Veterinerlerin "Görevi Kötüye Kullanma" Davası
Sarıyer Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki "Cindy" isimli köpeğin geçen yıl dövülerek kafatasının kırılmasına neden olan kişi hakkında gerekli işlemleri yapmadığı iddiasıyla rehabilitasyon merkezinde görevli veteriner hekim ve veteriner işleri müdür vekilinin...
Sarıyer Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki "Cindy" isimli köpeğin geçen yıl dövülerek kafatasının kırılmasına neden olan kişi hakkında gerekli işlemleri yapmadığı iddiasıyla rehabilitasyon merkezinde görevli veteriner hekim ve veteriner işleri müdür vekilinin "Görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıla kadar hapis istemiyle yargılanmasına başlandı.
İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesinde yapılan ilk duruşmaya, sanıklar Ayhan Akbulut ve Cihan Yaşar ile İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi adına 8 avukat, müştekiler Birgül Kükrer ve Özen Baydoğan katıldı.
Sanık Cihan Yaşar savunmasında, olay tarihinde Sarıyer Belediyesi Veteriner İşler Müdürlüğünde görevli hekim olduğunu belirterek, dava konusu olayı bir gün sonra öğrendiğini, köpeği dövdüğü iddia edilen Adem İnce'yi çağırıp savunmasını aldığını ve soruşturma sonucuna kadar izne çıkartılması gerektiğini yetkililere bildirdiğini söyledi.
Görevini yaparken bir ihmalinin olmadığını iddia eden sanık Yaşar, hakkında suçlamaları kabul etmeyerek beraatini talep etti.
Sanık Ayhan Akbulut da savunmasında, olay tarihinde vekaleten Sarıyer Belediyesinde Veteriner İşleri Müdürü olarak görev yaptığını, söz konusu köpeğin bakım merkezinde çalışan işçi Adem İnce'yi ısırdığını anlatarak, "İlk müdahale yapıldıktan sonra Adem İnce hastaneye götürüldü. Adem İnce'nin köpeğe kötü muamele yaptığı düşünüldüğünden sanık Cihan Yaşar İnce'nin bir süre çalıştırılmaması gerektiğini söyledi. Biz de çalıştırmama kararı vererek, Adem İnce'yi izne çıkardık. Bu süre zarfında gerekli işlemleri yaparak, akabinde ilgili kişinin iş akdi feshedildi.Biz bu olayda herhangi bir gecikme ya da ihmal göstermedik. Makul bir sürede işlemi sonlandırdığımızı düşünüyorum." dedi.
Müştekiler Birgül Kükrer, köpeği sokakta bulduğunu ve sahiplendiğini belirterek, "Bir gün işteyken köpeğin evden kaçtığını öğrendim. Çevrede aradım ancak bulamadım. İnternette Sarıyer Belediyesinin bakım merkezinde işkence gören köpeğe ait fotoğrafları görünce köpeğin Cindy olabileceğini düşündüm. Köpeğe çip taktırmıştım. Belediyeye müracaat ettim. Köpeği bana vermek istemediler. Köpeği gördüğümde kafasının üst kısmı yarık haldeydi. İşkenceye maruz kaldığı açıkça anlaşılıyordu. Uzun uğraşlar sonucu köpeği geri aldım. 6 saat süren ameliyat sonucu iyileşti. Kafasında 9 adet plaka vardır. Gerekli işlemleri vaktinde yapmayan sanıklar hakkında şikayetçiyim." diye konuştu.
Müşteki, Özen Baydoğan da duruşmada söz alarak sanıkların görevlerini yerine getirmediğini öne sürerek, sanıklardan şikayetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini söyledi. Sarıyer Belediyesi Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ndeki çalışan 4 kişinin de tanık olarak dinlendiği duruşmada, tarafların avukatları söz alarak bazı taleplerde bulundu.
Mahkeme, suçtan zarar görme ihtimalini dikkate alarak müştekilerin davaya katılma talebini kabul ederek, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Duruşma çıkışında, sanıkların yakınlarıyla şikayetçi hayvanseverler arasında kısa süreli arbede çıktı. Çıkan arbede, güvenlik görevlilerinin araya girmesiyle son buldu.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Ayhan Akbulut'un Sarıyer Belediyesi Veteriner İşleri Müdür Vekili olduğu, şüpheli Cihan Yaşar'ın da Sarıyer Belediyesi Rehabilitasyon ve Kısırlaştırma Merkezi'nde çalışan işçi ve veteriner hekimlerin denetlenmesi ile çalışma koşullarının kontrol edilmesinden sorumlu olduğu belirtiliyor.
Bakım merkezinde çalışan personel Adem İnce'nin 5 Nisan 2016 tarihinde Cindy isimli Golden Retriever cinsi bir köpeği döverek kafatasını kırdığı öne sürülen iddianamede, aynı gün bu kişi hakkında gerekli işlemleri yapmakta ihmal ve gecikme gösterdikleri ifade edildi. İddianamede şüphelilerin "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.