Uyuşturucu Kullanma Yaşı 10'a Kadar Düştü
Harran Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Hasan Kandemir, son zamanlarda uyuşturucu kullanma yaşının 10'a kadar düştüğünü belirtti.
Şanlıurfa'da giderek artan uyuşturucu madde bağımlılığı karşısında mücadele amaçlı düzenlenen etkinlikler de çoğaldı.
Harran Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bölümü öğrencileri, uyuşturucu madde bağımlılığı konusuna dikkat çekmek amacıyla "Bağımlı olma özgül ol" sloganıyla bir panel düzenledi.
Osmanbey Kampüsündeki Büyük Amfi'de gerçekleşen panele Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Doç. Dr. Hasan Kandemir, Psikolog Bozan Doğan ve Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Ahmet Suat Karahan konuşmacı olarak katıldı.
Karahan, sanatın ve sporun hem ruhu hem de bedeni etkilediğini böylece kişinin vücudundan olumsuz ve zarar verecek şeyleri uzaklaştırdığını kaydederken, Psikolog Doğan ise, madde bağımlısı kişilerin tedavisinde ve rehabilitasyon sürecinde harcanan maliyetin madde bağımlılığını önleme çalışmalarında harcanan maliyetten 18 kat daha fazla olduğunu söyledi. Doç. Dr. Kandemir de, uyuşturucu kullanma yaşının 10'a kadar düştüğünü belirterek, madde kullanan kişilerin yüzde 75'inin 20 yaşından önce madde kullanmaya başladığını ifade etti.
KARAHAN: EN ETKİLİ MÜCADELE BEDEN VE MÜZİK EĞİTİMİYLE
Harran Üniversitesi'nden birçok öğrencinin ilgi göstererek katıldığı panelin ilk konuşmacısı Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Ahmet Suat Karahan, madde bağımlılığıyla en etkili mücadelenin müzik ve beden eğitimiyle olduğunu belirtti. Sanatın ve sporun hem ruhu hem de bedeni etkilediğini kaydeden Karahan, böylelikle kişinin vücudundan olumsuz ve zarar verecek şeyleri uzaklaştırdığını söyledi.
DOĞAN: ÖNLEM ALMANIN MALİYETİ DAHA DÜŞÜK
Madde bağımlısı olan gençlerin çoğunun aile tarafından fazla ilgi gösterilmeyen kişiler olduğunu kaydeden Psikolog Doğan ise, en etkili yöntemin maddeye başlamadan önce önlem almak olduğunu belirtti. Maddeye başlamadan önce yapılan mücadelenin daha ucuz maliyetli olduğunu ifade eden Doğan, "Madde bağımlısı kişilerin tedavisinde ve rehabilitasyon sürecinde harcanan maliyetin madde bağımlılığını önleme çalışmalarında harcanan maliyetten 18 kat daha fazla olduğunu söyleyebilirim. Aslında biz var olan enerjimizi tedavi etmek sürecinden çok önleme sürecine harcarsak, hem daha sağlıklı hem de daha ekonomik sonuçlar alabiliriz. En azından maddeye bulaşma konusunda bir önlem alınmış olur." dedi.
KANDEMİR: UYUŞTURUCU YAŞI 10'A DÜŞTÜ
Gençlerin uyuşturucuya nasıl başladığını anlatarak konuşmasına başlayan Kandemir de, en önemli etkenlerin sosyo-ekonomik faktörler, bireysel özellikler ve toplumun kişi üzerinde etkisi olduğunu belirtti. Yaptıkları akademik çalışmaları aktaran Kandemir, uyuşturucu kullanma yaşının 10'a kadar düştüğünü belirterek, "Madde kullanan kişilerin yüzde 75'i 20 yaşından önce madde kullanmaya başlıyor. Genç nüfus Urfa'da etkili olduğundan bu durum bizim için önemli." dedi. Madde kullanan kişilerin ailelerinin üzüntü ve endişeye kapılmak yerine çocuğa yaklaşımlarının nasıl olacağını düşünmeleri gerektiğini dile getiren Kandemir, "Ailenin çocuğa yaklaşımı çok önemli. Çocuğu yadırgamaktansa, anlamaya, dinlemeye çalışmak daha etkili olacaktır. Bu süreç uzun sürebilir, ancak bu şekilde olumlu sonuçlar alınabilir." diye konuştu.
(Kaynak: Gazeteipekyol)