Yakab'da Para Krizi
Yalova Katı Atık Depolama Tesisi'ni işleten YAKAB'da bazı belediyelerin katkı paylarını ödememesi krize sebep oldu.
Yalova Katı Atık Depolama Tesisi'ni işleten YAKAB'da bazı belediyelerin katkı paylarını ödememesi krize sebep oldu. Duruma tepki gösteren Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, "Eğer bu durum böyle devam ederse ben de karşınızda olacağım" dedi.
Yalova İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği (YAKAB), Kasım ayı genel kurulunda 2013 yılı yatırım programını görüştü. Metin Dağ başkanlığında Yalova Belediye Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıda, 2013 yılı yatırım programı okunarak oy birliğiyle kabul edildi. Toplantıda Taşköprü Belediye Başkanı Şaban Ertan, çöplüğün bakımının iyi olmadığını öne sürerek "Yalova'ya yakışır bir şekilde bu çöplüğün bakımı gerçekleştirilmeli. Bu yönde bir eksikliğin olduğunu düşünüyorum" dedi.
Ertan, çöplük civarında çok sayıda köpeğin bulunduğunu ve bu köpeklerin vatandaşları tedirgin ettiğini belirtti. Ertan, köpeklerin çöplüğe girişini engelleyerek sıkıntının çözüleceğini kaydederken, çöplüğün daha iyi işletilmesi için gelirlerinin artırılması gerektiğini de belirtti. Belediyelerin daha önce verdiği taaddütleri yerine getirmediğini öne süren Ertan, şöyle konuştu:
"Bu toplantılara bazı belediyeler katılmıyorlar. Katılmadıkları gibi katkı da yapmıyorlar. Bunun için 2013 yılı programında çöplüğün daha iyi bir şekilde işletilmesini teklif ediyorum. Paramız varsa bu işi iyi yaparız. Demek ki para toplayamıyoruz. Buraya çöp döken ücretini vermeli. Üye belediyelerin en az yüzde 70-80'i katkı sağlamalı ki bir şeyler yapılsın. 3-4 tane belediyenin para vermesiyle bu çark dönmez. İlk önce gelirlerin arttırılması lazım, paraların toplanması lazım. Eğer bu durum böyle devam ederse ben de karşınızda olacağım. Kabaklı ve Denizçalı köylülerinin yanında olacağım. Taahhütler yerine getirilmiyor".
Başkan Dağ, Ertan'a konuşmasında haklı olduğunu ifade ederek, "Size katılıyorum. Bu tesisin daha iyi olması lazım. Eğer buraya köpek giriyorsa tel örgüler kontrol edilmeli, kapılar açık tutulmamalı. İşletmede ufak tefek aksaklıklar vardır. İkinci dönemde ihale şartnamesi ona göre yapılabilir. Ben de geçenlerde gittim. Şartlar ona göre kurulur ve ihale şartnamesi hazırlanır. Üye sayısını bir daha değerlendirebiliriz. Onlar da belki rahatsızdır. Gerekli ekipman olmadığından bazı şeyler yapılmıyor. Maddi konudan orasının böyle olduğunu söylememiz lazım. Herkes getirdiği çöpüne, atığına göre bedelini ödediğine göre yapması gerekiyor. Biz oradan kar elde etmek için çalışmıyoruz. Belirli araçların bulunması lazım. Ciddi anlamda orasının etrafını ağaçlandırmak gerekiyor. Dışarıdan gözükmemesi lazım. Acilen de 2. lotuna başlamak lazım. Eğer bir an önce başlamazsak yazın sıkıntı yaşarız" diye konuştu.
Termal Belediye Başkanı İsmail Atik ise, işleyişin daha iyi sürmesi için nöbet sistemi getirilerek belediye başkanlarının bir hafta süresince denetleme yapabileceğini kaydetti. Ertan ise, "Toplantıya gelmeyen adam oraya mı gidecek? Çay içmeye bile buraya gelmeyen kişilerden bahsediyoruz" dedi.
Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ise, belediyelerin sıkıntılarının işletmeyi etkilediğinin altını çizerek, "İnşallah 15 belediyenin maddi sıkıntıları çözülür. Herkes kendi payını verirse sorun kalmaz. Ama olmuyor. Mali sıkıntı çıkınca belediyelerde sorun oluyor. Bizim işletmemizden çıkarak ticari gelir elde edilebilecek bir sistem olmalı. Adana'da bu var. Bunun birkaç yıl içerisinde tüm Türkiye'de hayata geçeceğini düşünüyorum" diye konuştu.
Çöplüğe giden yolun İl Özel İdare tarafından yaptırılması gerektiğini dile getiren Başkan Dağ, meselenin bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Koçal ise, "Yol sıkıntısı var. Özel İdare'nin bu yolu programa alması lazım. Orası köy yolu ve çok bozuk. Biz köylerin çöplerini topluyoruz. Yola yaklaşık 300 bin bedel çıkarmıştı. Bütün belediyelerin en büyük şikayeti yol. Arabalar büyük zarar görüyor" dedi.
Koçal, konuyu belediye başkanları ile birlikte Vali Esengül Civelek'e aktarmak için randevu alacaklarını sözlerine ekledi. - YALOVA