Yapı Merkezi'nden, 1.9 Milyar Dolarlık Demiryolu Projesi
Dünya çapında önemli projelere imza atan Yapı Merkezi, Tanzanya'daki standart ray açıklığındaki Demiryolu projesinin Morogoro ve Makutupora kısmının temelini attı.
1 milyar 924 milyon dolarlık proje, Merkezi Koridor olarak bilinen Darüsselam - Mwanza arasını bağlayan Doğu Afrika'nın en hızlı tren hattının 2. bölümünü oluşturuyor. Yapı Merkezi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon gibi teknolojik birimler de dahil olmak üzere tüm altyapı ve üstyapı çalışmalarını da kapsayan anahtar teslimi bir proje oluşturacak. Atölye alanları, depo ve yan hatlarla birlikte uzunluğu 409 kilometreyi bulan demiryolunun yapımı 36 ay sürecek. Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya'yı birbirine bağlayan Merkezi Koridor'un bir parçası olan proje, Doğu Afrika'yı da Hint Okyanusu'na açacak.
Dünya çapında tanınan Türk inşaat firması Yapı Merkezi, Tanzanya'da Morogoro ve Makutupora demiryolu projesinin temelini attı. Ihumwa/Dodoma'daki temel atma töreni Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı ve Başkanı HE Dr. John Pombe Joseph Magufuli, Tanzanya Çalışma, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Hon. Prof. Makame Mbarawa, Tanzanya Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Dr. Leonard Chamuriho, TRC Genel Müdürü Mr. Masanja K. Kadogosa, Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erdem Arıoğlu, Genel Müdür Özge Arıoğlu, Genel Müdür Yardımcısı İlker İnceleme, Doğu Afrika Bölge Müdürü Abdullah Kılıç ve Proje Müdürü Kemal Artüz'ün katılımıyla, 14 Mart 2018 tarihinde gerçekleşti. 1 milyar 924 milyon dolarlık Morogoro - Makutupora Demiryolu Projesi, Yapı Merkezi tarafından inşa edilen, Doğu Afrika'nın en hızlı tren hattı Darüsselam – Mwanza projesinin 2. bölümünü oluşturuyor. Yapı Merkezi, elektrifikasyon ve sinyalizasyon da dahil olmak üzere demiryolunun bütün altyapısını sağlayacak. 409 km uzunluğundaki demiryolu inşaatı, istasyonlar, atölye, depo alanları ve yan hatlar da dahil olmak üzere 36 ay içinde tamamlanacak. Projenin 2. kısmı, başkent Dodoma'dan da geçerek Morogoro ve Makutupora şehirlerini birbirine bağlayacak.
160km / saat hıza sahip ve bölgenin ilk şehirlerarası elektrikli demiryolu sistemi olan Morogoro - Makutupora Demiryolu Projesi 1,435 milimetrelik Standart Açıklık ile inşa edilecek. Dodoma ile Darüsselam arasında emniyetli ve güvenilir bir ulaşım kurulmasını sağlayacak olan bu kısım aynı zamanda Dodoma'yı modern bir başkente dönüştürme vizyonunu da güçlendirecek. Yapımı 36 ay sürecek proje tamamlandığında Uganda, Ruanda, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Tanzanya'yı birbirine bağlarken, Doğu Afrika'yı da Hint Okyanusu'na açacak.
Anahtar teslim proje, 36 ay sürecek
Anahtar teslim olarak inşa edilecek proje kapsamında demiryolunun tüm tasarım işleri, altyapı inşaat işleri, ray döşeme, sinyalizasyon, haberleşme sistemleri, yedek parça temini, elektrifikasyon ve personel eğitimi de Yapı Merkezi tarafından gerçekleştirilecek. Projede yaklaşık 50 milyon metreküplük kazı ve dolgu işi yapılacak. Yapı Merkezi tarafından 36 ayda tamamlanacak projede ayrıca 2.250 metre uzunluğunda 46 adet köprü, 1.250 metre uzunluğunda 30 adet altgeçit, 1.142 metre uzunluğunda 34 adet üstgeçit, 2.700 metre uzunluğunda 4 adet tünel, 217 metre uzunluğunda 8 adet hayvan geçidi, 500'den fazla menfez, 8 adet istasyon ile atölye ve depo alanları da yapılacak.
Ticaret ve turizm hızla gelişecek
Morogoro ve Makutupora demiryolu tamamlandığında Tanzanya'nın başta ticaret ve turizm olmak üzere genel ekonomisine çok büyük katkıda bulunacağı bekleniyor. Denize kıyısı bulunmayan Uganda ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti gibi ülkelerin zengin yeraltı kaynaklarının demiryolu ile Tanzanya limanlarına ihraç etmesine de olanak sağlayacak.
Yapı Merkezi 3 kıtada 3.600 km demiryolu inşa etti
1965 yılında kurulan Yapı Merkezi, taşımacılık, altyapı ve genel müteahhitlik alanlarında global bir öncü olmuştur. 2017 yılı sonu itibariyle 3 kıtada 3.600 kilometre demiryolu ve 51 raylı sistem projesini başarıyla tamamlayan firma dünyada günde 3,5 milyondan fazla yolcunun güvenle taşınmasını sağlamıştır.
Yapı Merkezi, 2016 yılında Asya ve Avrupa kıtalarını deniz tabanının altından karayolu tüneli ile birleştiren Avrasya Tüneli Projesi'ni tamamladı. 2017 yılında ise Yapı Merkezi liderliğindeki Ortak Girişim, tamamlandığında dünyanın en uzun (2.023m) açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini kazandı.
25.000'den fazla çalışanıyla Yapı Merkezi, aranan ve güven duyulan bir "dünya markası" olma vasfını gittikçe pekiştirmeyi, Türkiye'nin ve dünyanın bayındırlık tarihindeki seçkin konumunu sürdürmeyi hedefliyor. Engineering News-Record - ENR tarafından her yıl belirlenen TOP 250 Global Müteahhitler listesinde 2017'de 78. sırada yer alan Yapı Merkezi, Dünyada En İyi Demiryolları-Toplu Taşıma Müteahhitler Listesinde de 9. sırada yer aldı. Yapı Merkezi'nin, Etiyopya, Cezayir, Fas, Senegal ve Sudan gibi diğer Afrika ülkelerinde de devam eden ve tamamlanmış ulaşım projelerinde imzası bulunuyor.