Haberler
CHP lideri Özel, Ahmet Özer'i Cuma günü cezaevinde ziyaret edecek

CHP lideri Özel'in beklediği izin çıktı! Cuma günü ziyaret edecek

Güran ailesinin silinen kayıtlarındaki Kürtçe konuşmalar deşifre edildi: Bunu söylersen seni koruruz

Aileden Enes'in arkadaşına: Bunu söylersen seni koruruz

Başdanışmanı Mehmet Uçum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden nasıl aday olabileceğini anlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden aday olabilir mi? En yakınındaki isim formülünü verdi

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Rusya tüm dünyaya duyurdu: Derhal son verin yoksa herkes için çok tehlikeli olacak

Uzaktan Kronik Hastalık Takibi Projesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avea ve Acıbadem Mobil Sağlık, gerçekleştirdikleri işbirliği ile kronik hastalar için 'Uzaktan Hastalık Takibi' dönemini başlattı.

Avea ve Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri'nden Türkiye'nin en kapsamlı Uzaktan Kronik Hastalık Takibi Projesi

Avea ve Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Türkiye'nin ilk ve en kapsamlı Uzaktan Kronik Hastalık Takip Projesi'ne imza attı. Bu yeni nesil hasta takip sisteminin hayata geçmesi ile her 1000 kişiye 3 yatağın düştüğü Türkiye sağlık sektöründe; 1 yılda 10 bin, 5 yılda ise 100 bin hasta evinden/işyerinden takip edilebilecek

Yenilikçi teknolojilerin lideri Avea ile mobil sağlık sektörünün öncü kuruluşu Acıbadem Mobil Sağlık güçlerini; sağlık alanında geleceğe yön verecek bir işbirliği için birleştirdi. Mobil sağlık alanındaki bu önemli işbirliğinin detayları düzenlenen basın toplantısı ile paylaşıldı.

Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman ve Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda işbirliğine ilişkin bilgilerin yanı sıra mobil sağlık uygulamalarının dünyada ve Türkiye'deki geleceği de değerlendirildi.

Avea'nın Ar-Ge çalışmaları ve Acıbadem Mobil Sağlık'ın donanımı ve sektördeki yüksek bilgi birikimi ile çözüm ortaklarının katkısı sonucunda ortaya çıkan "Uzaktan Kronik Hastalık Takibi" Projesi ile; kardiyoloji, kronik ve (yüksek tansiyon, kronik kalp rahatsızlıkları, aritmi, koroner damar rahatsızlıkları) diyabet hastalarının yanı sıra evde bakım gerektiren, taburcu edilen veya acil tıbbi yardım sonrası izlenmesi ve koruyucu kontroller yapılması gereken hastalar zamandan ve mekandan bağımsız 7 gün 24 saat takip edilebilecek.

Uygun tedavi ve bakım hizmetlerinin mobil izleme ile hızlı ve denetimler dahilinde verilmesini hedefleyen uygulama sayesinde, ilk yıl içerisinde 10 binden fazla hastaya ulaşılacak. Endişesiz ve daha iyi bir yaşam kalitesi sunan proje kapsamında, 5 yıl içinde aile hekimleri ve evde bakım hizmeti veren kuruluşlar ve hastanelerle birlikte bu sayının 100 binin üzerine çıkarılması amaçlanıyor.

