Haberler

Uzmanlar Uyardı: Sıcak Havalara Dikkat

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Medical Park Gaziantep Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzman Doktor Ömer Aydın Yıldırım, artan sıcak havalarla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Medical Park Gaziantep Hastanesi Dahiliye Uzmanı Uzman Doktor Ömer Aydın Yıldırım, artan sıcak havalarla ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Doktor Ömer Aydın Yıldırım, vatandaşları aşırı sıcaklar karşı uyararak, çocukların, tansiyonu bulunan hastaların, diyabet hastalarının, özellikle öğlen saatlerinde dışarıya çıkmamaları tavsiyesinde bulundu.

Sıcak havaların olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Yıldırım, "Özellikle kronik hastalıkları olan tüm hastalar için önemli. Bütün hastalıklarda, dolaşım sistemleri gibi, şeker metabolizması gibi, kolesterol metabolizması gibi bütün bunlar, su, tuz ve yediğimiz bütün yiyeceklerden etkilenen şeyler. Tabi sıcaklarda da doğal olarak, sıvı kaybı, tuz kaybı gibi sorunlar oluyor. Bunlardan dolayı insanın tansiyon düzeni, kalp ritm düzeni, şeker düzeni, bunların hepsi etkilenebiliyor. Bunların dışında özellikle solunum hastalıklarında da sıcak havalar önemli. Vücut sıvı kaybettiği zaman solunum yollarında kurumaya bağlı nefes darlıkları artabiliyor. Sıcaktan korunmak özellikle böbrek hastaları için çok önemli. Böbrek yetersizliği olanlar da yine sıvı azalmasına bağlı ve kullanılan ilaçların idrar sökücü özelliğine bağlı, sıvı tuz kaybından dolayı ciddi bir etkilenme olabilir. Yaşlı hastalarda özellikle hava sıcaklığına adaptasyonda azalmıştır. Beynin sıcaklık hissini az his etmesinden dolayı hava sıcaklığının değişkenliklerine biraz geç tepki verebiliyor vücut. Buna bağlı olarak ta terleme ya da sıcaklığı düşürücü vücut tepkilerinin hemen belirmez. Bu da farkında olmadan, hastalarda ciddi belirtilere yol açabilir" dedi.

Günlük normal insanların bile yaklaşık iki veya iki buçuk litre sıvıya ihtiyacı bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Bu tabi bazı hastalarda daha da fazla olması gerekiyor. En azında 10 veya 12 bardak sıvı alması önemli. Tabi sıvıların özelliği de çok önemli. Çünkü her içtiğimiz sıvı vücudun sıvı dengesini rahatlatmıyor. Burada, şekerli dediğimiz şerbetli içecekler, ya da meyve suyu gibi şeker oranı yüksek olan içeceklerden ziyade, daha çok su veya ayran türündeki içeceklerin terci edilmesi önemli. Bazı hastalarda çok ciddi tansiyon problemi veya böbrek yetmezliği yoksa sodanın da tabi çok önemli etkili olduğunu söyleyebilirim. Tabi güneş normalde insan sağlığı için lazım olan bir şey. Ama belli saatlerde dediğimiz ikindi vakti saat 17: 00'dan sonra, ya da sabah 09: 00 ya da 09: 30 saatleri arasında insanlar güneşe çıkabilirler. Ama özellikle güneşin çok dik geldiği ve direk temas ettiği saatlerde vatandaşlarımızın dışarıya çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkacak olan vatandaşlarımıza ise özellikle, güneşlik gibi, ya da şapka gibi koruyucu önlemler almaları gerekiyor. Eğer, baş dönmesi, göz kararması veya soğuk bir terleme gibi ya da fenalık hissi belirtilerle karşılaşabilirler. Bu tür durumlarda, muhakkak yanlarında su veya sıvı içecekler bulundurmaları önemli. Daha önceden hastalıkları olanlar varsa da, hiç beklemeden, bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Yine ramazan ayı gelmeden öncede, vatandaşlarımızın rutin kontrollerini yaptırıp, çünkü sıcak havalarda, Ramazan ayında da insanlar doğal olarak oruç tutmak isteyeceklerdir. Bu tür kontrollerini yaptırıp, doktorların uygun gördükleri takdirde ibadetlerini yerine getirmesini tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı. - GAZİANTEP

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close