Haberler

Yalıkavak'ta Deniz Dibi Pırıl Pırıl Oldu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Bodrum İlçesi, Yalıkavak Beldesi'nde yapılan deniz dibi temizliğinde, dalgıçlar tarafından yaklaşık 3 ton çöp çıkartıldı.

Muğla'nın Bodrum İlçesi, Yalıkavak Beldesi'nde yapılan deniz dibi temizliğinde, dalgıçlar tarafından yaklaşık 3 ton çöp çıkartıldı. Denizden çıkan atıkları görenler şaşırdı.

Yalıkavak Belediyesi'nin katkılarıyla Bodrum Yarımadası Yalıkavak Sportif ve Amatör Balık Avcıları Derneği (BORABDER) tarafından, 20 dalgıcın katılımıyla deniz dibi temizliği yapıldı. İskele ve balıkçı barınağı bölgesinde yapılan deniz dibi temizliğinde yaklaşık 2 ton atık çıktı. Deniz dibi temizliğine katılanların yanı sıra sahilde biriktirilen atıkları görenler şaşırdı. Yaklaşık 1.5 saat süren deniz dibi temizliğinde meşrubat kutularından ambalaj atıtklarına, pos cihazından radyoya, ayakkabıdan direksiyon, plaka, lastik, akü gibi otomobil parçalarına kadar pek çok atık sahilde sergilendi.

"EVDE OLMAYAN EŞYALAR DENİZDE VAR"

Yalıkavak Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Saruhan, etkinlikle ilgili üç gün önce düzenlenen basın açıklamasında "Bazı vatandaşların evlerinde kullanmak için bulamadıklarını denizin dibinden çıktığını göreceksiniz" dediğini hatırlatarak, "İnadına bu temizliği yapmaya devam edeceğiz. Her sene bu temizlik geleneksel hale geldi ve yapılıyor" dedi.

Temizledikleri yerde 1 yıl sonra yine birçok atıkla karşılaşılmasına tepkisini kinayeli biçimde dile getiren Saruhan, "Denizin dibi her sene bizi mahcup etmedi. Ne varsa çıktı. Lastiğinden tutun, kap kacak, buzdolabı parçasına kadar. Doğaya saygı duyulması lazım. Gelecek nesillere bu doğayı temiz bırakmalıyız. İnsanlar örnek alsın diye bu etkinliği yapıyoruz ama her sene aynı manzara" dedi.

"ATIKLAR DA MODERN OLMAYA BAŞLADI"

BORABDER Başkanı Mustafa Uyar ise her yıl 2-3 ton çöp çıkardıklarını ifade ederek, "Biz çıkarıyoruz, birileri yerine yenisini koyuyor. Denizimizi, doğamızı seviyoruz. Gelecek nesiller için bıkmadan bu konuda çalışmaya, duyarlılık oluşturmak için çaba harcamaya devam edeceğiz" dedi.

Uyar, atıkların çeşitliğinden söz ederken, "Ne ararsanız var. Geçen sene düdüklü tencere bile çıkmıştı. Her geçen yıl artıyor. Daha modern çöpler çıkmaya başlıyor. Son model telefonlara bile rastlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Dalgıçlardan Eralp Uyar ise, "Denize gösterilmesi gereken saygının 10'da 1'i gösterilmiş olsa belki şu anda biz bu etkinliği yapmış olmayacaktık" diye konuştu.

"ÖNEMLİ OLAN KİRLETMEMEK"

Dalış yaparak etkinliğe destek veren Bodrum'un yaşayan efsane sünger avcılarından Aksona lakaplı Mehmet Baş ise, bunları temizleme yerine insanların bilinçlenip bunları denize atmamasının önemli olduğunu vurgularken, "Biz temizledik. 1 sene sonra aynısı olduktan sonra yazık günah. Şu güzel coğrafyanın değerini bilelim" dedi.

Gönüllü dalgıçların katıldığını etkinliği fotoğraflayan Deniz Temiz Derneği (TURMEPA) Bodrum yetkililerinden Ethem Güzelgün, Başkan Saruhan'a TURMEPA Dergisi ve şapkası hediye etti. - Muğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close