Haberler

Veremin Çaresi Güneş Işığı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde görevli Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Doktor Tülay Keskin, iki ya da üç haftadan daha fazla öksürük şikâyeti olanları hekime başvurmaları konusunda uyardı.

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Osmangazi Toplum Sağlığı Merkezi, okullarda öğrencilere verilecek tüberküloz eğitimi öncesinde konuyla ilgili bilgi edinmeleri amacıyla öğretmenlere tüberküloz eğitimi düzenledi. Konuşmacı olarak Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Tülay Keskin'in katıldığı eğitimde katılımcılara önemli bilgiler aktarıldı.

Tüberkülozun tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaştığını ifade eden Uzm. Dr. Keskin, "Günümüzde dünya nüfusunun üçte biri hayatlarının herhangi bir döneminde vücudunda verem mikrobu karşılaşmıştır. Bu mikropla karşılaşan ortalama on kişiden birinde hastalık görülebilir. Verem mikrobu vücuda girdikten sonra yıllarca hastalık yapmadan akciğerlerde bekleyebilir" şeklinde konuştu.

İlaçların Düzenli Kullanımı Önemli

İki ya da üç haftadan fazla süren öksürüğün en sık görülen belirtilerden biri olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Keskin, "Bu gibi durumlarda hekime başvurulmalıdır. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse o kadar hızlı tedaviye başlanabilir. Tüberküloz hastası bir kişi, düzenli ilaç kullandığı takdirde 6-9 ay arasında tamamen iyileşir. İlaçlarını düzenli kullanmayan kişiler çevresindekilere verem mikrobunu saçmaya devam eder. Ayrıca yetersiz tedavi görürse, hastalığı ilaçlara karşı direnç kazanır ve daha sonra tedavi olma süreci zorlaşabilir" dedi.

Ortam Sık Sık Havalandırılmalı

Tüberkülozdan korunma ve hastalığın yayılmaması adına alınabilecek önemlerden de bahseden Uzm. Dr. Keskin, "Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Hastanın bulunduğu ortamları havalandırarak, bu ortamlara temiz hava sağlamak havadaki bulaştırıcı partikülleri seyreltir ve hastalığın bulaşma ihtimalini azaltır. Odanın güneş görmesi, ortamdaki basilleri öldürür. Hastanın güneş gören bir odada kalması iyileşmesinde önemli rol oynar" diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close