ACIBADEM MOBİL SAĞLIK İLE SAĞLIKTA SELF SERVİS DÖNEMİ

'Yeni Dünyanın Yeni Sağlık Hizmeti' sloganı ile sağlık hizmetlerini mobil olarak hastane dışına taşıyan Acıbadem Mobil Sağlık Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, konuşmasında Mobil Sağlık'ın dünyanın en hızlı büyüyen ihtiyaçları arasında yer aldığını dile getirdi. Hastaların evlerine bırakılan ve Acıbadem Mobil Sağlık'ın 7/24 saat doktorların görev yaptığı Medikal Çağrı Merkezi ile iletişimini sağlayan yeni takip cihazları sayesinde artık sağlıkta da bankacılık gibi 'Self Servis' bir dönemin başladığının altını çizen Turgay; "Mobil Sağlık'ın hayatımıza girmesi ile vazgeçilmez ihtiyaçlar arasında olan sağlık hizmetlerinin hemen hemen hepsi hastane dışına taşınabilir oldu. Kişilerin eskiden hastanede bile günler süren işlemler sonucu alabildiği check-up'tan laboratuar tetkiklerine, psikolojik danışmanlıktan fizik tedavi hizmetlerine kadar birçok sağlık hizmeti artık evde, işyerinde veya herhangi bir yerde alınabilir hale geldi.

Bugün ise bu alanlarda hep ilkleri hayata geçirmiş bir firma olarak, getirdiğimiz bu noktayı bir adım daha ileri taşımış olmanın heyecanını sizlerle paylaşıyoruz. Acıbadem Mobil Sağlık olarak, Mobil Sağlık hizmetinde bugüne kadar geliştirdiğimiz altı yapı ve teknolojiyi, Avea ve çözüm ortaklarının Ar-Ge desteğini birleştirdik, geliştirdik ve kişilerin sağlık hizmetini self servis olarak alabilecekleri yepyeni bir sistem inşa ettik. Türkiye'de bir ilk olan bu sistem sayesinde kişiler artık diyabet, hipertansiyon, kalp hastalığı gibi düzenli takip ve kontrol gerektiren bu kronik hastalıkların yönetimini doktora gitmeye veya doktorun onlara gelmesine gerek kalmadan yapabiliyor olacaklar." dedi.

"Ülkemizde her 100 kişiden 14′ünde diyabet hastalığının mevcut olduğunu, kalp hastalığı prevalansının 40'lı yaşlardan itibaren hızla yükseldiğini, erişkin nüfusta 1.860.000'i koroner, 590.000'i hipertansif, 140.000'i romatizmal kalp hastası olduğunu düşünürsek bu sistemin insanların hayat kalitelerini yükseltmek için ne kadar önemli olacağını rakamsal olarak gözler önüne sermek mümkün" diyen Dr.Turgay; "Bu hizmetler, ihmaller yüzünden kontrol altında tutulamayan ve daha kötü sonuçlar doğuran birçok kronik hastalığın da kolayca kontrolde tutulmasını sağlayacak. Bu da kişilerin hem daha büyük hastalıklar geçirmesine engel olacak hem de böylece sağlık harcamalarının büyük bir bölümünü kronik hastalıklara ayıran sağlık ekonomisini rahatlatacak" dedi.

AVEA İÇİN SAĞLIK OLSUN YETER

Avea ve Acıbadem Mobil Sağlık işbirliğinde hayata geçen Uzaktan Kronik Hasta Takibi Projesi'ni değerlendiren Avea Kurumsal İş Birimi Kıdemli Direktörü Tunç Taşman, sağlık sektörünün bilimden, teknolojiden ve inovasyondan en fazla yararlanan sektörlerin başında geldiğine dikkat çektiği konuşmasında; Avea olarak mobilite sayesinde sağlık personeli ve kaynaklarının daha etkin kullanılması ile hem hasta ve yakınlarının harcadığı zaman ve giderlerdeki azalmaya, hem de Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak yatırımlara destek olmayı amaçladıklarını belirtti.

