Uzmanlar ABD'nin Suriye Muhalefetine Askeri Yardımını Tartışıyor
Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını açıklayan ABD'nin askeri önlemler konusunda temkinli davranacağı düşünülüyor Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof.Dr.Arı."Silah desteğine yeşil ışık yakıldığı söyleniyor ama ne tür"...
- Suriye'de kimyasal silah kullanıldığını açıklayan ABD'nin askeri önlemler konusunda temkinli davranacağı düşünülüyor
Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Arı: "Silah desteğine yeşil ışık yakıldığı söyleniyor ama ne tür silahlar olduğu ve bu silahların kimlere verileceğiyle ilgili bir bilgi verilmiyor"
ORSAM Ortadoğu Araştırmacısı Orhan: "ABD'nin Suriye'deki iç savaşa doğrudan müdahil olacağını düşünmüyorum"
USAK Ortadoğu Araştırmacısı Ali Bakeer: " Uçuşa yasak bölge ilanı zor görünüyor"
Daha önce Suriye'de kimyasal silaha başvurulmasının kendisi için "kırmızı çizgi" olduğunu duyuran ABD yönetiminin dün, rejimin halka karşı kimyasal silah kullanıldığını açıklaması ve ardından Başkan Barack Obama'nın muhaliflere silah yardımını da içeren desteği artırma kararı aldığı yönündeki haberler uluslararası gündemin ön sıralarına yerleşti.
-"Uçuşa yasak bölge Ürdün'de olur"
Uludağ Üniversitesi Uluslararsı İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı, ABD'nin Suriye politikasının henüz netleşmediğini, silah desteğine yeşil ışık yaktığının söylenmesine karşın kime ne zaman ne tür silah verileceğinin belli olmadığını ifade ederer, "Silah verilse bile sorunun çözüleceğini düşünmüyorum" diye konuştu. Suriye içinde, Ürdün sınırında, 35-40 kilometrelik bir alanda uçuşa yasak bölge oluşturulmasının düşünüldüğüne değinen Arı, ABD yönetiminin Ürdün'ü çok önemsediğini, Ürdün'ün Washington için kırmızı çizgi olduğunu ifade etti. Arı, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Uçuşa yasak bölge, Ürdün sınırında ve Ürdün'ü koruma amaçlı olacak. Bu, Suriye rejimini zayıflatacak bir durum değil. BMGK bir karar almazsa meşruiyeti olmayacak. Krizin başından beri NATO bu işe karışmıyor. Bundan sonra duruma göre NATO da tavır almayı düşünebilir. Bu aşamada silah desteğinin krizi uzatmaktan başka bir işe yaramaz. Çünkü verilen silahların tanksavar olacağını ve Suriye hava kuvvetlerini engelleyecek bir güçte olmadığını düşünüyorum."
Arı ayrıca, Rusya'nın ABD karşısında atım atmayacağını dile getirdi.
-"ABD sahada dengeyi kurmaya çalışıyor"
Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi (ORSAM) Suriye Uzmanı Oytun Orhan, ABD'nin son kararında Suriye politikasında bir değişimin gözlendiğini belirterek, "Uçuşa yasak bölge ilanına yönelik iddialar var. Ama ABD'nin Suriye'deki iç savaşa doğrudan müdahil olacağını düşünmüyorum. Amerikan yönetiminin muhaliflere destek artırımındaki gerekçe ise, son haftalarda rejimin Hizbullah desteğiyle bazı kazanımlar elde etmesi" dedi. ABD'nin sahada dengeyi kurmaya çalıştığını anlatan Orhan, "Çok büyük çapta bir yardım olacağını düşünmüyorum. Uçuşa yasak bölge ilanına da dönüşmeyecektir. ABD, iyi muhalefet-kötü muhalefet yapmış durumda. Rusya'nın tepkisi de ancak söylem düzeyinde kalabilir. ABD'nin tek taraflı kararını etkileyebilecek bir caydırıcı güç oluşturabileceğini zannetmiyorum. Zira kendisi de Suriye rejimine yardım yapıyor."
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Merkezi (USAK) Ortadoğu Araştırmacısı Ali Bakeer ise ABD'nin politika değişikliğine gittiğini söylemek için Suriyeli muhaliflere askeri yardım başlattığının görülmesi gerektiğini belirtti. Rusya'nın ABD'nin olası politika değişikliğine tepki göstereceğini kaydeden Bakeer, "Rusya dengeyi tutturmak için Esed' e silah ve her türlü yardımı yapacak muhtemelen. Uçuşa yasak bölge ilanı ise zor görünüyor. Çünkü bu da BMGK onayını gerektirecek ve Rusya da buna onay vermeyecektir" diye konuştu. - Ankara