Vaiz Hocaları Anlatınca Organ Bağışı Arttı
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, organ bağışında bulunan ve hayatta olmayanlar hayrına lokma döktürüldü.
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından, organ bağışında bulunan ve hayatta olmayanlar hayrına lokma döktürüldü. Elleriyle lokma dağıtan İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz, canlıdan organ bağışı konusunda İstanbul ve Adana'dan sonra 3'üncü sırada gelen İzmir'in ilk sıraya yerleşmesi için eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini belirtti.
Türkyılmaz, organ bağışı konusuna dini kaygılarla yaklaşan vatandaşların kaygılarını gidermek amacıyla Ramazan ayında İzmir İl Müftülüğü ile başlattıkları projenin önemli sonuçları ortaya çıkardığını açıkladı.
İl Sağlık Müdürü Türkyılmaz, proje kapsamında hocaların Ramazan ayında teravih ve Cuma günleri cemaate organ bağışının günah olmadığı şeklindeki vaazları sayesinde 6 yılda organ bağışı sayısını bir ayda yakaladıklarını belirterek, "Biz altı yılda 2 bine yakın bağış almışız İzmir'de. Bu etkinlikle bir ayda iki bine yakın bağış aldık" dedi.
Dr. Bedia Türkyılmaz, hocaların vatandaşlara, "Organ bağışı günah değil. Senin verdiğin öldükten sonra senin kalbinle yaşayan birini işlediği günahlar senin hanene yazılmıyor. Öbür dünyada bir böbreği ya da iki böbreği eksik ya da kör kalkmayacaksın" diye bilgi verdiğini söyledi.
Projenin bundan sonra da süreceğini belirten Türkyılmaz, şu açıklamayı yaptı: "Din adamlarımız bunu daha güzel anlatıyor. Vatandaşlarımız sorularına yanıt buluyor. İzmir ve Türkiye genelinde Diyanet'le yapılan çalışmalarımız önemli neticeler veriyor. Özellikle bu Ramazan ayında İzmir İl Müftülüğümüz ile yaptığımız bir çalışma oldu. Cuma vaazlarından sonra, iftar ve teravihlerden sonra vaaz verildi. Hocalarımız bu konuda çok çabaladı ve biz altı yılda İzmir'de sağlanan organ bağışı sayısını bir ayda, Ramazan'da yakaladık, müftülük personelinin ve hocalarımızın katkısıyla sağladık. Bu çok önemlidir. Yani biz altı yılda iki bine yakın bağış almışız İzmir'de. Bu etkinlikle bir ayda iki bine yakın bağış aldık. Bu çok önemli değil midir? Bundan sonra müftülüğümüzle çalışmalarımız sürecek."
MİLLİ EĞİTİMLE ÇALIŞACAĞIZ
"Biz burada cana can verenlerin hayrına diye lokma döktürüyoruz bugün. Tüm organ bağışlayanlara teşekkür ediyoruz" diyen İzmir İl Sağlık Müdürü Dr. Bedia Türkyılmaz, aynı çalışmayı milli eğitim müdürlüğü ile de yapacakların belirtti. Dr. Türkyılmaz'ın değindiği bir diğer önemli nokta ise vatandaşların beyin ölümü ve komayı birbirine karıştırması oldu. Türkyılmaz, beyin ölümünden geriye dönüşün olduğu şeklindeki algının yanlış olduğunu ve tam bu sırada a organların bağışlanabileceğini söyledi.
BEYİN ÖLÜMÜNDEN DÖNÜŞ YOK
İzmir İl Sağlık Müdür Dr. Bedia Türkyılmaz, konuya şu şekilde açıklık getirdi:
"Beyin ölümündeki bir hasta bir gün döner diye beklemeyeceğiz. Dönüş yok, komadan dönüş var ama beyin ölümünden dönüş yok. Vatandaşlarımız koma ile beyin ölümünü karıştırıyor birbirine. Aylar sonra ya kendine gelirse. Yok böyle birşey. Beyin ölümü dediğimiz şey, beyinin tamamen oksijensiz kalıp ölmesidir. O iki üç gün sürecinde verilen destekle kalp çalışacaktır, solunum cihazla devam eder ama yaşam yoktur. İşte o aşamada organlarımızı bağışlıyor olmamız lazım. Hepimizin bu konuda hemfikir olmamız lazım."
YOĞUN BAKIMDA ÖLÜME TERK EDİLİR KORKUSU YANLIŞ
Türkyılmaz, vatandaşlarda organları bağışlarsak yoğun bakımda hastalarımız ölüme terkedilir' şeklinde bir korkunun da olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Organ bağışı dediğinde ölüm hatırlanmalı. Hepimizin başına gelebilecek bir olay, takdiri ilahi. Tabiki sağlıklı yaşamaya çalışacağız, hastanelerimizde hastalarımıza iyi bakacağız. Onlar organ bağışladı diye yoğun bakımlarda ölümlere terk edilmeyecek. Böyle kaygılar var. Yok böyle bir şey."
Dr. Bedia Türkyılmaz, İzmir Halk Sağlığı Müdürü Doçent Doktor Mustafa Tözün'ün katıldığı lokma etkinliğine sağlık müdürlüğü personeli de ilgi gösterdi. - İZMİR