Yalta Avrupa Stratejisi 12. Forumu
KİEV (AA) – Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, ülkesinin savunma ve güvenlik alanında geniş kapsamlı reformları gerçekleştirmek için NATO'dan kapsamlı yardım beklediğini kaydetti.
KİEV (AA) – Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, ülkesinin savunma ve güvenlik alanında geniş kapsamlı reformları gerçekleştirmek için NATO'dan kapsamlı yardım beklediğini kaydetti.
Pavlo Klimkin, başkent Kiev'de devam eden Yalta Avrupa Stratejisi 12. Forumu'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin savunma ve güvenlik alanında geniş kapsamlı reformları gerçekleştirmek için NATO'nun kapsamlı yardımına ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Klimkin, NATO'nun ayrıca bölgedeki istikrarsızlığın devam ettiği bir dönemde Rusya için yeni kurallarını oluşturması gerektiğini dile getirdi.
Avrupa Komşuluk ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Avrupa Komisyonu üyesi Johannes Hahn da, Avrupa'nın Ukrayna'ya yardım yapmaya hazır olduğunu, ancak bunun karşılığında ülkede ciddi değişimleri beklediğini vurguladı.
Hahn, Ukrayna hükümetinin son dönemde çok çalışarak, önemli başarıları elde ettiğini kaydederek, buna rağmen yapılacak daha çok işin olduğunu söyledi. Hahn, bu çerçevede anayasal değişimlerin yapılması ve hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, hükümetin ayrıca ticareti ve ekonomiyi teşvik etmesi, yolsuzlukla mücadelede bulunması ve daha şeffaf çalışması gerektiğini sözlerine ekledi.
Avusturya eski Başbakanı Wolfgang Schüssel de, Ukrayna'nın ekonomi alanında başarıya ulaşması için Batı'nın yardım etmesi gerektiğini ve bunun diğer eski Sovyet ülkeleri için bir örnek teşkil edeceğini dile getirerek, "Esas mesele, bu Ukrayna'nın ekonomik başarısı. Eğer, Ukrayna başarıya ulaşırsa, diğer eski Sovyet ülkeleri için açık bir örnek teşkil eder. Bunun için ise dışarıdan yardım, içeride ise reformların yapılması lazım" diye konuştu.
Schüssel, Ukrayna'nın Batı ülkeleri ile Rusya arasında bir köprü olmak istemesi durumunda, bunun desteklenmesi gerektiğini vurguladı.
Forumda konuşan İngiltere'nin eski başbakanı Tony Blair, ülkede gerçekleştirilecek reform ve değişimlerin sancılı olacağını ifade ederek, bunların ülkenin geleceği için çok gerekli olduğunu söyledi. Blair, "Gerekli olan yerde sistemi değiştiriniz, siyasetçiler tek başına bunu sağlayamaz, bunun için onlara destek lazım" ifadesini kullandı.
Blair, Avrupa'da yaşayan milyonlarca insanın Ukrayna'nın mücadelesini desteklediğini bildirerek, "Sizler, omzunuzda sadece kendi ülkenizin umutlarını değil, belki de tüm Avrupa'nın umut ve değerlerini taşıyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.
Forumda, İsrail eski Cumhurbaşkanı Şimon Peres de bir konuşma yaparak, Ukrayna'nın bilim ve eğitimin gelişmesine önem vermesi gerektiğini ve bunun sonucunda mevcut sorunların ortadan kalkacağını dile getirdi.
-Yalta Avrupa Stratejisi 12. Forumu
20'den fazla ülkeden 350'ye yakın devlet yetkilisi, siyasetçi, iş adamı ve sivil toplum örgütleri temsilcilerinin hazır bulunduğu forumda, "Avrupa güvenliğinin restorasyonu, Küresel ekonomiyi ve Ukrayna'yı kurtarmak, Batı'nın Ukrayna ekonomisine yönelik stratejisi, Küresel sorunlar ve onların ilişkileri, Yeni Ukrayna kaderinin Avrupa ve dünyaya etkisi, Ukrayna'nın doğusu ve Kırım, Hoşgörü ve insan hakları, Kanun üstünlüğü, de-oligarkizasyon, yolsuzlukla mücadele, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, Ukrayna ordusu ve güvenlik sektörünün ıslah edilmesi" gibi konu başlıklarında oturumlar düzenlenecek.
2004 yılından bu yana Yalta'da düzenlenen forum, bu yıl ikinci kez Kiev'de yapılıyor.