Yalçınbayır'dan Yeni Anayasa İçin Teklif
Bursa'da, Rumelili Yönetici İş Adamları ve Sanayiciler Derneği'nin (Rumelisiad) Aylık Toplantısında Konuşan Eski Devlet Bakanlarından Ertuğrul Yalçınbayır, "Yeni Anayasa Çoğulcu Bir Anlayışla Hazırlanmalı. Yoksa, 1961 ve 1982 Anayasalarına Yapılan Eleştiriler Gibi Buna da 'AK Parti Anayasası' Denilir" Dedi.
Bursa'da, Rumelili Yönetici İş Adamları ve Sanayiciler Derneği'nin (RUMELİSİAD) aylık toplantısında konuşan eski devlet bakanlarından Ertuğrul Yalçınbayır, "Yeni anayasa çoğulcu bir anlayışla hazırlanmalı. Yoksa, 1961 ve 1982 anayasalarına yapılan eleştiriler gibi buna da 'AK Parti anayasası' denilir" dedi.
RUMELİSİAD'ın, Deva Tesisleri'nde gerçekleştirdiği aylık toplantısında konuşan Yalçınbayır, dünya üzerinde Türkiye üzerine oyunlar oynandığını iddia ederek, "Türkiye üzerinde sözde Ermeni soykırımıyla 4 aşamalı plan uyguluyorlar. Birinci aşaması Türkiye'yi kuşatmaktır. Bugün yüzün üzerinde parlamento, sözde soykırımı kabul etmiştir. İlk kabul eden de ABD senatosudur. İkinci aşaması, sözüm ona Türkiye'yi kendisiyle yüzleştirip, özür diletip sözde soykırımı kabul ettirmektir. Böyle bir soykırım hiçbir
zaman olmamıştır. Yüzyıllarca birçok toprağa hükmettik. Onların ne diline, ne de dinine dokunmadık. 1915'te ne tehcir kanunu vardı, ne de soykırım vardı. Üçüncü aşama ise Türkiye'yi tazminat ve vergi ödemeye mahkum etmektir. Son aşama ise toprak iddiasında bulunmaktır. Bu yüzden artık bu ülkede gizlilik olacaktır. Ancak şeffaflık da olmalıdır" dedi.
Türkiye'nin, Ermenilerin de, PKK'lıların da toplantılarından haberdar olduğunu söyleyen Yalçınbayır, "Planlarını da biliyoruz. Ülkemizin bölünmez bütünlüğü konusunda her ülke gibi bizde hassasız. Anayasamız bu konuda sert bir anayasadır. Ama bunlar bizim en önemli değerlerimizdir. Anayasa yapmak, hele de sıfırdan kapsamlı bir anayasa yapmak çok zordur. Yeni yapılacak anayasa için sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte hareket edilmelidir. Yeni anayasayla birlikte çoğulcu-katılımcı bir anlayış
getirilmelidir. 'Çoğunluğum var, anayasayı yaparız' denirse 1961 anayasasına yapılan eleştiriler gibi, 1982 anayasasına yapılan eleştiriler gibi bu da 'AK Parti anayasası' olur. Yeni anayasa, özgürce bir tartışmayla olmalıdır. Cumhurbaşkanlığı her tarafa mesafeli duran, anayasadaki kuralları uygulayacak bir makamdır. Yeni anayasayı yaparken cumhurbaşkanının görev ve yetkileri mutlaka yeniden düzenlenmelidir" diye konuştu.
Türkiye'de Başbakan'a dayalı bir sistem olduğunu ileri süren Ertuğrul Yalçınbayır, bir çok yere Başbakan'ın atama yaptığını, bunun sonucunda da milletvekillerinin, Başbakan ne derse onu yaptığını iddia etti. Bir ülkede milletvekili özgür olmadıkça, parti özgür olmadıkça o ülkenin de özgür olamayacağını ifade eden Yalçınbayır, özellikle siyasi haklar konusunda demokrasiye derinlik kazandıracak düzenlemelere ihtiyaç olduğunu, dokunulmazlıkların da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini açıkladı.
RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vehbi Varlık ise piyasaların durumunun çok kötü olduğunu, PKK, Irak ve ABD ilişkilerinin olumsuz etkilerinin devam ettiğini belirtti. Bunların üzerine Maliye Bakanı'nın da haciz işlemleri başlattığını hatırlatan Vehbi Varlık, "Sonra da hata oldu diyip özür diliyor. İşsizlik sebebiyle suç oranları da giderek artıyor. Bir taraftan da ihracat rekorları kırıyoruz. İthalatımız 166 milyar doları buldu. Yani 66 milyar dolar açığımız var. Saatte 13 milyon dolar ihracaat
yapıyoruz. Türkiye'deki tüm iller ihracat yapmayı başarmış. Bunlar gerçekten iyi gelişmeler. 44 bin şirketimiz de ihracat gerçekleştirmiş. Bunların yanı sıra bizler ihracat yapmak istiyoruz ama vize alırken işlerimiz zorlaştırılıyor. Bursa'da yapılan Kent meydanı da bana göre ayıp olarak duruyor. Umarım ben yanılırım. Korupark sebebiyle yaşanan trafik felç olmuş durumda. Ama ne yazık ki Bursalılar suskunluğa alışmış durumda. Susmak daha yi geliyor. Bazı konuşan dernek başkanlarımıza da maliyenin çöktüğü
iddiaları kulaklarımıza geliyor" şeklinde konuştu.
Düzenlenen toplantıya, eski Milletvekili Turhan Tayan, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği (BESOB) Başkanı Arif Tak, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı İlhan Parseker, Uludağ İHracatçı Birlikleri (UİB) Genel Sekreteri İbrahim Okur, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Altuntaş ve çok sayıda iş adamı ve dernek üyeleri katıldı.
(OMR-MŞ-ÖK-Y)