Uyep-2 Hibe Programları Kapanış Toplantısı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, "Dün Mecliste kabul edilen değişiklikle mesleki yeterlilik sınavlarının ve belgelerinin ücretlerinin tamamını 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigorta Fonu'ndan karşılanmasını sağlıyoruz.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Orhan Yegin, "Dün Mecliste kabul edilen değişiklikle mesleki yeterlilik sınavlarının ve belgelerinin ücretlerinin tamamını 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigorta Fonu'ndan karşılanmasını sağlıyoruz." dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu'nun (MYK) mevcut yapısının geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Ulusal Yeterlilik Sisteminin Güçlendirilmesi ve Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Uygulanması Projesi'nin (UYEP-2) kapanış toplantısı, bir otelde yapıldı.
Yegin, burada yaptığı konuşmada, MYK'nin görevlerine ve çalışmalarına değinerek, bu bağlamda gelinen noktanın iş ve eğitim dünyasının ihtiyaçlarını karşılama anlamında son derece umut verici olduğunu söyledi.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişiklikle, "tehlikeli" ve "çok tehlikeli" işler arasında yer aldığı belirlenen mesleklerde, mesleki yeterlilik belgesinin çalışanlar için zorunlu hale getirildiğini anımsatan Yegin, Türkiye için stratejik öneme sahip enerji ve sivil havacılık sektörlerinde bulunan mesleklerde de sınav ve belgelendirmeye ilişkin çalışmaları başlattıklarını bildirdi.
Eğitim, istihdam ve sosyal politika alanlarında kurumların ve vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine uygun proje ve çalışmaların güçlü bir şekilde desteklenmesine devam edileceğini belirten Yegin, şöyle devam etti:
"Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştireceği sınavlarda başarılı olan vatandaşlarımızın 31 Aralık 2017'ye kadar belge masrafıyla, sınav ücreti, 1 Ocak 2018'den 31 Aralık 2019'a kadar ise belge masrafı ile sınav ücretlerinin yarısını karşılıyorduk. Şimdi bu süreyi uzattık. Dün Mecliste kabul edilen değişiklikle mesleki yeterlilik sınavlarının ve belgelerinin ücretlerinin tamamının 2019 yılı sonuna kadar İşsizlik Sigorta Fonu'ndan karşılanmasını sağlıyoruz."
Türkiye'nin, "Devir ne devri olursa olsun aslolan insandır" ve "Bir toplum gelişirse bütün unsurlarıyla beraber gelişir" düsturundan hareketle hedeflerine ulaşmaya çalıştığını ifade eden Yegin, şunları söyledi:
"Türkiye her şeye rağmen hiçbir hedefinden geri durmamış. Darbeye karşı durmasını da bilmiş, sokakları kazanların karşısında durup onları o kazdıkları sokaklara, kuyulara gömmesini de bilmiş. Darbeye niyetlenenleri milletle beraber elele alt edebilmeyi de başarabilmiş. AB, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girme, demokrasi, yeryüzündeki bütün mazlumların sesi olma, uluslararası sistemdeki adaletsizliğe ses verme, karşı çıkma ve orada bir adaleti sağlama hedeflerinden de geri durmamış. Hangi alanda ne iddia ortaya koymuşsa hiçbir bahanenin arkasına sığınmadan ne darbe girişiminin, ne bölgesinde çıkarılmak istenen karışıklıkların, ne 3 milyonun üzerinde almış olduğu göç dalgasının karşısında yaşadıklarının, ne kendisine verilen vaatlerin yerine getirilmemesi. Hiçbir bahanenin arkasına sığınmamış ve bütün gücüyle ortaya koyduğu bütün iddiaları gerçekleştirmek için var gücüyle çalışmıştır."
"250 bin 962 kişi mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandı"
MYK Başkanı Adem Ceylan da çalışma hayatının ihtiyaç duyduğu mesleki yeterliliğe haiz nitelikli iş gücünün oluşturulması için yapılan çalışma ve düzenlemeleri anlattı.
Bu iş gücü için sınav ve belgelendirme faaliyetlerinin kurum tarafından yetkilendirilen ve uluslararası akreditasyonu olan 97 belgelendirme kuruluşunca yapıldığını belirten Ceylan, bugüne kadar 229 bin 644'ü tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde olmak üzere toplam 250 bin 962 kişinin mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazandığını ifade etti.
Ceylan, enerji, sivil havacılık sektörleri ile endüstri kapsamında yer alan mesleklerde sınav ve belgelendirmeye ilişkin çalışmaların başlatıldığını, toplu taşıma ve servis şoförleri ile emlakçılık, otopark görevlisi gibi mesleklerde de mesleki yeterliliğe sahip belgeli kişilerin bulunması çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
Belge zorunluluğu getirilen mesleklerle ilgili bugüne kadar yapılan sınavlarda başarılı olan 164 bin 742 kişinin 112 milyon 453 bin 157 lira tutarındaki sınav ve belge ücretinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılandığını belirten Ceylan, şu anda da yaklaşık 17 milyon avro bütçeli "Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Uygulanması Operasyonu'nun (TUYEP) hazırlık çalışmalarının tamamlandığını kaydetti.
AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals da mesleki yeterlilik belgesi konusunda yapılan çalışmaların önemine değindi.