Haberler

Uyuşturucuya Komisyonlu Önlem

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Sarıyer Belediyesi’nde "uyuşturucuyla mücadele komisyonu" kuruldu.

Sarıyer'de yaklaşık üç ay önce semt sakinleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri, "uyuşturucunun ilkokula kadar girdiğini, uyuşturucu bağımlılarının insanlara zarar verdiğini, sokakta polisin okulda öğretmenin çaresiz kaldığını, anne babaların da bilgisiz ve yetersiz olduğu" şikayetiyle Sarıyer Belediyesi'ne şikayette bulundu. Dilekçeye imza atanlar, "gereğinin yapılması talebiyle" Sarıyer Belediyesi'nin devreye girmesini talep ediyordu.ÖZETLE

İlk kez komisyon kuruldu

500'ü aşkın görüşme yaptılar

Raporu belgesel yapacaklar

Sarıyer Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Coşkun'un girişimleriyle, önce semtteki bazı muhtarlar bir araya geldi. "Uyuşturucu ve madde bağımlılarıyla ilgili önleme, mücadele ve rehabilitasyon nasıl olmalı" sorusuna yanıt verecek bir rapor hazırlanması amacıyla belediye meclisine verilen önerge kabul edildi ve gerekli çalışmalar için Sarıyer Meclisi'ndeki Çevre Sağlık ve Gençlik Spor Olimpiyat Komisyonları görevlendirildi. Oluşturulan komisyonun amacı, Sarıyer'de uyuşturucuya - özellikle de bonzaiye- karşı alınacak önlemleri, mücadele yollarını belirlemek. Çalışmalarını temmuz sonuna kadar sürdürecek komisyon, bugüne kadar semtteki farklı kesimlerden insanlarla, kamu görevlileri ve mağdurlarla birebir görüşmeler yaptı.

"Yerel yönetimlerin büyük sorumluluğu var"

Son olarak iki hafta önce Sarıyer Spor Kulübü'nün tribün lideri 'Köfte Hüseyin' olarak bilinen 29 yaşındaki Hüseyin Bayraktar'ın bonzaiden öldüğünü hatırlatan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtladı. Genç, "Bonzai bana göre başlangıçta bedavaya, ucuz fiyata dağıtıldı. Alışkanlık yarattıktan sonra da sıkıntı büyüdü. Biz oluşturduğumuz komisyon kanalıyla çok aktif şekilde sivil toplum kuruluşlarıyla çalışıyoruz. Mahallelerde örgütlenmeye gidiyoruz, annelere çağrı yapıyoruz." dedi. Genç, şöyle devam etti:

"Sayın vali ile bu konuyu konuştuk. Bu işte polisin yeterli olmadığını mutlaka bilmek zorundayız. Uluslararası bir yapılanma var. İşin devamlılığını, sürekliliğini takip etmek için çok sıkı bir şekilde birliktelikler oluşturmak gerekiyor. Yani polisle işbirliği, okulla işbirliği, yaşam ve halkın kendi arasındaki toplumsal dayanışması şart. Yerel yönetimlerin bu noktada, yani bizlerin çok büyük sorumluluğu var.

Oluşturduğumuz komisyon aktif olarak çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla ortak şekilde çalışıyorlar. Giderek de yaygınlaşıyor, bunun diğer belediyelerle ortak bir takım ilişkilerin içine girmek zorundayız. Şu an okullar kapalı. Açıldığında okul yöneticileriyle, aile birlikleriyle, mesela şu anda biz yaşamın her alaninda kullanmak zorundayız. Camilerde şimdi ramazan başlıyor, teravih namazlarında, vakit namazlarında çok aktif şekilde söz edilmesi gerekiyor."

Komisyona Sarıyer Belediye Meclis Başkanvekili Hüseyin Coşkun başkanlık ediyor.Alışkanlıkların oluşmaması için önlem almak gerektiğini de söyleyen Genç, "Biz bu komisyonu sonuna kadar götürmeyi planlıyoruz. Yani arkadaşlar çıkan sonuçları öncelikle kaymakam ve valiliklerle daha sonra da bakanlığa kadar hatta Cumhurbaşkanlığı'na kadar götürecekler ve böledeki gelişmeleri paylaşmış olacaklar." dedi.

500'ün üzerinde görüşme yaptık

Uyuşturucu komisyonuna başkanlık eden Sarıyer Belediyesi Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun, komisyonun çalışmaları boyunca kulaktan dolma bilgilerle değil, konunun muhataplarıyla, uzmanlarıyla görüştüklerini; önerilerin, çözüm yollarının dinlediği 12 büyük toplantı yapıldığı anlattı. Çoşkun, bu toplantılardan ve görüşmelerden çıkan sonucu bir rapor haline getirerek ilgili kurumlar ile paylaşacaklarını söyledi.

Sarıyer'de yaşayan her kesimi dinlediklerini söyleyen Coşkun, çalışmaları şöyle anlattı:

"Belediye doktorlarını, hükümet tabiplerini, ilçe milli eğitim müdürünü, ilçe emniyet müdürünü, belediye başkanını, kaymakamı, psikologları, sosyologları, mahalle muhtarlarını, dernek kooperatiflerini, sivil toplum kuruluşlarını, spor kulüplerini dinledik. Bağımlılar ve mağdurlar dahil herkesi dinledik.

Bugüne kadar 500'ün üzerinde yüzyüze görüşme yaptık. Tüm bunları rapor haline dönüştürüyoruz. Temmuz sonunda bitecek ve bunu bir belgesel haline getirip TBMM'ye sunacağız. Raporu kitapçık haline getirip Sarıyer'de ve okullarda ücretsiz olarak dağıtacağız. Bizimki yerel bir çalışma belki ama emsal teşkil etsin, eğitim müfredatına alınsın, okullarda seçmeli olarak ders olarak okutulsun istiyoruz" Sarıyer Belediye Meclis Başkan Vekili Hüseyin Coşkun, komisyon çalışmalarını anlattı.

Çalışma sonucunda bağımlıların asla yalnız bırakılmaması gerektiğini gördüklerini anlatan Coşkun, yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

"Bağımlılara tedavi sonrasında mutlaka iş bulmalıyız, çalışma süreçlerine dahil etmeliyiz. Eskiden olduğu gibi mahallelerde küçük birimler kurmalıyız. Ev ziyaretleri yapmalılıyz. İşte bu ziyaretlerde mahalle baskısı yüzünü gösteriyor. Korkularından konuşamayanlar bu ziyaretlerde konuşuyor.

Okullarda uyuşturucu konferanslarında öğrenciler olmuyor mesela. Okul çıkışı saatine koyuyorlar bu seminerleri. Hiç öğrenci o saatte kalır mı? Bunların mutlaka düzeltilmesi lazım.

Uzmanlar, ceza caydırıcı değil diyor. Rehabilitasyon, ölene kadar eğitim ve kontrolün olması gerektiğini söylüyor. Mesela her özel hastane iki üç bağımlıyı tedavi etmeyi kabullense, belediyeler, sivil toplum kuruluşları hep birlikte bir ucundan tutsak bu işi çözeriz."

Kaynak: Aljazeera / Güncel
title
Close