Uzaktan Kronik Hasta Takibi Projesi için "Sağlığınızı düşünürken cebinizi de koruyacak bir proje" yorumunu yapan Taşman, Dünya Sağlık Örgütü 2009 yılı verilerini değerlendirdi. Taşman, "Türkiye'de 1000 kişiye düşen doktor sayısı 1.54. Her 100 hastaya bir doktor düşmese de, her 100 hastaya yaklaşık 20 akıllı telefon düşüyor ve akıllı telefonları artırmak doktor sayısını hemen artırmaktan çok daha kolay. Doktorları tek tek hastalarla buluşturmak da hem zaman hem de maddi açıdan pek mümkün görünmüyor. Bu noktada Avea, zamanın çok önem taşıdığı hastalıklarda zaman kazandıran bir rol oynuyor. Bu proje ile başta hastalar olmak üzere hasta yakınlarının da içi çok daha rahat olacak. Geleceğin teknolojisini üretme vizyonu ile hareket eden Avea, bu doğrultuda Mobil Sağlık'a büyük önemi veriyor. Bu önem doğrultusunda da hastaneler ve ilaç şirketleri gibi sağlıkla ilgili hizmet veren her şirket ve kuruma özel butik uygulamalar geliştirmeye devam edeceğiz. Bu alandaki mottomuz 'Sağlıkta Avea'dan isteyin yeter' diyebiliriz" dedi.

Avea'nın insana dokunan alanlara daha da fazla eğildiğini ve mobil sağlık alanında Türkiye'de birçok ilke imza attığını vurgulayan Taşman, daha önce yine Acıbadem Mobil Sağlık ile "Alo Doktorum projesini hayata geçirerek Türkiye'de mobil sağlık dönemini başlatmıştık. Şimdi bu çalışmaları bir adım ileri taşıyarak yeni bir dönemi başlatıyoruz. AloDoktorum Servis'imizi kullanan Avea müşterileri, 555 758 99 11 numarasını arayarak doktora canlı olarak bağlanıyor ve sağlık konularında danışmanlık, acil durumlarda ise yönlendirme alabiliyor. Bunun dışında Anne Oluyorum, Diyabet ve Sağlıklı Yaşam olmak üzere 3 farklı bilgi servisimiz var. Mobil sağlık uygulamaları hem hasta hem de doktor açısından zaman tasarrufu da sağlıyor. Doktora gidip sırada beklemek tarih oluyor. Doktorunuzu cebinizde taşıyorsunuz. Sağlıkla ilgili sorularınıza Avea teknolojisiyle cevap buluyorsunuz. Avea doktor hasta arasında zaman kazandırıyor, tedaviyi hızlandırıyor. Her 1000 kişiye 3 yatağın, düştüğü sağlık sektöründe iyi olacak hastanın ayağına Avea geliyor "dedi.

Kronik hastalıkların OECD ve BRIC ülkelerine maliyeti 200 milyar dolar

Sağlık sektöründeki mobil uygulamaların pazara ve ekonomiye olumlu etkilerine dikkat çeken Taşman; "Hepimiz yaşlanıyoruz ve aynı zamanda daha uzun yaşıyoruz. Yaşlı nüfus aynı zamanda sağlık harcamalarının da olağanüstü bir şekilde artmasına neden oluyor. 2030 yılına kadar sağlık harcamalarının, gelişmiş ülkelerin GSYİH'nin (Gayrisafi yurtiçi hasıla) yüzde 15'ini absorbe etmesi bekleniyor. GSMA ve McKinsey, OECD ve BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkeleri, mobil sağlık uygulamalarını aktif olarak kullanarak kronik hastalıkların yönetiminde ortalama 175-200 milyar dolar bir maliyet tasarrufu öngörüyor. Bu da Mobil Sağlık alanının önümüzdeki dönemde çok dana önem kazanacağı anlamına geliyor" dedi.

Sistem nasıl çalışıyor?

Avea-Acıbadem Mobil Sağlık Uzaktan Kronik Hasta Takibi Projesi kapsamında geliştirilen "M2M Gateway" cihazı, kronik hastalığı olan en fazla dört farklı kişinin aynı tıbbi cihazla yaptıkları ölçümlerin bluetooth veya USB bağlantısı ile M2M Gateway'e otomatik olarak aktarılması ve sonrasında Avea 3G altyapısı ile Acıbadem Mobil Sağlık Hekimlerine, kişinin kendi dosyasına işlenmek suretiyle iletilmesidir. Sistem Avea'nın kapsama alanındaki tüm ülkelerde hizmete sunulmaktadır.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title