Yapay Pankreas Cihazı 2017'de Günlük Kullanıma Girecek"
Medicana International Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, "Tip 1 diyabeti kontrol eden yapay pankreasta bağlantı sorununun çözümü için çalışılıyor.
Medicana International Ankara Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolik Hastalıklar Uzmanı Dr. Yavuz Selim Demir, "Tip 1 diyabeti kontrol eden yapay pankreasta bağlantı sorununun çözümü için çalışılıyor. Cihazın 2017 yılında günlük kullanıma girmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.
Medicana İnternational Ankara Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Anadolu Lions Diyabet Vakfı'nın (ALDİVAK) katılımıyla diyabet konusunda seminer gerçekleştirdi. Seminerde konuşan Demir, diyabetin bulaşıcı bir hastalık olmamasına karşın yaygınlığı nedeniyle insan hayatını bir salgın gibi etkilediğine dikkati çekti.
Türkiye'de Tip 2 diyabetin görülme sıklığının 10 yılda yüzde 100 arttığını, yaygınlığının ise yüzde 13,7'ye ulaştığını belirten Demir, şunları kaydetti:
"Bozulmuş açlık glikozu ve bozulmuş glikoz toleransı olanların yaygınlığı da yüzde 14,5 oldu. Diyabet, dünyada hızla büyüyen bir sorun. 2014 verilerine göre diyabetik 387 milyon kişiye 2035'te 205 milyon kişinin daha eklenmesi bekleniyor. Hastaların yüzde 43,3'üne de tanı konulmamış durumda. Hastalığı kabullenememe hastalarda en sık karşılaştığımız sorun. Diyabet, kontrol edilmezse böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalıkları, sinirlerde harabiyet, ciddi enfeksiyon hastalıkları ve cinsel işlev bozuklukları gibi sonuçları doğurabiliyor.
Erişkin yaştaki diyabette en önemli körlük nedeni olan diyabetik retinopatiye dikkat etmek gerekiyor. Tip 1 diyabette D vitamininin yararı görülüyor ve yenidoğana inek sütü verilmemesi önleyici olabiliyor. Hastalığın ilerleyen aşamasında mevcut yapay pankreas çalışmaları umut vadetmeye başladı. Tip 1 diyabeti kontrol eden yapay pankreasta bağlantı sorununun çözümü için çalışılıyor. Cihazın 2017 yılında günlük kullanıma girmesi bekleniyor."