Haberler

Uzaktan Kumandalı Ev ABD'de Ses Getirdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektrik Mühendisleri ekibi çok önemli bir projeye imza attı.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Elektrik Mühendisleri ekibi çok önemli bir projeye imza attı. Mühendisler yaptıkları "Akıllı Ev" ile sadece Türkiye'de değil ABD'de ses getirdi.

Enerji verimliliğinin ön plana alındığı akıllı evin en önemli özelliklerinden bir tanesi de uzaktan kumanda edilebilmesi.

Yıldız Teknik Üniversitesi, mevcut enerji sistemlerinin daha verimli kullanılması amacı içeren çok önemli ve prestijli bir projeye imza attı. YTÜ Elektrik Mühendislerinden oluşan 14 kişilik bir ekip, Enerji verimliliğini artırmak ve karbon emisyonunu azaltmak amacıyla akıllı şebeke altyapısına uygun Akıllı bir ev inşa etti. İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen proje daha şimdiden

yabancıların ilgi odağı olmayı başardı. Tamamen Türk yapımı olan akıllı evin en önemli özellikleri ise güneş ve rüzgar sistemi ile kendi enerjisini üretmesi ve uzaktan kumanda edilmesi.

Akıllı şebekelere yönelik yapılan "Akıllı Ev' projesinin Türkiye'de öncü olacağını belirten YTÜ Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Uzunoğlu, "Bu proje bizi ciddi anlamda motive eden bir projedir. Çünkü biz bu projede akıllı evi yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak gerçekleştirdik. Bu projeyi diğer akıllı evlerden ayıran en büyük özelliği çevre dostu olması ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmasıdır." dedi.

Bunun yanı sıra elektrikli araç şarj istasyonu da kurduklarını kaydeden Uzunoğlu şöyle devam etti: "Yenilenebilir enerji kaynaklarından depoladığımız enerjiyi şarj sistemimizde kullanıyoruz. Hem evin hem de elektrikli aracın enerji tüketimi bu kaynaklardan karşılanıyor. Sistemimizde rüzgar türbini var,

güneş enerjisinden elektrik elde edebiliyoruz. Aynı zamanda enerjiyi depolamak için batarya sistemimiz bulunuyor. Akıllı evin tüm enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlıyoruz".

Depolanan enerjinin satılabileceğini de belirten Uzunoğlu, "Projemizin bir başka güzelliği de bu evin enerji tüketiminden arta kalanını da elektrikli araçlarda kullanabildiğimiz gibi aynı zamanda ucuz zamanlarda depolayıp örneğin rüzgar türbinlerini düşünün ucuz zamanlar diliminde bu enerjiyi depoladığımızı şebeke ile çift yönlü çalışan projemizde pahalı zamanlarda biriken enerjimizi de satabiliyoruz" diye konuştu.

Kendileri tarafından geliştirilen yazılım ile evi kumanda edebildiklerini uygulamalı olarak anlatan Uzunoğlu, sistemin kurulduğu bir tablet ile dışarıda olsanız bile örneğin çamaşır makinesini kapatıp açabiliyorsunuz. Sistem içindeki elektrikli eşyaların tamamı akıllı prizlere bağlı bulunuyor. Dışarıdan evinize internet üzerinden erişim sağlayarak elektrikle çalışan eşyalarınızı kontrol edebiliyorsunuz. Bu aslında ileride dağıtım şirketleri arz talep dengesinin olmadığı durumlarda sizin evinize müdahale etmek isteyebilirler. Bunu da size para karşılığında size teklif ederler.

Amerika'da buna benzer uygulamalar var. Bizde burada bun alt yapısını oluşturmuş olduk" dedi.

Projenin yazılımının tamamen yerli olduğunu da sözlerine ekleyen Uzunoğlu, "Burada kullandığımız bazı ürünlerle ilgili şu anda sanayide öncü firmalarla projeler yapıyoruz. Burada her bir ürüne yönelik sanayide bu projeleri yapanlarla birlikte iş birliği yaparak bunların Türkiye'de üretilmesi ve yurt dışına ihraç edilmesi ile ilgili çalışmalarımız da var. Bu projemiz henüz daha bitmeden yurt dışından bir üniversite ile doktora üstü çalışmalar yapmak iki doktora öğrencisi buraya geldi. Bu aynı zamanda bize yurt dışı ile iş birliği imkanı da sağladı. Burada artık tersi bir durumda olmaya başladı. Önceden biz yurt dışına doktora üstü yapmaya gidiyorduk ancak artık yurt dışından buraya doktora üstü çalışmalar yapmak için geliyorlar. Bu önemli bir gelişmedir" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close