Haberler

Velilere "Matara" Uyarısı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Halk sağlığı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, çocukların sağlığı için matara ve beslenme çantası seçimi konusunda anne babaları dikkatli olmaya çağırdı.

EFSUN YILMAZ - Halk sağlığı ve enfeksiyon hastalıkları uzmanları, çocukların sağlığı için matara ve beslenme çantası seçimi konusunda anne babaları dikkatli olmaya çağırdı.

Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, piyasada plastik, alüminyum, çelik ve cam mataralar satıldığını, plastik ve alüminyumun insan sağlığına olumsuz etkisinin dünya bilim çevrelerinde tartışıldığını ifade etti.

Konuyla ilgili yapılan araştırmalara göre özellikle kontrolsüz ve merdiven altında üretilen plastik mataralarda hastalık riskinin yükseldiğine işaret eden Karababa, plastik ürünlerde kullanılma ihtimali bulunan bazı kimyasalların, vücutta östrojen hormonunu taklit ederek hastalıklara zemin hazırladığını dile getirdi.

Yaygın kullanım alanına sahip plastik gıda ambalajlarında ve kaplarında sağlık için risk oluşturabilen melamin, akrilamid, stiren, di-2-etilhekzil ftalat, di-2-etilhekzil adipat, vinil klorür, nonilfenol gibi kimyasalların yer alabildiğini belirten Karababa, "Plastikte kullanılan bazı kimyasalların endokrin bozucu, kanserojen veya gelişim bozukluklarına yol açıcı etkileri olabiliyor." ifadelerini kullandı.

Gıda saklama ya da tüketme amacıyla plastik kap ve ambalajların kullanımından olabildiğince kaçınılmasını öneren Karababa, alüminyumun da suya geçebilme özelliği bulunduğunu vurguladı.

Alüminyumun, başta alzaymır olmak üzere birçok hastalıkta olumsuz etkileri bulunduğuna ilişkin bilimsel bulgular tespit edildiğini aktaran Karababa, "Bazı imalatçılar bu riski bertaraf etmek için mataraların iç yüzeyini plastik bir katmanla kaplamaktadırlar. Bu da yine plastiklerin getirdiği risklerle yüz yüze gelinmesine neden olmaktadır." dedi.

"Cam mataralar ve çelik ürünler tercih edin" önerisi

Vücuda farklı kaynaklardan alınan alüminyumun bir bölümünün akciğer, kemik, sinir sistemi, böbrek, karaciğer, prostat, cilt, dalak, adrenal bez, paratiroid gibi bazı organlarda depolandığını, bunların bir bölümünün de vücuttan böbrekler yoluyla atıldığını kaydeden Karababa, vücutta alüminyum birikiminin alzaymır dışında parkinson, miyotrofik lateral sklerozis gibi sinir sistemi, anemi ve kemik hastalıklarına neden olabileceğini söyledi.

Karababa, öğrenciler için dış darbelere dayanıklı malzemeyle kaplanmış cam mataralar ile çelik ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, beslenme çantasında ise sıcaklık koruyucu özelliği bulunan ürünlerin tercih edilebileceğini ifade etti.

Enfeksiyona neden olabilir

İzmir Sağlık Müdürü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Bediha Salnur ise beslenme için velilerin öğrencilere verdiği gıda kadar taşıma araçlarının da önem taşıdığını söyledi.

Plastik beslenme çantaları ile gıda ürünlerinin temas etmemesi gerektiğini ifade eden Salnur, matara seçimi konusunda ise şu önerilerde bulundu:

"Matara konusunda içi çelik ve cam ürünlerin tercih edilmesi gerekir. Damacanalardaki plastik yapının sıcakla aktif hale geçtiğini biliyoruz. Aynı konu mataralarda da geçerli. Camın sağlıklı olduğunu biliyoruz. Eğer kırılma tehlikesi söz konusuysa çelik ürünler kullanılabilir ama çok yerde plastik mataralar görüyoruz. Çocuk bunu kullanıyorsa içindeki suyun çok kısa sürede tüketilmesi, sıcakta bırakılmaması gerekir çünkü plastik su sıcakla temas ederse, güneş altında uzun süre kalırsa o suyun mikrop üretme ihtimali de artıyor. Bununla ilgili araştırmalarımız sürüyor."

Kaynak: AA / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title