Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri
Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, frekans portföyleri ve altyapıları sayesinde 4,5G kullanıma sunulduktan sonra müşterilerinin hız ve kapasite ihtiyacını hem sabit hem de mobilde tek noktadan karşılayan adres olacaklarını bildirdi.
Türk Telekom Grubu Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Coşkun Şahin, frekans portföyleri ve altyapıları sayesinde 4,5G kullanıma sunulduktan sonra müşterilerinin hız ve kapasite ihtiyacını hem sabit hem de mobilde tek noktadan karşılayan adres olacaklarını bildirdi.
Türk Telekom Grubu'ndan yapılan açıklamaya göre Şahin, Anadolu Ajansı'nın "global iletişim ortağı" olduğu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) ile Türksat Uydu Haberleşme ve Kablo TV İşletme AŞ (TÜRKSAT) iş birliğiyle düzenlenen "Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri" kapsamında gerçekleştirilen "4,5G Teknolojileri ve 5G Vizyonu" başlıklı panelde konuştu.
Şahin, moderatörlüğünü MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Sami Nalbantoğlu'nun yaptığı panelde, Türk Telekom Grubu'nun 4,5G alanında yaptığı hazırlıklar ile 5G vizyonu hakkında bilgi verdi.
Türk Telekom Grubu olarak 4,5G için hazırlıklarının son hızla devam ettiğini aktaran Şahin, Türkiye'nin en yaygın ve en geniş fiber altyapısına sahip olduklarını dile getirdi.
Frekans portföyleri ve altyapıları sayesinde 4,5G kullanıma sunulduktan sonra müşterilerinin hız ve kapasite ihtiyacını hem sabit hem de mobilde tek noktadan karşılayan adres olacaklarını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:
"4,5G teknolojisinin sunacağı mobil internet deneyimi bireysel kullanıcılarda olduğu kadar iş dünyasında da büyük bir dönüşüm sağlayacak. Bu teknolojinin hayata geçmesiyle birlikte enerjiden perakendeye, otomasyondan sağlığa, medyadan dijital reklamcılığa kadar her sektörde yeni iş alanları ortaya çıkacak. Yaşanacak tüm bu gelişmeler Türkiye'de ve dünyada özellikle girişimcilik ve inovasyon anlamında çok büyük fırsatlar sunacak.
4,5G ile mobil şebekeler daha fazla hıza, şebekeler daha yüksek kapasiteye kavuşacak. Böylece Türkiye'de mobil iletişim kapasitesi artarken, kullandığımız hizmet ve servislerin bir sonraki adımını hayal etme olanağına kavuşacağız. Dolayısıyla öncelikle kurumların bilgi işlem anlayışının ve bilgi altyapısının bu yeni döneme hazır olması gerekiyor. Bu alanda daha önce gün ışığına çıkmamış pek çok yeni fırsatın görünür olduğuna şahit olacağız. O nedenle kurumların bu fırsatları yakalamak için hazır olması çok önemli. 4,5G ile başlayacak yeni dönemde şirketlere büyük fırsatlar sunacağız. Bu kapsamda Türk Telekom teknolojisi ile dönüşen yeni nesil şirketlerin bölgenin lideri olmasını hedefliyoruz. Yeni nesil şirketlerin teknolojimizle Türkiye'yi geleceğe taşıyacağına inanıyoruz."
" 2015 yılı 3. çeyreği itibariyle fiberde 206 bin kilometreye ulaştık"
Şahin, grup olarak iletişim teknolojilerinin bugün ulaşacağı noktayı öngörerek geçen 10 yıl boyunca ülkenin her köşesinde büyük altyapı yatırımları gerçekleştirdiklerini bildirdi.
81 ili fiber ağlarla donattıklarını aktaran Şahin, 2005 yılından bu yana devam ettikleri ve yıl sonuna kadar lisans ve frekans bedeli hariç yaklaşık 20 milyar lirayı bulan yatırımlarının üçte ikisini sabit hat ve fibere yaptıklarını anımsattı.
Şahin, Türk Telekom Grubu olarak 2015 yılı 3. çeyreği itibariyle fiberde 206 bin kilometreye ulaştıkları bilgisini vererek, "Dünyanın önde gelen toptan veri ve kapasite servis sağlayıcıları arasında yer alan grup şirketimiz Türk Telekom International ile de yurt dışında 40 bin kilometreyi aşan fiber altyapıya sahibiz" ifadelerini kullandı.
4,5G teknolojisindeki liderliklerini 5G'ye de taşıyacaklarını vurgulayan Şahin, sahip oldukları köklü geçmişleri ve bilgi birikimleriyle sadece bugünün değil, geleceğin teknolojilerini kurgulamanın sorumluluğunu da üstlendiklerini dile getirdi.
Şahin, gelecek yıllarda yeni nesil cihazların ve hizmet anlayışının yön vereceği mobil geleceğin şekillenmesinde, 5G ve etrafında yer alan teknolojilerin söz sahibi olacağına dikkati çekerek, grup olarak pek çok dünya devinin üzerinde çalıştığı bu alanda teknolojiyi yalnızca kullananlar arasında değil, geliştiren ve yön verenler arasında da yer almaktan gurur duyduklarının altını çizdi. 5G konusunda Avrupa Birliği Ülkeleri'nin yol haritasını şekillendiren AB destekli CROWD ve MOTO projelerinde yer alan tek Türk şirketinin Türk Telekom Grubu olduğunu anımsatan Şahin, şu görüşlerini de paylaştı:
"Grup şirketimiz Argela ile yer aldığımız Avrupa Birliği projesi COMBO'da ise 5G teknolojisinin gelişimine öncülük eden ekip içinde Türkiye'yi yine sadece biz temsil ediyoruz. Argela'nın, 5G teknolojilerine yön veren çalışmaları ile 2015 yılında ABD Patent ve Marka Ofisi'ne 5G konusunda 10 başvuru birden yaptık. Argela'nın 5G'ye yönelik girişim ve patentleri, Türk Telekom Grubu olarak yalnızca yerel değil, küresel ölçekte de yeni nesil teknolojilerin itici gücü olduğumuzun önemli bir göstergesi. Gerçekleştirdiğimiz somut çalışmalarla bu alanda pek çok dünya şirketinin önüne geçerek örnek olmaktan dolayı gururluyuz. ProgRAN'ın 2015 LTE Kuzey Amerika Ödülleri'nde 'Ağ Fonksiyonları Sanallaştırması' kategorisinde 'Yılın İnovasyonu' dalında finale kalmış olması ise projenin uluslararası otoriteler tarafından da yakından izlendiğinin ve takdir edildiğinin bir göstergesi."