Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

Vikinglerle İslam Dünyası Arasındaki Bağ Ortaya Çıktı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İsveç'te 9. yüzyıldan kalma Viking mezarında bulunan yüzük, Vikinglerin yaşadığı dönemdeki İskandinavya ile İslam dünyası arasındaki teması ortaya çıkardı.

İsveç'te Björkö Adası'nda yapılan bir kazıda, 9. yüzyıldan kalma Viking mezarında bulunan yüzük, Vikinglerin yaşadığı dönemdeki İskandinavya ile İslam dünyası arasındaki teması ortaya çıkardı.

ARKEOLOJİK KAZILAR SIRASINDA BULUNDU

Stockholm'deki İsveç Tarih Müzesi Basın Sözcüsü Linda Wahlander, yaptığı açıklamada, 1942'den beri müzede sergilenen ve üzerinde Arapça karakterlerle "Allah için" veya "İnşallah" yazan yüzüğü 1872 ve 1875 yılları arasında Jalman Stolpe isminde bir arkeoloğun, Björkö Adası'nda kazı yaparken bulduğunu belirtti. Wahlander, İskandinavyalıların geleneksel elbise ve mücevherlerle mezara gömüldüğünü kaydetti.

ARAPÇA YAZI ARAŞTIRMALARIN SONUCUNDA KEŞFEDİLDİ

Üzerinde Arapça yazı olan yüzüğün bir kadının cesedinde bulunduğunu söyleyen Wahlander, "O dönemde mezara gömülen kadınların boyunlarında değerli bir kolye bulunuyordu ve kolyelere küçük bıçak veya yüzükler takılı oluyordu. Gümüş yüzük de kadının kolyesinde asılı bulundu" diye konuştu. Linda Wahlander, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüzükteki Arapça yazı, taramalı elektron mikroskobuyla yapılan araştırmaların sonucunda yakın zamanda keşfedildi. Yüzüğün Bağdat'tan Bulgaristan'a gelen İbn Said ismindeki bir elçi ya da ticaret için gelen bir kişiye ait olduğuna dair elimizde bulgular var."

YÜZÜKTE 'İNŞALLAH' VEYA 'ALLAH İÇİN' YAZIYOR

O dönemde para olmadığı için ticaret yaparken veya hediyeleşirken insanların birbirine değerli eşyalar verdiğini belirten Wahlander, İbn Said'in, yüzüğü Bulgaristan'da yaşayan Türklere verdiği ve orada ticaret yapan İskandinavyalıların da Türklerden yüzüğü aldığı ihtimalinin üzerinde durulduğunu söyledi. Yüzüğün üzerindeki yazının bir kısmının silindiğini ve zor okunduğunu belirten Wahlander, yüzüğün üzerinde Arapça "İnşallah" veya "Allah için" yazdığını ifade etti.

Vikinglerle İslam Dünyası Arasındaki Bağ Ortaya Çıktı
Kaynak: AA / Güncel
title