Vekiller Seçildikleri İlleri Nasıl Unuttu?
Seçim Bölgelerinin Sorunlarını ve Taleplerini Dile Getirmede Önemli Bir Denetim Aracı Olan Sözlü ve Yazılı Soru Önergelerinde, Bazı İller Sıkça Gündeme Gelirken Bazı İllerin İse Adları Bile Geçmedi.
Meclis'te milletvekillerinin güncel olaylar konusunda olduğu kadar seçim bölgelerinin sorun ve taleplerini dile getirmede önemli bir denetim aracı olan sözlü ve yazılı soru önergelerinde, bazı iller sıkça gündeme gelirken bazı illerin ise adları bile geçmedi. 22 Temmuz seçimlerinin ardından 23. dönem Meclisi'nde milletvekilleri tarafından verilen soru önergelerinde Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Erzincan, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Kars, Kırşehir, Nevşehir, Kilis, Mardin, Muş, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak, Trabzon, Uşak, Yalova ve Yozgat unutuldu.
23. yasama döneminin ilk beş aylık bölümünde en çok Ardahan ile Antalya'nın sorunları sözlü ve yazılı soru önergelere konu oldu. Ardahan, CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt tarafından 136 kez, Antalya ise yine CHP'li Hüsnü Çöllü ve Tayfur Süner başta olmak üzere il milletvekilleri tarafından 32 kez sorunları ve talepleri ile gündeme geldi.
23. yasama döneminin ilk beş aylık döneminde adı en sık gündeme gelen il, 22. dönemde olduğu gibi yine Ardahan oldu. CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, bu dönemde de Ardahan'a bağlı her köyün okul, su, yol sorununu Meclis'e taşıdı. Öğüt, yazılı ve sözlü olmak üzere 136 soru önergesi verdi. Ardahan'ın yanı sıra 23. dönemde Antalya'nın sorunları da il milletvekilleri tarafından sıkça gündeme getirildi. CHP'li Hüsnü Çöllü ve Tayfur Süner tarafından 32 yazılı ve soru önergesiyle Antalya'nın sorunlarını dile getirdi. Ardahan ve Antalya'nın yanı sıra Muğla, Samsun ve Trakya illeri de sıkça gündeme geldi. Büyükşehirler arasında Ankara, yaz aylarında uygulanan su kesintileri ile, İstanbul nüfusu, Trakya illeri sel felaketi, Anadolu illeri, yol, su, baraj ve altyapı sorunları ve talepleri ile önergelere konu oldu. Meclis'te beş aylık süre içerisinde yazılı ve sözlü soru önergelerine konu olamayan illeri ise Ağrı, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Erzincan, Eskişehir, Gümüşhane, Hakkari, Iğdır, Karabük, Kars, Kayseri, Kırşehir, Kilis, Mardin, Muş, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak, Trabzon,Uşak, Yalova ve Yozgat oluşturdu.
-PARTİLERDE EN ÇOK ÖNERGE VERENLER-
CHP'de en çok yazılı ve sözlü önerge veren milletvekillerini Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Antalya Milletvekilleri Hüsnü Çöllü ve Tayfur Süner, Adana milletvekili Nevingaye Erbatur, Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu ve Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün oluştururken MHP de ise bu unvanı Giresun Milletvekili Murat Özkan, Samsun Milletvekili Osman Çakır, Muğla Milletvekili Metin Ergun ve Tokat Milletvekili Reşat Doğru elinde bulunduruyor. DSP'de İstanbul Milletvekili Ayşe Jale Ağırbaş, en çok soru önergesi veren milletvekili olurken, DTP'den ise Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş ile Van Milletvekili Özdal Üçer verdikleri önerge ile illerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. (ANKA)
(EG/ZG)