Validebağ Korusu'nda "Gölet Yapmak İçin Dereyi Kirletiyorlar" İddiası
Tmmob Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Validebağ Gönüllüleri Derneği, Validebağ Korusu'nun içinde akan derenin kirlenmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Tmmob Çevre Mühendisleri Odası, Mimarlar Odası ve Validebağ Gönüllüleri Derneği, Validebağ Korusu'nun içinde akan derenin kirlenmesine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, dereye karışan atık su kanalı yüzünden, dere kenarındaki bitki örtüsünün kuruduğunu, bunun koru içine yapılması planlanan park projesinde yer alan göletin yapılabilmesi için bilinçli şekilde yapıldığını iddia etti.
Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Odası'nda düzenlenen toplantıya Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik, Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay ve Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin katıldı.
ANALİZ SONUÇLARINA GÖRE LAĞIM SULARI DEREYE KARIŞIYOR
Validebağ Gönüllüleri'nin deredeki kirlilik ve pis koku nedeniyle yaptıkları şikayetler üzerine yaklaşık 1 ay önce korunun içinden ve dışından olmak üzere 2 adet numune aldıklarını belirten Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Sekreteri Cevahir Efe Akçelik incelemelerin sonucu hazırlanan Validebağ Korusu Deresi İnceleme raporunu kamuoyu ile paylaştı. Akçelik analiz sonuçlarıyla ilgili olarak, "Lağım sularının Validebağ Korusu deresine karıştığını yorumladık. Derenin içinde bulunan mikroorganizma sayısının yüksek olduğu yani hastalık yapıcı maddelerin olduğu yorumunu yaptık. Derenin suyunun, 4'üncü sınıf yani 'çok kirlenmiş su' kriterlerine girmiş olduğunu gördük" dedi.
DEREDE KURUMALAR VAR
Derenin, korudaki canlıların içme su kaynağı olduğunu hatırlatan Akçelik, dere boyunca bulunan bitki örtüsünde kurumalar meydana geldiğini, dereyi kullanan leylek gibi kuş türlerinin de artık olmadığını gözlemlediklerini ifade etti. Akçelik, "İlgili ve yetkili kurumlar defalarca yapılan şikayetlere rağmen hiçbir önlem almamışlar" diye konuştu.
GÖLET YAPMAK İÇİN AĞAÇLARIN OLMAMASI LAZIM
Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk de dere kenarındaki bitki örtüsünün kuruduğunun altını çizerek, bunun 2006 yılında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in 'Çılgın Proje' olarak lanse ettiği projede yer alan göletin yapılabilmesi için bilinçli şekilde yapıldığını savundu.
Yılmaztürk "Ağaçlar kuruyor, göletin yeri hazırlanıyor. Kanalizasyonun, çimentonun aktığı derenin kenarındaki ağaçlar kuruyor. Çünkü bu göletin yapılabilmesi için o ağaçların olmaması lazım. Bu ağaçları, doğayı yok etmek için bilinçli bir tavırdır. Kent içinde kanalın, dereye akıtılması bir suçtur ama İSKİ bağlıyor. Amaç o ağaçların kuruması" dedi. Yılmaztürk, konuyla ilgili olarak Çevre Mühendisleri Odası, Mimar Odası ve Validebağ Gönüllüleri Derneği olarak suç duyurusunda bulunacaklarını ilan etti.
İSKİ'DEN YANIT ALAMADIK
Validebağ Gönüllüleri Sözcüsü Arif Belgin ise yetkililerin ilgisizliğinden yakınarak "Validebağ Korusu'ndaki küçük dere, senelerdir kendisine kanalizasyon suyu karışarak akıyor. Bunu defalarca İSKİ'ye bildirdik, hiçbir yanıt alamadık" diye konuştu.
Toplantı salonunda 'Validebağ' harflerinin yazılı olduğu tişörtleri giyen gönüllüler, "Bir arada koruyu koruyacağız" şeklinde slogan attı. - İstanbul