeyi kabul etmiyor."

Yaralı caretta carettaların, yutma refleksleri yeniden oluşuncaya kadar bu şekilde besleneceğini belirten Özdilek, şunları kaydetti:

"Şu anda caretta carettalar koruma altına alınan gruptalar. Ama böyle olmasına rağmen Akdeniz popülasyonu için hala sıkıntı var aslında. Bu canlılar, nesli tehlike altında olan hayvanlar. Aslında bu canlıların hiç bir zararları yok, yararı var. Bunlar ne bir ev istiyor ne başka bir şey. Sadece istedikleri 3-5 balık, oda hayatta kalmaları için. Bu canlıların doğaya verdiği hizmet çok önemli. Biz bu canlıları hala Gökçeada'da ya da Çanakkale sahillerinde görebiliyorsak, aslında bu bir sağlık göstergesi. Buralarda gönül rahatlığıyla balık da yiyelim denize de girelim."

Kaynak: AA / Güncel
title
Close