Vaiziye ve Ulucami Projelerine 'Başarı' Belgesi
Tarihi Kentler Birliği'nden Osmangazi'ye 'Başarı' Belgesi
Osmangazi Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'nda, Vaiziye Medresesi ve Ulu Cami Cadde Sağlıklaştırma projeleri ile başarı belgesi aldı.
Tarihi mirasın korunup yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için yürüttüğü çalışmalarla, bu güne kadar birçok ödül alan ve başarılı çalışmaları ile bir çok yerel yönetime örnek olan Osmangazi Belediyesi'ne bir ödül daha geldi. Tarihi Kentler Birliği tarafından düzenlenen, 'Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması'na iki proje ile katılan Osmangazi Belediyesi, "Ulu Cami Cadde ve Cephe Sağlıklaştırma, Zemin Kaplama", "Vaiziye Medresesi Üst Örtü, Cephe Sağlıklaştırma ve Zemin Kaplama" projeleri ile 'Başarı Belgesi' aldı.
Tarihi Kentler Birliği'nin, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamalarını Özendirme yarışmasına bu yıl, 30 belediye 18 proje ve 32 uygulama ile katıldı. 6 farklı kategoride ödüllerin dağıtıldığı yarışmaya 2 proje ile katılan Osmangazi Belediyesi, her iki proje ile de başarı ödülüne layık görüldü. Antalya'da düzenlenen törende, Osmangazi Belediyesi adına ödülü, Başkan Yardımcısı Halil Döner aldı.
Gerçekleştirdiği çalışmalarla, tarihi çarşı ve hanlar bölgesinin Dünya Mirası listesine girmesinde önemli bir paya sahip olan Osmangazi Belediyesi'nin yarışmaya katıldığı projelerden Vaiziye Medresesi İç Avlu Cephe ve Üst Örtü Projesi ile, Ulu Cami'nin batısında, ticari amaçlı kullanılan Vaiziye Medresesi içindeki dükkânların cephelerinin sağlıklaştırılması ve medrese avlusunun çağdaş bir üst örtü ile kapatılması amaçlanıyor. Çalışmaları önemli ölçüde tamamlanan proje ile tarihi çarşı yeniden ihtişamlı görünümüne kavuşuyor.
Vaiziye Medresesi'nin Tarihçesi
Yıldırım Bayezid tarafından 1425 tarihinde yaptırılan Vaiziye Medresesi, Ulu Cami'nin batı kapısı karşısında tarif edilir. "Mahkeme Medresesi" olarak da adlandırılmıştır. Medresenin, başlangıçta 10 öğrenci odasına ve kagirden yapılmış büyük bir dershaneye sahip olduğu biliniyor. Üstü kubbeli ve kiremit örtülü Medrese, geçmişte yangın ve depremlerden hayli zarar görmüştür. 1958'deki çarşı yangınından sonra, eski dershanesi hariç, diğer kısımları yeniden yapılmıştır. Yeni şekle göre, medresenin 21 odası ve bir de açık dershanesi bulunuyor. Günümüzde ise medresenin yerinde pek çok işyeri yer alıyor.
Ulu Cami Cadde ve Cephe Sağlıklaştırma Projesi
Proje; Hanlar Bölgesi ve Ulu Cami kompleksinin içinde bulunan Ulu Cami Caddesi üzerindeki dükkân cephelerinin, zemin kaplaması ve çatı üst örtüsünün rehabilitasyonunu amaçlıyor. Osmangazi Belediyesi'nin her iki projesi de birbiriyle bağlantılı olarak, geçmiş yıllardaki sağlıklaştırma çalışmalarıyla dil birliği içinde, bütüncül bir koruma planının parçası olarak öne çıkıyor.