Haberler

Van Kedilerine Özel Bakım

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Van'a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Van Kedievi'nde aralarında farklı göz renkleri bulunan 160 kedi, her gün görevliler tarafından özel bir bakımın ardından görücüye çıkıyor.

MESUT VAROL - Van'a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biri olan Van Kedievi'nde aralarında farklı göz renkleri bulunan 160 kedi, her gün görevliler tarafından özel bir bakımın ardından görücüye çıkıyor.

Cana yakınlığı, beyaz, ipeksi kürkü, aslan yürüyüşü, tilki kuyruğuna benzeyen uzun ve kabarık kuyruğu, değişik göz renkleri ve suya düşkünlüğüyle Van'ın en önemli değerlerinden olan Van kedisi bu özellikleri sayesinde kenti ziyaret edenlerin ilgisini çekiyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) bünyesinde kurulan Van Kedievi'nde Van'ın en büyük canlı kültür mirası özelliği taşıyan kediler, her yıl yerli ve yabancı binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

Her gün ziyaret öncesi görevliler tarafından tüm bakımları özenle yapılan kediler, manikür, pedikür işlemlerinin ardından uzun tüyleri taranarak görücüler için hazır hale getiriliyor.

"Sabahları sağlık kontrolünden geçiyorlar"

YYÜ Van Kedisi Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Abdullah Kaya, AA muhabirine, Van kedisinin özelliği dolayısıyla dünyadaki diğer kedi türleri içerisinde müstesna bir yere sahip olduğunu, yüzmeyi sevmeleri ve sahibiyle kurduğu duygusal bağ nedeniyle de özel bir hayvan olduğunu söyledi.

Van kedilerinin öğrenebilme kapasitelerinin yüksek olduğunu ve yaşadığı evin bir ferdi olma özelliği taşıdığını anlatan Kaya, "Her sabah kedilerimizin gezinti alanlarını dezenfekte ediyor. Haftada iki gün gezinti mekanları çamaşır suyu ile yıkanıyor. Sabahları sağlık kontrolünden geçirdikten sonra durumlarını gözden geçiriyoruz." diye konuştu.

"Tırnak bakımlarını belli aralıklarla yapıyoruz"

Kaya, merkezin kapılarını ziyaretçilere açmadan önce hayvanların tüm bakımını yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Her gün ziyaret saatleri öncesi hayvanlarımızın tüylerini taradıktan sonra tırnak bakımlarını yapıyor ve sağlıklı beslenmelerini sağlıyoruz. Tırnak bakımlarını belli aralıklarla yapıyoruz. Özellikle agresifliğinden şüphe duyduğumuz kedilerin tırnak bakımını yapıyoruz. Mama kapları ve her birisine ait yatakları var. 15 gün arayla yatak örtülerini değiştiriyor, mama kaplarını da her gün makinede yıkıyoruz. Dolayısıyla hayvanlarımızı ziyaret edenler herhangi bir sağlık riskiyle de karşılaşmıyor."

Van Kedievi'nde yavrularla 160 kedinin mevcut olduğunu, yapılan çalışmalarla da kedilerin artık mart ayını beklemeden çiftleştiğini anlatan Kaya, birinci parti doğumları tamamlanan kedilerin bütün özelliklerini kayıt altına aldıklarını kaydetti.

"Yılda 50 binin üzerinde ziyaretçi ağırlıyoruz"

Yurt içi ve dışından gelen ziyaretçilerin Van kedilerine ilgisinin giderek arttığını belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Yaptığımız farkındalık ve bilimsel çalışmalarla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri haline geldik. Özellikle hafta sonu aileler çocuklarıyla yoğun şekilde kedilerimizi görmeye geliyor. Yılda yerli ve yabancı 50 binin üzerinde ziyaretçi ağırlıyoruz. Bu yıl okullardan gelen öğrencileri de hesapladığımızda bu sayıyı aştık. Günün her saatinde burada ziyaretçi bulmak artık mümkün. Ziyaretçi yoğunluğu nedeniyle otoparkımızda yer kalmıyor. İnsanlara bu endemik türü sahiplenmelerini tavsiye ediyoruz."

Afyonkarahisar'dan Van Kedievi'ni ziyarete gelen Rabia Celayir de renkli gözleriyle etrafa neşe saçan kedilere hayran kaldığını söyledi.

Kedileri sahiplenmek gerektiğini anlatan Celayir, "İlk defa Van kedilerini görme fırsatı buldum. Biraz hırçın gözükseler de ipeksi tüyleriyle çok sevimliler. Herkesin buraya gelerek bu güzelliği görmelerini tavsiye ediyorum." dedi.

Kırıkkale'den geldiğini anlatan Özge Özcan da "Bu güzelliği dünyada başka bir yerde bulamayız. Bir gözünün mavi diğerinin kehribar olması çok nadir bir durum. Türkiye'deki herkesi buraya davet ediyorum." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close