Yakıt Tankerinde Uyuşturucu Ele Geçirilmesine İlişkin Dava
Adana'da bir tankerin yakıt bölümünde 970 kilo 900 gram esrar ele geçirilmesiyle ilgili yargılanan 11 sanıktan 10'u, 15 yıldan 30 yıla kadar değişen hapis cezasına çarptırıldı.
Adana'da bir tankerin yakıt bölümünde 970 kilo 900 gram esrar ele geçirilmesiyle ilgili yargılanan 11 sanıktan 10'u, 15 yıldan 30 yıla kadar değişen hapis cezasına çarptırıldı.
Adana 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, tutuklu sanıklar Davut Akçelik, Özgür Günkesen, Aslan Uçmaz, Ahmet Karakurt, Veysi Tektaş, Ali Gökhan Turunç, Fatih Konat, Tahir Mamak, tutuksuz Murat Kayaner ile avukatları katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar Hüseyin Sulucan ve Veysi Gökhan ise duruşmaya katılmadı.
Sanıklardan Davut Akçelik, son savunmasında, olayla ilgisinin olmadığını belirtip, örgüt suçlamasını kabul etmedi.
Aslan Uçmaz da Veysi Tektaş'ın babasının rahatsızlanması üzerine Tektaş ile beraber Diyarbakır'a gittiklerini anlatarak, "Benim olayla ilgim ve alakam yoktur." dedi.
Ahmet Karakurt ise sanıklardan sadece Davut Akçelik'i tanıdığını, diğer sanıklarla hiçbir tanışıklığının olmadığını öne sürerek, suçsuz olduğunu, kendisi aleyhine hiç kimsenin suçlamada bulunmadığını söyledi.
Tahir Mamuk da yakalandığı günden bu yana olayı tüm gerçekliğiyle anlattığını belirterek, herhangi bir örgütün varlığından haberdar olmadığını, örgüt adına da hareket etmediğini iddia etti.
Veysi Tektaş ise 18 yaşında cezaevine girdiğini 21 yaşında çıktığını ifade ederek, "Bir yıl denetimli serbestliğe tabi tutuldum 6 ay boyunca kamuda 4 saat çalıştım. Geri kalanda ise her gün imza attım. İlk uyuşturucunun yakalandığı tarihte ben hala denetimdeydim. Uyuşturucuyla hiçbir alakam yoktur. Cebime 1 lira bile girmemiştir. Diğer tüm sanıklar benim üzerimden yargılanıyor. Hiçbirinin suçu yoktur. Kimisi ehliyetini vermiş, kimisi araba kiralamış diye yargılanıyorlar." dedi.
Murat Kayaner ve Ali Gökhan Turunç da olayla ilgilerinin olmadığını belirtip, beraatlerini istedi.
Mahkeme heyeti, sanıklardan Tektaş, Akçelik, Turunç ve Mamuk'a "Örgütlü olarak uyuşturucu ticareti yapma" suçundan 41 yıl 8'er ay hapis ve 1 milyon 666 bin 640'ar lira para cezası verildi. Sanıkların cezaları, verilen hürriyeti bağlayıcı cezanın üst sınırı 30 yılı aşamayacağından TCK'nın 61/7 maddesine göre 30'ar yıl hapis ve 1 milyon 666 bin 640'ar lira para cezasına çevrildi.
Ayrıca, sanıklardan Tektaş'a, "suç işlemek amacı ile örgüt kurma" suçundan 1 yıl 8 ay, Akçelik, Turunç ve Mamuk'a ise "suç işlemek amacı ile kurulan örgüte üye olmaktan" 10'ar ay hapis cezası verildi.
Diğer sanıklar, Günkesen 30 yıl hapis, 1 milyon 200 bin lira, Sulucan, Karakurt ve Gökhan 22'şer yıl 6'şar ay hapis ve 900'ar bin lira, Konat 15 yıl hapis ve 600 bin lira, Uçmaz 17 yıl 6 ay hapis ve 300 bin lira para cezasına mahkum edildi.
Murat Kayaner ise "kesin ve inandırıcı delil" elde edilemediği için beraat etti.
Mahkeme heyeti ayrıca, tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, tutuksuz sanıklar Sulucan ve Gökhan hakkında tutuklanmaları için yakalama kararı çıkarttı.
Adana'da 29 Aralık 2014'de otoyolda kovalama sonucu durdurulan yakıt tankerinde 970 kilo 900 gram esrar ele geçirilmiş, olayla ilgili 11 kişi hakkında "suç işlemek amacı ile örgüt kurmak, örgüte üye olmak, örgütlü olarak uyuşturucu ticareti yapmak" suçlarından dava açılmıştı.