Van Depreminin 2. Yıldönümü
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde yıkılan ve 54 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Erciş ilçesindeki Sevgi apartmanının sahibi Salih Ölmez hakkındaki soruşturmanın halen devam e...
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde yıkılan ve 54 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Erciş ilçesindeki Sevgi apartmanının sahibi Salih Ölmez hakkındaki soruşturmanın halen devam ettiği bildirildi.
Kentte 2 yıl önce yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremde 604 kişi hayatını kaybederken, ölenlerin yakınları tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Van Valiliği, Van Belediyesi, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile kamu görevlileri ve bina sahipleri hakkında Van ve Erciş cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurularında bulunuldu.
Binaların yıkılmasında ihmali olan kişi ve kurumlar hakkında soruşturma başlatan savcılıkların hazırladığı iddianameler kapsamında, Van ve Erciş adliyelerinde çok sayıda kişi ve kurumla ilgili dava açıldı.
Erciş ilçesinde yıkılan ve 54 kişinin hayatına mal olan Sevgi apartmanının sahibi Salih Ölmez hakkında şu ana kadar herhangi bir ceza davası açılmazken, Erciş Cumhuriyet Başsavcılığınca Ölmez hakkında başlatılan soruşturmanın halen devam ettiği öğrenildi.
Van'ın Kazım Karabekir Caddesi'nde yıkılan ve 20 kişiye mezar olan Safa apartmanının sahibi Nezir Baş'la ilgili dava ise Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor.
"Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan 22,5 yıl hapsi istenen ancak sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Nezir Baş, Van 1. ve 3. Asliye Hukuk mahkemelerinde açılan tazminat davalarında da binanın enkazında yaşamını yitiren 3 kişi için yasal faizleri hariç 684 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.
Van Barosu avukatlarından Mustafa Aladağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hukuki açıdan önemli bir ilerleme kaydedilmediğini öne sürerek, ceza davalarından yalnızca 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram'la ilgili karar çıktığını anımsattı.
Kentte yıkılan bazı binalarla ilgili halen dava açılmadığına dikkati çeken Aladağ, depremin en fazla hasara yol açtığı ve ölüme sebebiyet verdiği Erciş adliyesinde tek bir ceza dosyası bulunmadığına işaret etti.
Aladağ, şöyle konuştu:
"Erciş'te yıkılan binalarla ilgili hazırlanan iddianamelerin 'daha detaylı inceleme yapılması' amacıyla iade edilmesi ve yeni iddianamenin de tamamlanmamış olmasından dolayı ceza davaları açılmış değil. Sevgi apartmanı sahibi Salih Ölmez'in soruşturma dosyasında, kusurlu olduğuna dair üniversite tarafından düzenlenmiş rapor söz konusu. Bu rapora istinaden Erciş Cumhuriyet Başsavcılığının hazırlayarak, Erciş Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği iddianeme kabul edilmedi. Bu nedenle Salih Ölmez hakkında açılan bir ceza davası yok. Ancak soruşturması devam etmektedir."
Hukuki dosyalar açısından da Van'da çalışmaların daha hızlı yürütüldüğünü ve Safa apartmanı ile ilgili 2 dosyadan karar çıktığını anlatan Aladağ, Erciş'teki dosyaların, Van'dakilerin bir yıl gerisinde kaldığını, hasar tespiti ve tazminiyle ilgili de şu ana kadar önemli bir gelişme kaydedilmediğini dile getirdi.
-4483 saylı yasa
Aladağ, Van ve Erciş'teki soruşturmalarda dikkati çeken en önemli konunun, kamu görevlilerinin 4483 sayılı yasadan dolayı yargılanamaması olduğunun altını çizerek, 9 Kasım 2011'deki depremde Van'da iki otelin yıkıldığını, Bayram Oteli sahibi Tevfik Bayram'ın ceza almasına karşın, aynı durumdaki Aslan Oteli'nin sahibi hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmadığını kaydetti.
Aladağ, Aslan Oteli'nin sahiplerinde, "otelin sağlam olduğu" yönünde ilk depremden sonra AFAD'ın hazırladığı rapor bulunduğunu bildirererek, şöyle devam etti:
"Bu nedenden dolayı otelin sahibi hakkında soruşturma yürütülmemekte. İnsanların aklına şu soru geliyor. Madem ortada bu rapor var. Birinci depremden sonra verilen ve sağlam olmadığı ortaya çıkan binayla ilgili raporu düzenleyen kişilerin yargılanması gerekmez mi? Van depreminde yıkılan Aslan Oteli'ne sağlam raporu veren kamu görevlileri, 4483 sayılı yasadan dolayı yargılanamıyor. Çünkü, 4483 sayılı yasa bunları korumakta. Bu konuda soruşturma izni vermeye yetkili olan devlet kurumları da bu hususta yetki vermemektedir." - Van