Haberler
Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 2 milyar TL'lik Genel Sağlık Sigortası borcu silinecek

Meclis Başkanlığı'na sunuldu! 400 bin kişinin borcu siliniyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

7 kişiyi katleden berberin dükkan camındaki yazı dikkat çekti

Ayhan Bora Kaplan: Bürokratlara ve devlet büyüklerine iftira atmamı istediler

Ayhan Bora Kaplan'dan ortalığı karıştıracak suçlama: O isimlere iftira atmamı istediler

Yalova'da "Hayat Üniversitesi" Kuruluyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezinin hazırlayıp uygulama aşamasına getirdiği proje ile 50 ve üzeri yaşlarda olup çok istemelerine rağmen yükseköğrenim imkanı bulamamış kişilere üniversite kapıları açılacak YAÜ Rektörü Prof. Dr. Eruslu: "Hayat Üniversitesi ile amacımız; gençliğinde üniversiteye katılma imkanına sahip olamamış ancak kabiliyeti yüksek kişilerin buluşları ve kabiliyetlerini halka yansıtmak ve onların ergenlik dönemlerindeki çalışmalarını daha iyi bir şekilde geliştirmek, örtülü yetenekleri topluma kazandırmaktır" YÜSEM Koordinatörü Türkyılmaz: "Buradaki programlar, lisans programları gibi olmayacak.

İSMAİL ERSAN - Yalova Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM), hayalini kurup da çeşitli nedenlerle yükseköğrenim imkanı elde edememiş 50 ve üzeri yaşlardaki kişilere sosyal içerikli dersler verilmesi amaçlanan "Hayat Üniversitesi"ni faaliyete geçirecek. Başlangıçta 50 kişiyle sınırlandırılması planlanan programlara katılacak kişiler, sertifika alacak.

Yalova Üniversitesi (YAÜ) Rektörü Prof. Dr. Niyazi Eruslu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun farklı kesimlerine yararlı olabilmek ve diğer üniversitelerden farklı konulara dikkati çekmek için araştırmalar yaptıklarını söyledi.

Hizmet alanlarını, "çocuklar", "öğrenciler", "yetişkinler" olarak belirlediklerini anlatan Eruslu, öncelikli hedeflerinin ise "Çocuk Üniversitesi" ile "Hayat Üniversitesi" birimlerinde kurslar vermek olduğunu dile getirdi.

Almanya'da bir toplantıya katıldığını hatırlatan Eruslu, şöyle devam etti:

"Almanya'daki toplantıda, bir patent firmasının yetkilisiyle sohbet ettim. 'Türkiye'de gezdiğim sırada torna-tesviye ve diğer iş kollarındaki atölyelerde alaylı kişilerin yaptığı yenilikleri inceleyip çalışmalarını patent haline getirerek satıyorum' dedi. Bundan hareketle belli yaşları aşmış kişilerin kabiliyetlerini ülkemize kazandırmak amacıyla Hayat Üniversitesi Projesini geliştirdik. Hayat Üniversitesi ile amacımız; gençliğinde üniversiteye katılma imkanına sahip olamamış ancak kabiliyeti yüksek kişilerin buluşları ve kabiliyetlerini halka yansıtmak ve onların ergenlik dönemlerindeki çalışmalarını daha iyi bir şekilde geliştirmek, örtülü yetenekleri topluma kazandırmaktır."

"Belediye, bina tahsis edecek"

Üniversitenin işleyişiyle ilgili bilgi veren Eruslu, derslerin, akademik yıl başında başlayacağını bildirdi.

Katılımcıların kabiliyet, ilgi ve isteklerine göre seçmeli dersler verileceğini aktaran Eruslu, "Bazı derslerin laboratuvarlarda yapılacağı üniversiteye teveccüh kesinlikle çok fazla" diye konuştu.

Eruslu, başlangıçta kontenjanı 50 kişiyle sınırlandırmayı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Belediyeden alacakları imkanlarla sayıyı artırmayı planladıklarını belirtti.

Programın normal üniversite eğitimindeki gibi bölümler halinde işlemeyeceğini vurgulayan Eruslu, şunları kaydetti:

"Akli kabiliyeti olanlara zihinsel, şiirsel, sanatsal kabiliyetleri olanlara da sanatsal kollarda öncelikli dersler verilmek suretiyle onları hayata bağlayan bir köprü oluşturacağız. Bunların eğitim yerleri için Belediye, bize yerleşke dışında bina tahsis edecek. Buna karşı kampüs hayatına katılmaları için onları kampüse getirip götüreceğiz. Fabrikalara, sosyal etkinliklere ve üniversitedeki diğer faaliyetlere de götüreceğiz. Üniversitede öğrenim gören öğrenciler de bu arkadaşların tecrübelerini dinleyip onlarla ilgili derinlik kazanacak. Bu üniversitedeki öğrencileri hem sosyal hem fiziksel hem de kültürel bakımdan mümkünse sportif ve sanatsal 5 kademede değerlendireceğiz."

Niyazi Eruslu, Hayat Üniversitesini bitirecek kişilere klasik anlamda bir diploma değil, katılım belgesi ve sertifika verileceğini, sürelerin ise esnek olup ihtiyaca göre belirleneceğini sözlerine ekledi.

"En kısa zamanda üniversiteyi hizmete açacağız"

YÜSEM Koordinatörü Serap Türkyılmaz ise projeyi 3 aşamada gerçekleştirecekleri bilgisini verdi.

İlk iki aşamanın, eğitimler ve sosyal aktivitelerden oluşacağını anlatan Türkyılmaz, şöyle konuştu:

"Projenin 3'üncü aşamasında üniversiteye gelen kişilerden oluşturduğumuz bir istişare heyeti kurulacak. Bu heyet, 50 yaş ve üzerindekilere yönelik kararları çeşitli karar mekanizmalarına iletecek. Alaylı bir şekilde yetişmiş çok tecrübeli kişiler var. Onların tecrübelerinden yararlanacağız. Üniversitede ağırlıklı olarak sosyal etkinlik, gezi programları, söyleşiler, seminer ve konferanslar olacak. Buradaki programlar, lisans programları gibi olmayacak. Belli bir yaşın üzerindeki kişileri kapsayan bir proje olduğu için daha çok onları sosyal yönden destekleyen, kabiliyetlerini ortaya çıkaracak programlar olacak. Projenin hazırlık aşaması bitti. Çözüm ortaklarımız Belediye ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bir araya gelip projenin başlaması noktasındayız. Bundan sonra kaynakları elde edip en kısa zamanda üniversiteyi hizmete açacağız." - Yalova

Kaynak: AA / Güncel
title