Uzm.dr. Gürkaynak: Bademcik İltihabı Kalbi Vuruyor
Samsun'da görevli Uzm.Dr.Ferruh Gürkaynak, akut eklem romatizmasının kalpte görülen işlev bozukluğu olduğunu belirterek, "Kalp romatizmasına neden olan bademcik değil, bademciği iltihaplandıran beta mikrobudur" dedi.
Samsun'da görevli Uzm.Dr. Ferruh Gürkaynak, akut eklem romatizmasının kalpte görülen işlev bozukluğu olduğunu belirterek, "Kalp romatizmasına neden olan bademcik değil, bademciği iltihaplandıran beta mikrobudur" dedi.
Samsun Atasam Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferruh Gürkaynak, akut eklem romatizmasının, kalp ve kapakçıklarında işlev bozukluğuna neden olabileceğini söyledi. Kalp romatizmasına neden olan bademcik değil, bademciği iltihaplandıran beta mikrobu olduğunu dile getiren Uzm.Dr. Gürkaynak, "Beta hemolitik streptokok (boğazda ve deride bulunan bir bakteridir) bakterisinin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında eğer iltihap da iyi tedavi edilmemişse eklem romatizması gelişebilir. En çok 5-15 yaş arası çocuklarda görülür. Belirtileri ise boğaz enfeksiyonundan 2 ila 4 hafta sonra başlar. El-ayak bilekleri, diz ve dirseklerde şişme, kızarıklık ve ağrı olur. Bu tür ağrılar bir eklemde başlar, 2-4 gün sonra o eklemdeki şişlik inip bir başka eklemde ortaya çıkar" diye konuştu.
Vücutta kırmızı döküntülerin de olabileceğini dile getiren Uzm.Dr. Ferruh Gürkaynak, "Cilt altında özellikle alt bacak ön yüzünde sert ağrılı kırmızı şişlikler de tipiktir. Kalp kapakçıklarında tahribat başlarsa çarpıntı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kalp büyümesi ve kalp yetmezliği ortaya çıkabilir. Tedavinin başarısını garantileyen ilk şart erken teşhistir. Kalp romatizmasının en önemli tedavisi istirahat ve vücudu yeni mikrobik enfeksiyonlardan korumaktır. Bu arada vücuttaki streptokokların neden olduğu enfeksiyon iyileştirmek için antibiyotik tedavisi de uygulanmalıdır" dedi. - Samsun