Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden bir de Gazze için mesaj verdi

Biden: Ateşkes yerel saatle 04.00'te yürürlüğe girecek

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Yabancıların Türkiye'de Yüksek Öğretime Talebi Artıyor"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 2002'de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısının bu sene 88 bine çıktığını bildirerek, "Türkiye'de yüksek öğretime olan talep her sene artıyor.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Üyesi Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, 2002'de 16 bin olan yabancı öğrenci sayısının bu sene 88 bine çıktığını bildirerek, " Türkiye'de yüksek öğretime olan talep her sene artıyor. Bu talep, Türkiye'nin tercih edilebilir bir ülke olduğunu gösteriyor." dedi.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de " Türkiye'de Yükseköğretim Fırsatları" konulu konferans düzenlendi.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi (İKÜ) ve Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı iş birliği ile gerçekleştirilen konferansın açılış toplantısına Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, YÖK Üyesi Prof. Dr. Dedeoğlu, İKÜ Rektörü Prof.Dr. Çağrı Erhan, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi Doç. Dr. Cihad Demirli, eğitimciler ile çok sayıda öğrenci katıldı.

YÖK Üyesi Dedeoğlu, kurumun bu sene ilk kez uluslararasılaşma strateji belgesi hazırladığını bildirdi.

Stratejik belgenin üç temel ayağı olduğunu söyleyen Dedeoğlu, öğrenci değişim programlarının canlandırılması, öğretim üyelerinin karşılıklı hareketliliğinin önündeki engellerin kaldırılması ve ortak araştırma programlarının artırılmasının öngörüldüğünü belirtti.

Dedeoğlu, "Türkiye öğrenci değişimi açısından büyük yol katetti. 2002'de 16 bin yabancı öğrencimiz vardı. Bu sene yaklaşık 88 bin yabancı öğrencimiz var. Birinci sırada Azerbaycan var. Arkasından da Türkmenistan, Suriye, İran ve Irak'tan gelen öğrenciler." bilgisini verdi.

Türkiye'deki yabancı öğrencilerin yüzde 70'inin lisans, yüzde 5'inin ön lisans, yüzde 25'inin de yüksek lisans ve doktora eğitimi aldığını bildiren Dedeoğlu, YÖK'ün lisans üstü uluslararasılaşmaya daha fazla ağırlık vermek istediğini aktardı.

Türkiye'deki fazla üniversite sayısını zenginlik olarak gördüklerini, Türk eğitim sisteminin Avrupa'nın bir parçası olduğunu belirten Dedeoğlu, "Türkiye'de yüksek öğretime olan talep her sene artıyor. Bu talep, Türkiye'nin tercih edilebilir bir ülke olduğunu gösteriyor. Ayrıca Türkiye'de yüksek eğitim oldukça ekonomik." dedi.

"Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı eğitim gördü"

Bakü Büyükelçisi Özoral, Azerbaycan ve Türkiye'nin "bir millet, iki devlet" olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin Azerbaycan'a yönelik siyasetinde bu ilkenin hiçbir zaman unutulmadığını bildirdi.

Türkiye olarak Azerbaycan'a ihtiyaç duyduğu her alanda yardım yapmaya devam ettiklerini söyleyen Özoral, "İş birliğimizin en fazla geliştiği alanlardan birini eğitim alanı oluşturmaktadır. Son 25 senede Türkiye'de 125 bin Azerbaycanlı yüksek eğitim gördü. Bu sayı, azımsanmayacak bir sayı."sözlerine yer verdi.

-"Üniversitelere büyük görev düşüyor"

İKÜ Rektörü Prof.Dr. Erhan, dünyada çok az ülkenin Türkiye ve Azerbaycan kadar birbirlerinin gencine eğitim imkanı sağladığını, bunun da arkasında çok güçlü bir liderlik ve siyasi iradenin durduğunu ifade etti.

İki ülke arasında ilişkiler geliştirilirken, eğitim kısmının da ihmal edilmediğini belirten Erhan, "Cumhurbaşkanları İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan iş birliğine çok büyük önem veriyor ve ilişkileri daha da iyiye taşımayı arzu ediyor. Biz de liderlerimizin gösterdiği vizyonu görev telakki ediyoruz. Aynı kaderi paylaşan Türkiye ve Azerbaycan bundan sonra da geleceğe doğru birlikte ilerleyecektir. Burada da en büyük görev bilimsel gelişmenin motoru olan üniversitelere düşüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye Maarif Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Doç. Dr. Demirli, hedeflerinin 193 ülkeye yayılarak Türkiye'nin eğitim alanındaki bilgi birikimini tüm dünya ile paylaşmak olduğunu bildirdi.

Demirli, Gine, Somali, Nijer, ve Suriye'nin Cerablus bölgesinde orta öğretim düzeyinde eğitime başladıklarını, Senegal, Moritanya, Çad, Gabon, Burkino Faso, Pakistan, Afganistan, Sudan ve Etiopya gibi ülkelerde de mutabakat sağlandığını belirtti.

Konferans, Prof. Dr. Dedeoğlu'nun moderatörlüğünde ve İKÜ Rektörü Prof.Dr. Erhan, AÜ Rektörü Prof. Dr. İbiş, İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve İKÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ali Altınbaş'ın konuşmacı olarak yer aldığı oturumla devam etti.

Yabancıların Türkiye'de Yüksek Öğretime Talebi Artıyor
Kaynak: AA / Güncel
title