Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Merkel anılarını yazdı! Tahtlar için çok konuşulacak ifadeler

Vahşice Balık Avlayanlara Hapis Cezası Verilsin" - Bolu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan İnanç, Türkiye'de kaçak avcılara verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek, "Başka ülkelere baktığımız zaman elektroşokla balık avlayanlara hapis cezaları, çok ciddi maddi cezalar var. Bizde maalesef yok." dedi.

MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu (ASOF) Yönetim Kurulu Başkanı Serkan İnanç, Türkiye'de kaçak avcılara verilen cezaların yetersiz olduğunu belirterek, "Başka ülkelere baktığımız zaman elektroşokla balık avlayanlara hapis cezaları, çok ciddi maddi cezalar var. Bizde maalesef yok." dedi.

İnanç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de olta balıkçılığının istenilen seviyede olmadığını, bunun için yıllardır mücadele edildiğini, 15 yıl içerisinde bu konuda büyük bir yol katedildiğini, öncesine göre daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Göllerde sürdürülebilirliği sağlamanın biraz daha zorlaştığına dikkati çeken İnanç, "Bu teknolojiye bağlı. Önceleri insanlar olta veya benzer av araçları ile aşırı avlanma yapıyorlardı, şimdi üzülerek söylüyorum elektroşokla avlanma yapılıyor. Bu şekilde binlerce balığı öldürüyorlar. Manyat, ığrıp kullanıyorlar iç sularda komple bir koyu, boğazı çevirerek, yavrusunu, anasını, danasını hepsini topluyorlar. Sürekli bir eksilme var." ifadelerini kullandı.

"Bizim 1971 yılında çıkarılan bir kanunumuz, 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunumuz var." diyen İnanç, bu kanunun değişmesi gerektiğini savundu.

İnanç, vahşice, yasa dışı balık avlayanlara gereken cezaların verilmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Siz elektroşokla Gölköy Göleti'ndeki bütün balıkları öldürün yiyeceğiniz ceza 2 bin 325 ya da 2 bin 600 lira. Yeniden değerlendirme oranlarıyla bu miktar yaklaşık 275 lira artıyor. Ağ atarak 300 ya da 500 balık yakalayın yiyeceğiniz ceza bin 155 liradır. Tabii bu rakamların değişmesi lazım. Başka ülkelere baktığımız zaman elektroşokla balık avlayanlara hapis cezaları, çok ciddi maddi cezalar var. Bizde maalesef yok."

İstilacı balıklara dikkat

İnanç, insanların balıkçılık konusunda eğitilmesi gerektiğini vurguladı.

Göllerde birçok istilacı balığın olduğuna dikkati çeken İnanç, deniz balığı olan gümüş balığının göllere adapte olmuş bir türünün bulunduğunu söyledi. Bu balığın besin kaynağının yerli sazan balığı yumurtaları olduğunu belirten İnanç, gümüş balığının avlanması için ihalelerin yapıldığını ifade etti.

Akvaryum balıklarına dikkat

Millet olarak duygusal olunduğunu belirten İnanç, "Küçük balıkları akvaryumda besliyoruz, belirli boya geliyor, bakamıyoruz. Balıklar büyüdükten sonra akvaryumcu almıyor. Bu balıkları göllere ya da derelere bıraktığımızda o balık buralarda ölene kadar birçok yavru balığı yiyor. ya da anaç balığın yumurtasını yiyor. Bu balıklar bu şekilde doğal hayata daha çok zarar veriyor." dedi.

İnanç, akvaryum balıklarına bakamayanların, göllere veya nehirlere bırakmak yerine bakabilecek bir başka kişiye vermelerini tavsiye etti.

ASOF Yönetim Kurulu Başkanı İnanç, doğal güzellikleriyle ünlü Abant Gölü'nde endemik Abant alabalığının bulunduğunu ancak gölde istilacı türlerin de olduğuna dikkati çekti.

"Burada kerevit ve sazan balığının ne işi var. ya da kefal, kadife balığının ne işi var." diyen İnanç, bu türlerin yavru balık ve yumurta ile beslendiğini sözlerine ekledi.

Vahşice Balık Avlayanlara Hapis Cezası Verilsin
Kaynak: AA / Güncel
title