Haberler

Üzerinde Bulunan 1 Doları "Lazım Olur" Diye Saklamış

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 sanığın yargılandığı davaya ilişkin duruşmanın öğleden sonraki oturumunda sanıklar savunma yapmaya devam etti.

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında 270 sanığın yargılandığı davaya ilişkin duruşmanın öğleden sonraki oturumunda sanıklar savunma yapmaya devam etti.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki salonda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada TCG Bodrum isimli geminin manevra bölümünde görev yapan tutuklu sanıklardan eski uzman çavuş Sinan Mayil, gemide ikamet ettiğini ve acil toplanma planının uygulanacağını öğrenince kendi görev alanında bulunan emirleri yerine getirdiğini belirtti.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğüne 24 Temmuz'da ifade için götürüldüklerini aktaran Mayil, darbe girişiminden değil üzerinde çıkan 1 ABD doları nedeniyle tutuklandığını iddia etti.

Hakkındaki suçlamaları reddeden Mayil, "Eğer bir şüpheye kapılsam nizamiyedeyken ya da emniyette 3 kere izin alıp tuvalete gittiğimde üzerimdeki 1 ABD dolarını imha edebilirdim. Bunu bilerek üzerimde taşımak intihara yürümek gibi bir şey. Başıma bela olan 1 dolar yüzünden 7 aydır hapisteyim." ifadelerini kullandı.

Mayil, TCG Bodrum gemisi personeli olarak daha önce eğitim amaçlı Lübnan'ın güneyinde BM Barış Gücü bünyesinde bu ülkeyi denizden koruma görevine katıldıklarını, görev öncesi Beyrut Limanı'nda 6 saat duracakları için bir personele toplu alışveriş listesi verip mağazaya gönderdiklerini anlattı.

Üç karton sigara aldırdığını dile getiren Mayil, "Listede yazdığı şekilde para üstü yani 1 dolar bana geri verildi. Hatıra olarak saklamadım. Zamanı gelir lazım olur diye şubat 2015'ten beri bu para bendeydi. Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı hiçbir zaman ihanet içerisinde olmadım. Bu nedenle yargılanmak kanıma dokunuyor. 1 dolar yüzünden bugün buradayım. Kimse 1 dolar için döviz bürosu aramaz." diye konuştu.

Tutuksuz sanıklardan TCG Beykoz adlı geminin eski komutanı Binbaşı Mehmet Fatih Coşar, halen Güney Deniz Saha Komutanlığında çalıştığını, 18 Temmuz 2016'da gemi komutanlığı görevini Binbaşı Mehmet Ekin Ayyıldız'a devretmek üzereyken 15 Temmuz darbe girişimi akşamı mesai sonrası personel toplanma planı çerçevesinde birliğine geri çağrıldığını ve seyre çıkılacağının söylendiğini belirtti.

TCG Beykoz gemisinin onarım için götürüldüğü Karşıyaka'daki Alaybey Tersanesi'nden yeni geldiğini ve darbe akşamı içerisinde herhangi bir mühimmat bulunmadığını ileri süren Coşar, seyre çıkmadan önce kendi gemilerine de TCG Bozcada gemisinden 67 ton motorin aktardıklarını, hazırlıkların zaman alması nedeni ile Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur'un kendi gemilerine değil de TCG Bodrum gemisine binmeyi tercih ettiğini kaydetti.

Seyre çıkmadan önce kamarasında televizyonu açtığını ve eski Boğaziçi Köprüsü'nün tek yönlü olarak tanklar tarafından kapatıldığını gördüğünü, bunun üzerine internetteki çeşitli haberleri okuduğunu ancak seyre çıkana kadar bu haberlerin terör saldırısı mı yoksa başka bir olaydan mı kaynaklandığını teyit edemediği için bir anlam veremediğini ileri süren Coşar, neden göreve çıkıldığını tutuklu sanık eski kurmay albay İlsev Hazır'a sorduğunu söyledi.

Hazır'ın buna karşılık "kırmızı durum" tedbirlerinin yürütüldüğü şeklinde karşılık verdiğini iddia eden Coşar, hain kalkışmanın hiçbir yerinde yer almadıklarını, kanunlara ve emirlere itaat ettiklerini savundu.

Coşar, savcının "Belki bu yaptığımız hareketler darbeyi destekliyor diye düşünmediniz mi" sorusu üzerine gemisinde ve personelinde kanuna aykırı bir harekette bulunulmadığını dile getirerek "Kırmızı durum dendi. Görevimiz 'beka'. Sormayı akıl edemedim. Bize 'Bekamızı sağlıyoruz' dendi. Kaba tabiriyle kurnaz olamamışım. Hukuk dışı emir yok. Karşı çıkacağım bir durum yok. Gemiler halka herhangi bir tehdit oluşturmayacak bölgedeydi." ifadelerini kullandı.

İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta Sulh Konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close