Haberler

Uygur Türklerinin Tarihi Gözler Önüne Seriliyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Barış Gündoğan / Ali İhsan Çam - Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de bulunan ve 40 binden fazla eserin sergilendiği müze, bölgenin tarihine ışık tutuyor.M.Ö.5.yüzyıla kadar uzanan tarihleriyle en eski Türk kavimlerinden biri...

Barış Gündoğan / Ali İhsan Çam - Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de bulunan ve 40 binden fazla eserin sergilendiği müze, bölgenin tarihine ışık tutuyor.

M.Ö. 5. yüzyıla kadar uzanan tarihleriyle en eski Türk kavimlerinden biri olan ve yerleşik kent yaşamına ilk geçen Uygur Türkleri'nin yaşam izleri, Sincan Müzesi'nde adeta yeniden canlanıyor.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan ve her ziyaretçinin uğrak yeri olan müze 1959 yılında kuruldu. Antika eşyaların da korunduğu Sincan Müzesi'nde, ayrıca bilimsel araştırmalar yapılıyor, eğitim faaliyetleri yürütülüyor.

Bölgenin en yoğun turizm merkezi olan müzede, 40 binden fazla tarihi eser yer alıyor. Bu eserlerden 400'ü ise ülkede birinci derecede koruma altındaki eser kapsamında.

Urumçi'de merkezi bir bölgede, 17 bin 226 metrekarelik bir alana kurulu olan müze, yerli ve yabancı araştırmacı, tarihçi ve uzmanlara bölgeye ait antropoloji, dokuma ve antik çağlardaki dil ile edebiyata dair geniş kapsamlı araştırma fırsatı da sunuyor.

Müzenin tarih bölümünde, yazılı kalıntı ve kitabeler bulunuyor. Bölgeye ait 700'den fazla antik yazıt bulunan müzede, İç Moğolistan bölgesinden, Şian'a kadar ülkenin çeşitli bölgelerine ait eserler yer alıyor.

Müzede son yıllarda bölgede yapılan kazılarda arkeologlar tarafından gün yüzüne çıkarılan son derece önemli yazıtlar, resim ve taş plakalar da sergileniyor. Bu eserler bölgenin tarihine ışık tutan önemli bulgular olarak tanımlanıyor.

-Uygurların tarihi-

Müze, bölgede yaşayan, başta Uygurlar olmak üzere diğer etnik grupların da yaşantılarına ışık tutuyor. Çok eski çağlarda Uygurluların kullandığı yemek kapları, kıyafetler, ziynet eşyaları gibi sosyal yaşama ait izler de sergileniyor. Özel mankenlerle sergilenen ürünler, ziyaretçilere adeta görsel bir şölen sunuyor.

Yayıncı: Tolga Özgenç - URUMÇİ/ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
title
Close