"Van Gogh Alive" Başkentte
"Van Gogh Alive Dijital Sanat Sergisi" Başkentli sanatseverleri büyüledi.
"Çerçeve yok, içindesin" sloganı ile yola çıkan
"Van Gogh Alive Dijital Sanat Sergisi" Başkentli sanatseverleri büyüledi.
Cer Modern Sanatlar Merkezi'nde, Abdi İbrahim firmasının Türk sanatseverlerle buluşturduğu, "Van Gogh Alive Dijital Sanat Sergisi"nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın katılımıyla gerçekleşti.
"Ankara'ya yakıştı"
Açılışta konuşan Bakan Günay, Van Gogh Alive'nin Singapur'dan sonra ilk kez sergilendiği İstanbul açılışında, bu serginin Başkente çok yakışacağını ifade ettiğini hatırlatarak, "En büyük sevincim, eylül ayından sonra serginin Ankara'ya da geleceğini öğrenmek olmuştu" dedi.
Günay, "İçinde bulunduğumuz mekan geride bıraktığımız 5 yıl içinde Ankara'nın ve Türkiye'nin kültür yaşamına kazandırmakla övündüğümüz gerçekten müstesna mekanlardan birisi. Van Gogh Alive konseptinin buraya çok yakışacağını düşünmüştüm. Böyle olduğunu hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.
Günay, sergiyi Türkiye'ye getiren Abdi İbrahim ailesini kutlayarak, "Böyle bir sergi Abdi İbrahim gibi bir kurumun 100. yılına da çok yakıştı. Ankaralılar adına çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
-"Yaprak dökümü oldu"-
Günay eşi Gülten Günay ile sergiyi sonuna kadar büyük bir beğeniyle izledi. Sanatseverlerle sohbet eden Günay AA muhabirinin "bu proje Türk ressamlar için de uygulanabilir mi-" sorusu üzerine "Türk ressamlarına çok yakışır. Olabilir tabii, ama sponsor lazım" diyerek projenin çok maliyetli olduğunu kaydetti.
Günay, serginin çıkışında, 'CerModern'in Ankara sanat yaşamında bir kaç yıldır var olmasına rağmen hala burayı görmeyenlerin bulunduğundan yakınarak,
"Bunların içinde bir çok işadamı, okuryazar, kanaat önderi var. Onlar da umarım, Türkiye'de ne kadar güzel şeyler yapılageldiğini, gelip görecekler. Abdi İbrahim ailesine çok teşekkür ediyorum. Umarım bu tür güzel etkinlikleri Türkiye'nin başka şehirlerine de götürecek mekan ve imkanları oluşturabiliriz" diye konuştu.
Bir basın mensubunun hayatını yitiren Erol Günaydın'ı hatırlatması üzerine, Günay şunları dile getirdi:
"Erol Günaydın sevgiyle hatırlanacak roller canlandırdı. Geleneksel Türk tiyatrosunun son ve özel temsilcilerinden biriydi, meddah geleneğini yaşatan ve sevdiren, genç kuşaklara öğreten ustalardan biriydi. Son aylarda yaprak dökümü gibi oldu. Önce sevgili Müşfik Kenter'i, ardından Neşet ustamızı, Berkant'ı ve şimdi de Erol Günaydın'ı uğurladık. Hepsini rahmetle ve sevgiyle anıyorum."
-"100. yıla sanatlı kutlama"
Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ise 2012 yılının aileleri için çok önemli olduğunu ifade ederek, 100 yıl önce dedesi eczacı Abdi İbrahim Bey'in küçük eczanesinden bugün sektörde lider Abdi İbrahim'e geçen sürede mücadelelerle çalıştıklarını bildirdi.
"İkinci yüz yılımızı güçlü vizyonumuz, dinamik yapımız, çağdaş bakış açımızla inşa etmek konusunda hevesliyiz" diyen Barut, "Geçmişimizden aldığımız ilhamla yüzümüzü geleceğe dönüyoruz" ifadesini kullandı.
"Yeni yüzyılımız bizim için çok büyük önem taşıyor, bu nedenle yüzüncü yılımızı özel bir sanat etkinliğiyle karşılamak istedik. Bu sergi sanat, bilim ve teknolojiyi yenilikçi özelliğiyle birleştirerek Abdi İbrahim'in 100 yıllık bakış açısını yansıtıyor. Sanata, sanatçıya verdiğimiz değer doğrultusunda ve Türk halkına şükranlarımızın bir ifadesi olarak 100. yılımıza değer katıyor" diye konuştu.
Barut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin yöntemini Türk ressamlara uyarlama düşüncesi için ise şunları söyledi:
"Biz bu sergiyi buraya getirmek için çok yüksek rakamlar ödedik. Singapur'da gördükten sonra sergiyi hem İstanbul hem Ankaralılara göstermek istedik. Singapur'daki ilk gösteriminin ardından sergiyi İstanbul'a getirdik. Sergi sonra Amerika'ya gitti ve şimdi de Ankara ile buluşturduk. Bu serginin bir çok ülkede gezdirilmesi gerekiyor ki maliyet düşsün. Yapılamaz mı- Yapılabilir, ama çok yüksek rakamlara mal olabilir. Keşke Türk ressamlarına böyle bir şey yapabilsek. Türk resminde çığır açmış sanatçıları ve günümüz ressamların karma bir sergi yapabilsek... Umarım, buna sponsor olabilecek bütçeleri ayırır, yapabiliriz. Biz de bununla şeref duyarız, o sergiyi açarsak."
-İlk resminden son resmine Van Gogh-
Özel bir yöntemle hazırlanan ses ve görüntü sistemleriyle dahi ressamın en ünlü eserlerini 3 binin üzerinde dijital imaj ile çerçevenin içinden çıkaran
"Van Gogh Alive Dijital Sanat Sergisi", 16 Ekim 2012-03 Ocak 2013 tarihleri arasında Ankara CerModern'de ziyaret edilebilecek.
Sergide sanatçının "Çalışan Adam", "Yeşilimsi Bir Başlık Giymiş Yaşlı Köylü Kadını", "Çiçek Açmış Erik Ağacı", "Gri Şapkalı Otoportre", "Vazoda 12 Ayçiçeği", "Vincent'ın Yatak Odası", "Teras Kafe", "Sandalye ve Pipo",
"Ren Nehrinde Yıldızlı Bir Gece", "Süsen Çiçekleri", "Buğday Tarlası ve Kargalar", "Kırmızı Üzüm Bağı", "Sargılı Kulaklı Otoportre" gibi tanınan eserleri yer alıyor.
Güçlü klasik müzik seçkisiyle de Van Gogh'un yaşamındaki gelgitleri hissettiren sergi, ressamın hayat hikayesinin akışına göre düzenlenen bölümlerden oluşuyor.
Muhabir: Tuğba Özgür Durmaz
Yayıncı: Erdem Gültekin - ANKARA