Vefatının 33. yıl dönümünde Osman Yüksel Serdengeçti anılacak
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, siyasetçi, yazar ve gazeteci Osman Yüksel Serdengeçti'yi düzenleyeceği özel bir etkinlikle ölümünün 33. yıl dönümünde yâd edecek.
İBB Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü, Türk kültür ve basın dünyasına eserleri ile katkı sağlayan önemli şahsiyetleri doğum ve ölüm yıl dönümlerinde anmak amacıyla özel programlar hazırlamaya devam ediyor.
İBB Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü ile Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi, dönemin en ünlü dergilerinden "Serdengeçti"nin sahibi Osman Yüksel Serdengeçti'yi panel, şiir dinletisi ve sergiden oluşan özel bir program ile yâd edecek.
"Vefatının 33. Yılında Osman Yüksel Serdengeçti Özel Etkinliği", 10 Kasım Perşembe günü TYB İstanbul Şubesi'nin Sultanahmet Kızlarağası Medresesi'nde gerçekleşecek. Program, açılış konuşmalarının ardından Osman Yüksel'in hayatından kesitler sunan belgesel gösterimi ile başlayacak. Etkinlik kapsamında yapılacak olan panelin ilk oturumunun moderatörlüğünü Muzaffer Doğan üstelenirken Yavuz Bülent Bâkiler ise konuşmacı olarak katılacak. Panelde, yazar, yayıncı, gazeteci ve aynı zamanda siyasetçi de olan Serdengeçti'nin hayatı, verdiği mücadele ve meslek yaşamı hakkında konuşulacak. Ardından mini bir müzik dinletisi sunulacak. Program, Serdengeçti'nin okuyucuları ve yakın akrabalarının duygu ve düşüncelerini dile getireceği ikinci oturum ile devam edecek. Akabinde gençler, Osman Yüksel'in şiirlerini seslendirecek. Etkinlik kapsamında hazırlanan "Osman Yüksel Serdengeçti Fotoğraf Sergisi" de program süresince gezilebilecek. Halka açık ve ücretsiz düzenlenecek olan etkinlik, 18.00'de başlayacak.
Osman Yüksel Serdengeçti kimdir?
"Serdengeçti" dergisinde bu imzayla çıkan yazılarından dolayı Osman Yüksel Serdengeçti diye tanınan gazeteci, yazar 1917 yılında Antalya'nın Akseki ilçesinde doğdu. Asıl adı Osman Zeki Yüksel'dir. İlkokulu Akseki'de, ortaokulu yatılı olarak Antalya'da okudu. Ankara'da Atatürk Lisesi'ni bitirdikten sonra Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'ne devam etti. 2. sınıf öğrencisiyken 1944'te meydana gelen olaylara karıştığı için öğrenimi yarıda kaldı. Nihal Atsız ve Alpaslan Türkeş'le birlikte bir süre hapis yattı. Daha sonra ünlü "Serdengeçti" dergisini çıkarmaya başladı. Pek çok sayısı toplatılan bu dergide çıkan yazıları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açıldı. Kendisine Serdengeçti unvanını kazandıran bu dergi, 33 sayı çıkabildi.
1952 yılında "Bağrı Yanık" adlı bir mizah gazetesi çıkardı. Bu yayında inancının mücadelesini esprili bir dille okuyucularına aktardı. Osman Yüksel, 1965-1969 yılları arasında Adalet Partisi Antalya milletvekilliği yaptı. Partiden ayrıldıktan sonra da mücadelesine yine yayınladığı yazı ve kitaplarla devam etti. Son olarak Yeni İstanbul gazetesinde "Selam" başlığı altında günlük yazılar yazan Serdengeçti, 10 Kasım 1983 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Eserleri: "Mabedsiz Şehir", "Bu Millet Neden Ağlar?", "Bir Nesli Nasıl Mahvettiler?", "Ayasofya Davası", "Mevlana ve Mehmet Akif", "Türklüğün Perişan Hali", "Gülünç Hakikatlar", "Kara Kitap", "Müslüman Çocuğunun Şiir Kitabı", "Radyo Konuşmaları" ve "Akdeniz Hilalindir".