Haberler
Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kirli planını Milli Savunma Bakanlığı da doğruladı

Terör örgütü PKK'nın Suriye'deki kirli planını MSB de doğruladı

Suriye'de memur maaşı ve asgari ücret ne kadar? Rakamı duyanlar kulaklarına inanamıyor

Suriye'de memur maaşı ve asgari ücret ne kadar? İşte cevabı

Fransa, İsrail'den işgal ettiği Golan Tepeleri'nden çekilmesini istedi

Görüntü en büyük destekçisini bile küplere bindirdi

Fuhuş operasyonunda 6 kişi gözaltına alındı, 20 kadın kurtarıldı

20 kadın sapıkların elinden böyle kurtarıldı

Uzm. Dr. Gür: Kanser Hastaları Ölmeyi Değil, Yaşamayı Düşünün

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Samsun'da özel bir hastanenin İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gür, "Hastalarıma sağlıklı olsun, hasta olsun her canlının mutlaka öleceğini, aslında sağlığın izafi bir kavram olduğunu söyleyerek, bu nedenle onlardan ölümü değil yaşamayı düşünmelerini istiyorum" dedi.

Samsun'da özel bir hastanenin İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Kliniği'nde görevli Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gür, "Hastalarıma sağlıklı olsun, hasta olsun her canlının mutlaka öleceğini, aslında sağlığın izafi bir kavram olduğunu söyleyerek, bu nedenle onlardan ölümü değil yaşamayı düşünmelerini istiyorum" dedi.

Samsun'da görevli Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül, kanser hastalarına psikolojik desteğin önemi hakkında bilgi verdi. Son zamanlarda kanser hastalarının tedavi olacakları doktoru seçerken birçok yola başvurduklarını belirten Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gür, "Hastaların doktorlarını seçerken tanıdıkları kişilerin bilgisine, görsel, yazılı medyada ve internet üzerinden geniş bir araştırma yaparak karar verdiklerini görüyoruz. Ancak hastayı içten bir güler yüz ve şefkat ile karşılayan, yeterli zaman ayırarak hastasının yakınmalarını dinleyen, hastalarının sorularına önem vererek onun bilmek istediği kadar bilgiyi veren hekimler başarılı bir tedaviye ulaşma yolunda hep bir adım önde olmuştur. Böyle davranan hekimlere hastaların daha çok tedavi olmak istediklerini görürüz" dedi.

Doktorların kanser hastalarını tedavi ederken bir yandan sürekli değişen ve gelişen yeni tedavi metotlarını, yeni bilimsel kanıtları ve yeni ilaçları takip ettiklerini belirten Uzm. Dr. Mustafa Kemal Gül, "Bilimsel kongrelere katılıyoruz, araştırmalara katılıyoruz. Diğer taraftan hastalarımızın iyileşme süreçlerini dikkatle izliyoruz. Aynı yaş, aynı cins, aynı evrede ve aynı tip kanseri olan iki hastamıza tedavi için aynı ilaçları kullandığımız halde hastalık üzerinde aynı olumlu etkiyi her iki hastamızda eşdeğer ölçüde görmeyebiliyoruz. Kuşkusuz ilaçların iyileştirici özellikleri üzerinde hastadan hastaya farklılıkların gözlenmesinin bir nedeni de hastaların farklı psikolojik durumda olmalarıdır. Depresyon, öfke, ölüm korkusu gibi birçok psikolojik tablo kanser hastalığının seyri üzerinde hatırı sayılır derecede etkili olabildiğini gösteren bilimsel çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Biz de klinik pratiğimizde morali iyi, iyileşme inancı yüksek, sosyal ve mesleki aktivitelerinden kopmayan, pozitif düşünen hastalarımızın tedaviye daha iyi yanıt verdiklerini gözlemliyoruz" diye konuştu.

Günümüzde kanserle savaşta en yüksek başarının birçok tıp branşının birlikte ve uyumlu çalışabilmesi ile elde edilebildiğini söyleyen Uzm. Dr. Gül, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda kanser tedavisi ile ilgilenen tıp branşları içerisine 'psikoonkolo' adıyla psikiyatri de girmiştir. Psikoonkolojik tedavi yaklaşımları içinde hastaların yaşam felsefeleri, inançları ve sosyo-kültürel özelliklerine göre müzik tedavileri, grup tedavileri, manevi hazları artıran tedaviler kanser hastalığının iyileşme sürecine olumlu katkılar sağlayabilmekte veya hastalığın kötüye gidişini yavaşlatabilmektedir. Ben hastalarıma sağlıklı olsun, hasta olsun her canlının eninde sonunda mutlaka öleceğini, aslında sağlığın izafi bir kavram olduğunu ve her an herkesin ölebileceğini söylüyorum. Bu nedenle hastalarımdan ölümü değil, yaşamayı düşünmelerini istiyorum. Hastalarımdan yaşanan her anı nasıl en iyi bir şekilde geçirebileceklerine dair planlar yapmalarını istiyorum. Hastalıklarından dolayı dikkat edecekleri hususları açıkladıktan sonra onların işlerine ve sosyal faaliyetlerine devam etmelerini, ailelerinden, işlerinden, çevrelerinden hobi ve uğraşlarından kopmamaları gerektiği konusunda telkinlerde bulunuyorum. Sonunda hastalarıma her ne olursa olsun en kötü anda bile daima bir iyileşme umudunun olduğunu söylüyorum. Yine de umutsuz ve negatif düşünen hastalarım için psikiyatri kliniğinden de düzenli ve periyodik destek istiyorum."

- Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title