Uzmanlara Göre Almanya, 'Soykırım' Kararını Alabilecek En Son Ülke
Uzmanlar, Almanya'nın 'soykırım' kararını yorumladı. Buna göre; Almanya böyle bir kararı alabilecek en son ülke. Yahudi soykırımının haricinde Ermeni soykırımı olduğunu da göstermeye çalışıyorlar.
Almanya Parlamentosu tek bir belge ortaya koymadan ve hiçbir yetkisi olmadan, 1915 Ermeni tehcirini, "soykırım" diye kabul etti. Oylamaya Başbakan Merkel ve birçok bakan katılmadı. Bazı Ermeniler, "Başbakan ve bakanların gelmemesi, tasarının yarı kalple kabul edildiği anlamına geliyor" yorumları yaptı. İftira kampanyasının başını Yeşiller Partisi'nin Eşbaşkanı Cem Özdemir çekti. Parlamentodaki en az 7 Türkiye kökenli milletvekili iftira tasarısına "kabul" oyu verdi.
UZMANLAR YORUMLADI
Soykırım' kararını uzmanlar, "Günah çıkarma, siyasi konjonktür ve Almanya'nın vicdan temizliği" diye yorumladı.
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker:"Almanya geçen yıl da benzer girişimde bulundu ama sonuçlanmamıştı. 15 aydır uğraşıyorlardı ve kabul edildi. Almanya böyle bir kararı alabilecek en son ülkedir. Almanlar resmen günah çıkarıyorlar. Yahudi soykırımının haricinde Ermeni soykırımı olduğunu da göstermeye çalışıyorlar. Bu gerilim, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini etkilemez. AB, Türkiye'yi zaten sevmiyor, istemiyor. Vize mutabakatı, geri kabul zaten krize girmiş durumda."
'SEBEP SİYASİ KONJONKTÜR'
TOBB Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Serdar Palabayık:
"İki ülke arasındaki ilişkiler vize muafiyeti ve geri kabul nedeniyle gerilmişti. Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını feshedeceği yönünde açıklamaları olmuştu. Merkel'in Türkiye'ye yakın duruşu kamuoyunda ciddi tepki yaratmıştı. Geçen yıl 1915'in 100. yıldönümünde benzer girişim olmuş, kabul edilmemişti. 'Ne değişti?' derseniz, tamamen siyasi konjonktür ve dış politika hamleleridir. 14 aydır bekleyen bir öngergeydi bu. Kararın çıkması ikili ilişkilerdeki gerginlikle açıklanabilir."
'İLİŞKİLERE FRENDİR'
GAZİSAM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Seyfettin EROL:"Son dönemde Türkiye ve AB arasında mülteci krizi oldu. Bunun üzerine Türkiye Almanya yakınlaşması, işbirliği yaşandı. Bu karar hem Merkel'in izlediği dış siyasete bir frendir hem de Türkiye-Almanya ilişkilerine frendir. Bu kararla, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik süreci darbe aldı. Artık imtiyazlı ortaklık süreci AB güdeminde olacak."
'ALMANYA VİCDANINI TEMİZLİYOR'
ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin BAĞCI: "Almanya'nın bu girişimi vicdan temizleme olarak görülüyor. Türkiye'ye soykırım konusunda en son laf söyleyecek ülke Almanya'dır. Almanya yeni bir sosyal sorun üstleniyor. 3 milyon Türk vatandaşı bu kararın ardından hayal kırıklığı içinde. İki ülke arasında psikolojik bir yara açılıyor ve bu yaranın çok yönlü etkileri olacak. Ermenistan ile ilişkiler artık düzelmez." (Kaynak: Habertürk)