Varikosel Spermde Sayı, Hareket ve Şekil Bozukluklarına Neden Oluyor…
Üroloji Uzmanı Dr. Yasin Kapucu, "Hastalığın tedavi edilmesini takiben de çiftlerin yüzde 38'inde doğal yolla gebelik görülmektedir" diye konuştu.
Özel Hayat Hastanesi'nden Üroloji Uzmanı Dr. Yasin Kapucu, testisleri yıkayan kirli kan taşıyan venöz damarların anormal şekilde genişleyip, içlerindeki kanı taşıyamaz olmaları ve neticede kanın geri kaçması durumuna Varikosel denildiğini belirtti.
Varikoselin, erkek kısırlığının en sık görülen ve düzeltilebilen nedenlerinin başında gelmekte olduğuna dikkat çeken Üroloji Uzmanı Dr. Kapucu, bu rahatsızlığın erişkin erkeklerin yüzde 20'sinde, çocuk sahibi olamama nedeniyle hekime başvuran erkeklerin de yüzde 35'inde bu hastalığa rastlanıldığını söyledi.
3 DERECE VARİKOSEL BULUNUYOR
Hastalığın teşhisiyle alakalı açıklamalarda da bulunan Üroloji Uzmanı Dr. Kapucu,
"Teşhiste en önemli yöntem tecrübeli bir üroloji uzmanının yapacağı muayenedir. Muayene mutlaka ayakta yapılmalıdır. Muayeneye göre varikosel 3 dereceye (grade) ayrılır:1. Grade I (derece I): En hafif derece olup ayakta muayenede ancak öksürük/ıkınma gibi manevralarla ele gelen. 2. Grade II (derece II): Ayakta muayenede karın içi basıncını artırmaya gerek olmadan el ile muayenede anlaşılan. 3. Grade III (derece III): En ağır tip olup, ayakta gözle görülebilen varisli damarlar söz konusudur. Karın içi basıncını artıran durumlarda el ile varisli damarları hissetmekle ortaya konur. Tanıda ikinci basamak, skrotal renkli doppler ultrasonografi tetkikidir. Bu tetkikle hasta damarların çapları, bu damarlara kirli kanın geri dönüp dönmediğini, testiste hacim kaybı olup olmadığını ortaya koyar."
Varikoselin, spermde sayı, hareket ve şekil bozukluğuna neden olabildiğini hatırlatan Dr. Kapucu, "Hastanın değerlendirilmesinde ideal olan 2 ayrı sperm tahlili (spermiogram) yapılmasıdır; iki sperm tahlili arasında 7 günden az ve 3 haftadan fazla süre olmamalıdır.Sperm sayısı 5-10 mil. arasında ise hastada kanda FSH ve Testosteron seviyelerine bakmak gerekir. Eğer sayı 5 milyondan az ise: Genetik testler (Karyotip ve Y kromozom) yapılmalıdır" diye konuştu.
EN SIK GÖRÜLEN KOMPLİKASYON: HİDROSEL
Ağrısı başka tedavilerle geçmeyen olgularda, erkekte yapılan sperm tahlilinde anormal bulguların olması halinde, daha önce çocuk sahibi olmuş ancak şimdi olamayan ve varikosel tanısı almış hastalar ile bekâr ancak yüksek dereceli varikoseli olan hastalarda,varikoselin ilerleyici bir hastalık olması nedeniyle cerrahi tedavinin gerekli olduğunun altını çizen Dr. Kapucu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Varikoselin günümüzdeki cerrahi tedavisi kasık bölgesinden yapılan yaklaşık 2-3 cm'lik kesi ile testis damarlarına ulaşmak ve hasta damarları bağlayarak iptal etmektir. Varikosel cerrahi tedavisinde amaç, hastalıklı toplardamarları bağlamak, testise temiz kan getiren atardamarı, sperm kanalını ve lenf damarlarını korumaktır.Bu ameliyat, mikro cerrahi tekniği ile yani ameliyat mikroskopu kullanılarak yapılmalıdır.Varikosel ameliyatından sonra en sık görülen komplikasyon 'hidrosel'dir. Hidrosel, testis içinde sıvı toplanmasıdır. Ameliyat sırasında lenf damarlarının bağlanmasından kaynaklanır. Görülme oranı yüzde 8'dir. Bu ameliyat genel anestezi ya da bölgesel anestezi ile yapılabilir."