Haberler
İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşması yürürlüğe girdi

Ateşkes başladı! Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail ile Lübnan arasında sağlanan ateşkes antlaşmasının detayları belli oldu

Tarihi antlaşmanın detayları belli oldu! Gündem yaratacak "gizli madde" iddiası

Ateşkes antlaşması sonrası İsrail'den Lübnanlı sivillere yönelik uyarı

Ateşkesin yürürlüğe girmesi sonrası İsrail'den ilk uyarı

Merkel anılarını yazdı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a uzun bir bölüm ayırdı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili kısım dikkat çekti

KKKA, "insan ve hayvanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu bulaşabilir" uyarısı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabildiği bildirildi.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının, virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabildiği bildirildi.

Medicana Sivas Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem Güler, yaptığı yazılı açıklamada, kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığında alınması gereken tedbirlere ilişkin bilgiler verdi.

KKKA hastalığına virüsün neden olduğunu ifade eden Güler, "Hastalık genellikle insanlara kenelerin kan emmesi sonucu veya kenelerin çıplak elle toplanması ve ezilmesi ile bulaşır. Hastalık hayvanlarda belirtisiz olarak seyredebilir. Bu nedenle de hayvanınız sağlıklı görünse bile hastalık bulaştırabilir. Hastalık, vücudunda virüs taşıyan hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya diğer dokularına temas etmekle bulaşabilir. Hatta virüsü taşıyan insanların kan ve vücut sıvılarına temas sonucu da bulaşabilir. Dolayısıyla hasta kişilerin kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız bir şekilde dokunulmamalıdır. " ifadelerini kullandı.

Güler, riskli alanlara giderken açık renkli giysilerin tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, keneler tırmanarak çıktığı için mümkün olduğunca kapalı kıyafetlerin giyilmesi ve kişinin mutlaka kendi vücudunu kontrol etmesi gerektiğini aktardı.

Vücuda tutunmuş kenenin, en kısa sürede ve tutunduğu en yakın kısmından uygun bir malzemeyle çıkarılması gerektiğini vurgulayan Güler, şunları kaydetti:

"Kene ne kadar kısa sürede vücuttan uzaklaştırılırsa hastalık riski de o kadar azalır. Kenenin tutunduğu yerden çıkarılması işlemi sırasında asla çıplak elle temas edilmemeli, eldiven giyilmelidir. Çıkarılma işlemi sırasında kenenin başının içeride kalması KKKA hastalığı açısından ciddi bir risk oluşturur ve bu nedenle ezilmeden ve parçalamadan keneyi vücuttan çıkarmak gerekir. Kişinin vücuduna tutunan keneyi çıkaramaması halinde ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı."

???????Güler, kene çıkartıldıktan sonra ise kişinin bilgilendirilerek 10 gün süre ile takip edilmesi, ani başlayan ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, bulantı, kusma, ishal ve kanama gibi şikayetlerin olması durumunda da en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade etti.

Kaynak: AA / Güncel
title